Příležitosti pro české firmy v Německu

Text Adam Jareš Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Německo

Energetika

V energetice jsou příležitosti v souvislosti se změnou energetické koncepce, tedy s odklonem od jádra a uhlí a příklonem k obnovitelným zdrojům energií. Očekávají se tak masivní investice do výstavby a rozvoje přenosových sítí a nových technologií pro solární, vodní a další nekonvenční elektrárny. Do roku 2050 by měly být všechny budovy v Německu „klimaticky neutrální" a v porovnání s rokem 2008 by měla být jejich spotřeba energie o 80 % nižší. Investice se v tomto období více než zdvojnásobí (z 13,5 miliardy eur na 29 miliard eur).

Digitalizace, robotizace a umělá inteligence

Digitalizace a robotizace ekonomiky, propojování IT technologií s průmyslovou výrobou či vytváření „inteligentních" samořídicích jednotek se týká zejména takových sektorů, jako je chemický, strojírenský, elektrotechnický a automobilový průmysl, zemědělství nebo logistika, a představuje velkou příležitost pro technologické firmy z oboru ICT nebo vývoje softwaru. Velmi perspektivní je oblast umělé inteligence (AI). Do roku 2025 počítá spolková vláda s investicemi do této oblasti ve výši 6 miliard eur.

Zdravotnictví

Ve zdravotnickém a farmaceutickém průmyslu lze očekávat neustále rostoucí výdaje do inovativních postupů ambulantní a klinické péče, zvyšování komfortu pacientů, do výstavby a modernizace pečovatelských domů, optimalizace procesů a vytíženosti lůžek. Z hlediska českých výrobců je perspektivní i oblast doplňků stravy.

Biopotraviny

Německo patří mezi největší světové dovozce potravin a zemědělských komodit. Velké příležitosti jsou např. v oblasti biopotravin, kde SRN představuje největší evropský trh s 83 miliony obyvatel.

Železniční a kolejová technika

S ohledem na ekologickou mobilitu se očekává významný rozvoj železniční a kolejové dopravy a velké investice do budování nové infrastruktury. Spolková vláda se zavázala do roku 2030 zdvojnásobit počet cestujících vlakem a každoročně investovat 5 miliard eur.

Text: Adam Jareš

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2019 na straně 22.

Štítky Německo

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.