Příležitosti pro české firmy v Kambodži

Text Jaromír Dudák Foto Aleš Martan Publikováno
thumbnail Kambodža

Energetika

Energetická soustava je velmi fragmentovaná, mnoho venkovských oblastí čeká na připojení k národní přenosové síti. Pozornost se nově obrací i k doposud zcela opomíjené fotovoltaice. Domácí energetický sektor nabízí příležitosti především u menších energetických projektů a dodávek technologií do venkovských oblastí. Jde zejména o obnovitelné zdroje — malé vodní elektrárny, zařízení na zpracování biomasy, bioplynu a solární energetiku. Časté výpadky proudu jsou všude v zemi běžně využívány.

Vodohospodářství

S výjimkou Phnompenhu jsou v současnosti pouze dvě pětiny městského obyvatelstva napojeny na rozvody pitné vody. Pouze desetině z nich jsou dostupné systémy kanalizace a čištění odpadních vod. Ve spolupráci s Asijskou rozvojovou bankou se předpokládá výstavba nových úpraven vod, čistíren odpadních vod a rozšíření stávajícího sanitačního zařízení. Nedostatečný kapitál veřejného sektoru lze v některých případech překlenout nástroji zahraniční rozvojové spolupráce ČR.

Zdravotnictví

Pandemie prokázala nezbytnost investic do vybavení zdravotnických zařízení (přístroje, lůžka, nástroje a další pomůcky pro rutinní i složitější zákroky). Ve veřejných nemocnicích rovněž nemá personál zkušenosti s provozem ani s opravami nově instalovaného a technologicky náročného vybavení. V rámci dodávek lze využívati některé rozvojové nástroje s možností zaměřit se na nemocnice, kde již Česko v této prioritně indikované oblasti bilaterální rozvojové spolupráce působí.

Důlní, těžební a ropný průmysl

Kambodža je plně závislá na dovozech fosilních paliva většiny surovin. Přitom disponuje vlastními zásobami uhlí, ropy, zemního plynu a nerostných zdrojů. Sektor těžebního průmyslu je zatím málo rozvinutý, chybí zmapování množství zdrojů a efektivnosti těžby. Rozjíždějí se však nové projekty zaměřené na prospekci a následnou těžbu ropy a zemního plynu v pobřežních vodách Thajského zálivu. Potenciální příležitosti se nabízejí v dodávkách technologií a zařízení pro průzkum a těžbu.

Obranný průmysl

Čeští dodavatelé by se mohli zapojit do oprav a modernizace vysloužilé techniky. Perspektivní je rovněž výměna zkušeností, výcvik personálu nebo pomoc s odminováním a odstraněním explozivních pozůstatků předchozích konfliktů. Příležitostí jsou také dodávky radarových systémů, ručních zbraní a střeliva nebo výstrojního materiálu.

Zemědělství a potravinářství

Podstatnou slabinou kambodžského zemědělství nadále zůstává nízká konkurenceschopnost pěstitelů a přílišná závislost na prvovýrobě s nedostatečně rozvinutým agrobyznysem a zpracovatelským průmyslem. Uplatnění by zde mohli nalézt zejména vývozci nabízející mikro a miniřešení jak pro samotné zemědělství, tak i odvětví zpracování zemědělské produkce a potravinářství.

Text: Jaromír Dudák

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2021 na straně 22.

Štítky Kambodža

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.