Zelená dohoda pro Evropu může být příležitostí pro transformaci našeho průmyslu

Text David Formánek Foto Shutterstock Publikováno

Green Deal neboli Zelená dohoda pro Evropu je možná jedním z nejdůležitějších projektů představených Evropskou komisí od doby založení Evropské unie. Jejím cílem je stát se prvním klimaticky neutrálním kontinentem do roku 2050, zejména v reakci na negativní změny klimatu a zhoršující se stav životního prostředí. Co tato dohoda může přinést našim firmám?

Šance, nebo riziko?

V tuto chvíli asi obojí, i když riziko spatřuji zejména v ochotě připojit se k tomuto závazku ze strany velkých globálních znečišťovatelů, jako jsou Čína, USA či Indie. Po amerických volbách to ale opět vypadá na připojení USA k pařížské dohodě o omezení skleníkových plynů. Stejně tak zářijové prohlášení čínského prezidenta o uhlíkové neutralitě Číny do roku 2060 dává v tomto ohledu naději. V našich podmínkách lze dopad spatřovat zejména v některých sektorech, jako je například energetika založená na uhlí či automobilový průmysl.

Nicméně transformace k bezuhlíkové ekonomice se zastavit nedá, proto je dobré soustředit se na šance, které tato dohoda může přinést českým firmám. Konkurenceschopnost tuzemského průmyslu se tak v dlouhodobém horizontu bez investic do zelených opatření neobejde.

KB bude do roku 2026 uhlíkově neutrální

Komerční banka je již dlouhodobě aktivním hráčem v oblasti odpovědného a udržitelného podnikání. Nejen ve vztahu ke klientům, kdy podporujeme a financujeme řešení s pozitivním vlivem na životní prostředí, ale i sami, tedy vlastní činností, chceme přispět ke snížení uhlíkové stopy. Například v posledních třech letech jsme o čtvrtinu snížili spotřebu zemního plynu, zavedli jsme energetický management či zařadili do firemní flotily ekologické automobily. Naším nejnovějším závazkem je stát se do pěti let uhlíkově neutrální firmou prostřednictvím eliminace skleníkových plynů vyprodukovaných vlastní činností a podporou projektů, které skleníkové plyny pohlcují.

Aktivní role KB při podpoře firem a podnikatelů

O naší aktivitě svědčí i fakt, že jsme již proúvěrovali zelené projekty v objemu více než 18 miliard korun. Pro firmy a podnikatele, kteří zvažují realizaci investic ke snížení energetické náročnosti ve svých provozech, připravila KB ve spolupráci s ČMZRB a EIB nový komplexní program pod názvem Optimalizujte zeleně. Jeho obsahem je bezúročné financování, poradenský servis v oblasti energetických úspor od společnosti KB Advisory a až 250tisícikorunový příspěvek na zpracování energetického auditu.

Zároveň jsou specialisté KB Advisory připraveni bezplatně prověřit způsobilost žadatele, jeho záměru či pomoci se zpracováním energetického posudku. Další příležitost k často odkládaným investicím do úspor energií je tedy na světě. Stačí ji pouze využít.

Text: David Formánek

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2020 na straně 31.

Štítky Environment, EU, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.