Los Angeles: Globální vize a neomezené příležitosti

Text Stephen Cheung Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail USA

Los Angeles je známé především díky zábavnímu průmyslu, slavným hercům a dalším umělcům. Je ale také významným byznysovým centrem, které nabízí jedinečné příležitosti pro podnikatele a investory. Pokud vás zajímá, proč je právě tato metropole nejlepším místem pro podnikání v USA a v čem je atraktivní pro evropské investory a podniky, tak čtěte dál. V článku se opíráme o data poskytnutá Světovým obchodním centrem Los Angeles (WTCLA) o zahraničních investicích, a zejména o roli evropských stakeholderů.

Zaostřeno na ekonomiku a historii

Los Angeles má téměř 10 milionů obyvatel, je 19. největší ekonomikou na světě a globálním lídrem v různých hospodářských odvětvích. Na počátku 20. století se město stalo klíčovým přístavem a dopravním uzlem na pacifickém pobřeží USA. I dnes hraje v mezinárodním obchodu hlavní roli: přístavy v Los Angeles a v Long Beach jsou dva největší přístavy v USA, přičemž dohromady jsou odpovědné za 40 % veškerého oceánského dovozu do USA.

Lídr v oblasti udržitelnosti

Byznysový ekosystém v Los Angeles v sobě kombinuje inovace, kreativitu a podnikatelského ducha. Je domovem řady začínajících i zavedených korporací, což z něj dělá ideální místo pro rozvoj podniků všech velikostí. Silicon Beach, jak se říká rychle se rozvíjejícímu technologickému centru u pobřeží Pacifiku, přitahuje technologicky zaměřené podnikatele ze všech kontinentů.

Los Angeles má závazek k udržitelnosti a cíl být spravedlivou, udržitelnou a odolnou ekonomikou. Zároveň slíbilo, že olympijské a paralympijské hry v roce 2028 budou ty nejčistší a nejzelenější v historii. Pro Los Angeles je to velká příležitost, jak se na globální scéně zviditelnit jako lídr v oblasti udržitelnosti.

Podpora přímých zahraničních investic

Los Angeles County Economic Development Corporation (tedy Společnost pro ekonomický rozvoj Los Angeles County, také LAEDC) a WTCLA hrají zásadní roli v podpoře hospodářského růstu a získávání zahraničních investic. Business Assistance Program (BAP) pomáhá podnikům při výběru lokality, nezbytných povolení a v otázkách získávání místních pracovníků, a usnadňuje tak firmám rozjezd podnikání ve městě.

WTCLA pomáhá zahraničním investorům a firmám propojit Los Angeles s globálním trhem a poskytuje jim informace a zdroje pro lepší orientaci na místním trhu a v místním právním prostředí. Také pomáhá zjednodušit proces přímých zahraničních investic, například tím, že poskytuje podporu pro žádosti o víza. Díky tomu je pro firmy a investory snazší porozumět vízovým požadavkům, podat žádost, a dodržovat tak imigrační zákony USA.

Evropské investice v Kalifornii

Evropské země projevily o investice v Kalifornii velký zájem. Podle zprávy FDI 2023 sestavené ve spolupráci s Loyola Marymount University patří mezi 10 hlavních zdrojů přímých zahraničních investic v LA County Velká Británie, Francie, Švýcarsko, Německo a Irsko. Například Německo v Kalifornii podniklo významné investice ve výrobě a strojírenství a Velká Británie v oblasti technologií a zábavního průmyslu.

* * *

Los Angeles se svou rozmanitou ekonomikou, zaměřením na udržitelnost a robustním podnikatelským ekosystémem nabízí zahraničním investorům a firmám, včetně těch evropských, perspektivní a otevřené prostředí.

Text: Stephen Cheung

Foto: archiv autora


Stephen Cheung je prezident a generální ředitel Los Angeles County Economic Development Corporation (LAEDC) a prezident World Trade Center Los Angeles (WTCLA).

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2024 na straně 52.

Štítky Exportní šance, Kalifornie, Investice

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.