Keňa – Vize 2030

Text Věra Vortelová Foto Archiv AfricaCentric Publikováno
thumbnail Keňa

Ve stínu dramatických událostí na severu Afriky se v její subsaharské a východní části odehrávají zásadní, i když v některých případech křehké ekonomické a společenské změny. Mezi země, kde je investiční i podnikatelské klima relativně stabilní, patří Keňa.

Zemi vládne konsolidovaný koaliční kabinet a v loňském roce byla přijata ústava. Na březen 2013 jsou plánovány parlamentní a prezidentské volby. Keňská ekonomika se však musí vyrovnávat s problémy, které jsou charakteristické pro všechny země Afriky: s nízkou industrializací, vysokou nezaměstnaností, korupcí, deficity obchodních bilancí a nepříznivými klimatickými podmínkami. Vláda proto v roce 2008 vyhlásila ambiciózní program Vize 2030, jehož cílem je přeměnit zemi v industrializovaný stát se středním příjmem, zajišťujícím obyvatelstvu vyšší kvalitu života. Program stojí na třech pilířích: ekonomickém, politickém a sociálním. Již první střednědobý plán pro období 2008 až 2012 přinesl mnoho příležitostí pro zahraniční i domácí investory. Pro snadný vstup na keňský trh připravuje vláda legislativní rámec k vytvoření předvídatelného a stabilního podnikatelského prostředí.

Deset důvodů, proč investovat v Keni

Má výborné spojení se světovými dopravními uzly a časovými pásmy. Nairobi zaujímá logisticky příznivou polohu a je největším městem mezi Káhirou a Johannesburgem. Mombasa je nejdůležitějším přístavem s hlubokou vodou v regionu, takže uspokojuje i potřeby velkých lodí.

Země nabízí vzdělanou a kvalifikovanou pracovní sílu. V systému převážně bezplatných základních škol studuje přes 92 % žáků školního věku, z nichž 73 % pokračuje na středních školách. Na keňských univerzitách je zapsáno 200 tisíc studentů.

Vláda zřídila speciální útvar pro zavedení reformy obchodních vztahů. Kromě konsolidace podnikatelského prostředí se jeho pracovníci zaměřují na zkvalitnění elektronizace státní správy. Do provozu byla uvedena elektronická evidence podniků, daňová přiznání a platby celních poplatků lze vyřídit on-line, vylaďuje se podávání zápisů do katastru nemovitostí a registrace v obchodním rejstříku.

V Keni se nachází jeden z nejvyspělejších trhů s cennými papíry v africkém regionu a burza v Nairobi je čtvrtou největší burzou v Africe. Objemy obchodů jsou však podobně jako na většině afrických burz velmi malé. Za jeden rok se v Nairobi zobchoduje méně než na Wall Streetu v průběhu jednoho týdne. Aktuálně je na keňské burze kotováno 60 společností. Trhy však nedávno ohromil cenný papír Kenya Tracker. Jeho jednoroční performace přesáhla 50 %, čímž Keňa překonala nejen všechny etablované trhy, nýbrž také všechny prosperující země ze segmentu emerging markets.

V zemi existuje poměrně dobře rozvinutá výrobní základna a infrastruktura.

Zásoby nerostných surovin jsou spíše omezené, zajímavá jsou jen ložiska titanu a nedávno objevená ropa a zemní plyn.

Zlepšuje se internetové pokrytí a rychlý růst zaznamenávají telekomunikace. Pevné i mobilní linky jsou relativně levné.

Velmi atraktivní je mobilní bankovnictví. Podle nedávného šetření používá mobilní telefon pro finanční transakce 68 procent dotazovaných.

Vláda připravila podpůrné prostředí pro zemědělskou výrobu, obchod potravinami a zpracovatelský průmysl. Podle analýzy Světové banky „Africa‘s Pulse“ dochází při rychlém růstu populace k vyššímu tempu urbanizace, což poskytuje podnikatelské příležitosti v ekonomice i sociální oblasti. V současné době žije 41 procent Afričanů ve městech a toto číslo se každé dva roky o jedno procento zvýší. V roce 2033 bude Afrika stejně jako ostatní kontinenty převážně urbanizovaná. Afričtí zemědělci tak budou muset v menším počtu vyprodukovat větší množství potravin. Proto rostou nároky na vybavení výkonnou zemědělskou technikou a zájem o ekologicky šetrná chemická hnojiva a prostředky na ochranu rostlin. Potravinářský a konzervárenský průmysl je v Keni lukrativním odvětvím, a to zejména zpracování tropických pokrmů, ovoce a zeleniny.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2012 na straně 22—25.

Štítky Afrika, Keňa

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.