Český agroexport boduje

Text Radek Bednařík Foto archiv EGAPu Publikováno

Letošní jaro se po roční pauze opět neslo ve znamení tradičních zemědělských veletrhů Salima a Techagro. EGAP, který české zemědělce a potravináře v jejich snaze proniknout na zahraniční trhy dlouhodobě podporuje, nemohl chybět. „Firmám z tohoto odvětví se věnujeme řadu let a snažíme se jim pomáhat. Jenom od roku 2005 jsme v tomto sektoru pojistili export za téměř 15 miliard korun,“ říká generální ředitel EGAPu Jan Procházka.

A v této podpoře EGAP nehodlá polevit. I proto se Jan Procházka na obou veletrzích setkal se zástupci řady firem a probíral s nimi možnosti spolupráce. Obchodní zástupci pojišťovny pak byli návštěvníkům veletrhů plně k dispozici po celou dobu trvání obou akcí na stánku Ministerstva zemědělství. Podle Jana Dubce, ředitele odboru akvizic a pojištění dodavatelských úvěrů EGAPu, měla pojišťovna zemědělcům a potravinářům co nabídnout: „Představili jsme firmám naše pojistné produkty, které jim mohou pomoci s řízením rizik a pronikáním na nové trhy. Navázali jsme i řadu nových kontaktů a věřím, že některé obchody uzavřeme již letos.“

Kam naši zemědělci směřují

V tomto roce zatím měli zemědělci zájem především o tradiční teritoria. Pojištěný vývoz v řádech stovek milionů korun tak již zamířil na Ukrajinu, do Ruska, Arménie a na Kubu. Kuba je historicky stálicí v hledáčku vývozců v tomto odvětví, které EGAP pojistil. Čeští zemědělci a potravináři tam od roku 2005 vyvezli suroviny jako chmel, oves, sušené mléko a další produkty v celkové hodnotě 3,4 miliardy korun. „Letos očekávám, že Kuba bude opět hrát prim, pokud nenastanou závažnější problémy s placením závazků,“ dodává Jan Dubec.

V současnosti mají obchodníci EGAPu rozpracovanou řadu nových obchodních případů z tohoto sektoru. Zejména se jedná o dodávky zemědělské techniky do Ruska v hodnotě stovek milionů korun. Slibně také vypadají připravované dodávky potravinářských surovin na Kubu. Potenciál na to stát se zajímavou exportní destinací má Afrika. Ministerstvo zemědělství se totiž v minulých letech na tento kontinent zaměřilo. EGAP tam nyní zkoumá několik potenciálních obchodů, které by pomocí exportního pojištění rád podpořil.

Pojištěné vývozy za 15 miliard do 35 zemí

Za posledních třináct let zamířily EGAPem pojištěné zemědělské a potravinářské produkty do pětatřiceti zemí světa. Co se samotných produktů týče, největší část – celkem 5,1 miliardy korun z pojištěných patnácti miliard – připadla na různé strojní zařízení a vybavení určené pro potravinářský a zemědělský průmysl. Šlo například o zemědělské stroje, pekařské, balicí či zpracovatelské linky.

Text: Radek Bednařík

Foto: archiv EGAPu

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2018 na straně 69.

Štítky Agroexport, EGAP

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.