Články autora: Michal Prokop

Vietnam: Češi a Vietnamci spolupracují na ekonomických projektech desetiletí

thumbnail

Je jen málo zemí v Asii, s nimiž má Česká republika tak nadstandardní vztahy jako právě s Vietnamem. Navzdory zeměpisné vzdálenosti a kulturním odlišnostem mají Češi v zemi vodního buvola vynikající pověst, což je dáno nejenom dlouhou historií společných kontaktů a silnými osobními vazbami, ale také velice rozvinutou hospodářskou spoluprací. V loňském roce se Vietnam dokonce dostal na první příčku našich nejdůležitějších obchodních partnerů v rámci regionu ASEAN.

Štítky Vietnam, MPO

číst celý článek

Katar: Malá země velkého bohatství

thumbnail

Z hlediska geografické rozlohy, počtu obyvatel a nominálního HDP Katar nepatří k nejvýznamnějším hráčům regionu Perského zálivu. Na první pohled by se mohlo zdát, že ho zastiňují velké sousední ekonomiky jako Saúdská Arábie, Írán či Spojené arabské emiráty. Katarci jsou však bezesporu sebevědomý a vynalézavý národ, který v mnohém dokáže překvapit. V posledních měsících tato země upoutává pozornost světa především v souvislosti s dlouhodobým zajištěním energetické bezpečnosti v Evropě a také s pořádáním mistrovství světa ve fotbale. Zároveň však pro nás může být zajímavým alternativním trhem, ať už v tradičních průmyslových odvětvích nebo v high-tech.

Štítky Energetika, MPO, Katar

číst celý článek

Irák: Rány se hojíObnova, reformy a budování nových spojenectví

thumbnail

Země geograficky vsunutá mezi Írán, Jordánsko, Kuvajt, Saúdskou Arábii, Sýrii a Turecko v posledních letech prošla velice složitým obdobím. Válka proti tzv. islámskému státu, masové protivládní protesty, propad cen ropy na světových trzích a opatření proti pandemii covidu-19 zanechaly hluboké jizvy na iráckém hospodářství. Navzdory těmto okolnostem se irácké vládě pod vedením Mustafy Al-Kadhimiho podařilo situaci v zemi stabilizovat a vrátit Iráku postavení na mezinárodním poli jakožto důležitého regionálního hráče. České firmy tu dodnes spolupracují na realizaci významných projektů, díky nimž obchodní výměna mezi ČR a Irákem letos dosáhne nové historické úrovně.

Štítky Irák

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy v Iráku

thumbnail

Energetika lrácká vláda připravuje výstavbu nových plynových, vodních i solárních elektráren. Jejím záměrem je vyrábět do roku 2030 až 25 % energie ze slunce. První kontrakty již byly podepsány, např. s nadnárodní francouzskou společností Total Energies či s čínským státním podnikem Power…

Štítky Irák

číst celý článek

Angola: Pokladnice Afriky se otevírá světu

thumbnail

Při zmínce o Angole se lidem nejčastěji vybaví trnitá cesta země k nezávislosti a dlouhá desetiletí občanských válek. Na počátku nového tisíciletí Angola tuto minulost nechala za sebou a úspěšně vykročila vstříc stabilitě, prosperitě a lepší budoucnosti. Díky svému obrovskému nerostnému bohatství, příznivým přírodním podmínkám a reformnímu programu centrální vlády pod vedením prezidenta Joãoa Lourença má dnes šanci stát se opět obilnicí Afriky a jedním z průmyslových center na kontinentu. Česká republika v současné době aktivně podniká kroky, aby českým firmám otevřela dveře na tento perspektivní mimoevropský trh.

Štítky Afrika, Angola

číst celý článek

Středoevropské start-upy v Silicon Wadi

thumbnail

Stát Izrael jako světový lídr v oblasti moderních technologií je pro mnohé země inspirací. Zájem o spolupráci s Izraelem v této oblasti má i Visegrádská skupina. Prvním krokem byla nedávná realizace projektu „V4 Innovators in Israel“, v rámci něhož majitelé 28 českých, slovenských, polských a maďarských start-upů a inkubátorů absolvovali intenzivní program zaměřený na izraelský inovační ekosystém.

Štítky Izrael

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.