Český agroexport láme rekordyZájem je o plodiny i potravinářské a zemědělské stroje

Text Jan Černý Foto Shutterstock Publikováno

Česká exportní banka letos poskytne na financování vývozu tuzemských agroexportérů půl miliardy korun. To je nejvíc v její historii.

Do konce roku přesáhne podpora poskytnutá vývozcům potravin, zemědělských plodin a zemědělské a potravinářské techniky částku pět set milionů korun. Za celý loňský rok činila podpora tohoto segmentu sedmdesát milionů.

„Ještě před pár lety jsem na otázky ohledně podílu potravin a zemědělských produktů na námi podpořeném exportu musel odpovídat, že se toto číslo pohybuje hodně blízko nule. To už neplatí. Od začátku roku jsme podpořili vývoz potravin, plodin a hospodářské techniky víc než 450 miliony korun a do konce roku bude tato částka vyšší než 500 milionů. To je v historii banky absolutní rekord,“ vypočítává předseda představenstva a generální ředitel ČEB Karel Bureš.

Vývoz českých zemědělců financovaný ČEB táhne Kuba. Největší zájem je o pšenici, která tvoří skoro polovinu z vyvezených komodit. Na odbyt jde ale také sušené mléko, oves, slad nebo chmel. „Kuba veškeré obilí podobně jako slad a chmel musí dovážet, je to pro ni strategická záležitost. A české zboží má v Havaně stále dobré jméno,“ vysvětluje ředitel společnosti Simplex CZ Ladislav Starka. Právě jeho firma zemědělské komodity na Kubu z Česka vyváží.

Stále úspěšnější jsou v zahraničí také čeští výrobci zemědělských a potravinářských technologií. Poptávka je po obdělávacích strojích určených k práci na polích, malotraktorech, ale třeba také po pekárenských pecích. Například pekaři v Srbsku tak budou používat pece tuzemské výroby.

„V Srbsku se konzumuje pečivo podobného charakteru jako u nás a vstupem na tento trh by se nám mohly otevřít i další balkánské státy,“ říká Martina Kornfeilová, obchodní a marketingová ředitelka rodinné firmy Kornfeil, která zařízení pro pekárny vyrábí. A Karel Bureš dodává: „Srbsko je na seznamu prioritních zemí naší exportní strategie a právě v takových teritoriích je potřeba český vývoz podporovat.“ Zájem o českou hospodářskou techniku je ale také v Litvě, Rusku a Nizozemsku.

Rok 2017 vyhlásila ČEB „rokem podpory exportu malých a středních agroexportérů a potravinářů“. Banka tak chce mezi tuzemskými producenty a výrobci zemědělských a potravinářských technologií rozšířit povědomí o tom, že právě jejich vývoz dokáže úspěšně financovat.

Text: Jan Černý

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2017 na straně 77.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.