KB pomáhá při generační obměně firem

Text Hanna Zikmundová Foto Shutterstock Publikováno

Téma nástupnictví a generační výměny je v současné době ve firmách aktuální a živé. Komerční banka poskytuje podporu majitelům ve všech fázích rozhodovacího procesu při prodeji, ale i nákupu společnosti.

V poslední dekádě je u malých a středních firem hlavním motivem jejich prodeje jednoznačně generační výměna. Naše zkušenosti potvrzují, že je důvodem prodejů u více než 60 % z nich. Typickým příkladem je společnost založená v 90. letech, která za svou historii dosáhla zajímavé velikosti i postavení na trhu. Majitel nenašel vhodného následovníka, a proto dost často volí cestu prodeje. Většinou však nemá kapacitu věnovat podstatnou část svého času prodejnímu procesu a současně dále řídit společnost. Transakce tohoto typu má svá specifika, a jelikož velká část majitelů prodává svou společnost jen jednou za život, je vhodné svěřit se do rukou kvalifikovanému poradci.

Digitálně jednoduše

KB disponuje týmem zkušených odborníků specializujících se na transakční servis při prodejích a nákupech společností (tzv. M&A, z anglického Mergers and Acquisitions), který provede klienta celým procesem. V minulosti se klienti museli obrátit na naše M&A specialisty osobně. To se nyní změnilo – v digitální době jsme v KB šli klientům vstříc a spustili nové internetové stránky KB M&A Point, které slouží prodávajícím i kupujícím k získání prvotních informací a současně jako vstupní brána pro spolupráci v oblasti M&A poradenství.

Každého majitele totiž zajímá, jak si jeho firma stojí a za kolik by ji mohl zhruba prodat. První a důležitou část těchto stránek proto tvoří on-line kalkulátor umožňující rychlé stanovení orientační hodnoty společnosti. Nástroj je volně dostupný komukoliv a jeho použití je velice jednoduché a intuitivní.

Nejste na to sami

Stanovení hodnoty společnosti neboli ocenění je však jen jedním ze střípků celého procesu. Tým KB Corporate Finance, který stojí za stránkami M&A Point, standardně pomáhá klientům v procesu celé prodejní, ale i nákupní transakce. Ten zahrnuje mnoho časově náročných a specifických činností, od výběru potenciálních kupujících po sběr a přípravu velkého množství materiálů. Samostatnou kapitolou je finální vyjednávání o podmínkách prodeje a smluvní dokumentaci. K tomu je výhodné mít na své straně odborníka, který přinese vlastní znalosti a zkušenosti. Prodej nebo nákup společnosti totiž doprovází řada rizik, která je potřeba správně ošetřit.

KB je zároveň ze své podstaty významnou financující bankou akvizic firem. Ročně takto úspěšně financuje desítky nákupů společností všech možných oborů a velikostí. Vlastníci nicméně svoji společnost nutně nemusí prodávat, jednou z cest, jak ji uchovat pro další generace, je její vložení do tzv. svěřenského fondu. KB je připravena asistovat i při této změně vlastnictví společnosti. Prostřednictvím dalších týmů poskytuje majitelům také navazující služby při vypořádání transakce a správě nabytých prostředků.

https://www.kb.cz/cs/firmy-a-instituce/m-a-point#tile-oceneni-online

Text: Hanna Zikmundová

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2019 na straně 61.

Štítky KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.