Kama obléká i olympijské sportovce

Text Věra Vortelová Foto Archiv společnosti KAMA Publikováno

Výrobky ryze české společnosti Kama, rodinné firmy roku 2013, budou na nadcházejících zimních olympijských hrách v Soči propagovat sportovci Kanady a Andorry.

A není to poprvé, co vrcholoví zahraniční sportovci ocenili špičkovou kvalitu čepic, čelenek a svetrů malého tuzemského výrobce. Oficiálním dodavatelem kanadského národního týmu biatlonistů (kanadské biatlonové reprezentace) je Kama již desátou sezonu a andorrští olympionici se objevili v jejích svetrech už na ZOH ve Vancouveru.

Export a import jsou spojené nádoby

Zakladatelka a jednatelka společnosti Mahulena Pertlová zdůrazňuje, že na západních trzích získali odběratele, protože je přesvědčili nejen o kvalitě zboží, ale i schopnosti dodat vše v termínu a dohodnutém objemu. „Jsme držiteli licence na zpracování materiálů Gore-tex a Windstopper a to nám otevírá v zahraničí dveře. Společnost W. L. Gore & Associates GmbH poskytuje licenci na zpracování těchto membránových materiálů pouze vybraným výrobcům, jejichž produkty a obchodní strategie splňují nejvyšší parametry.

Kritérium kvality důsledně uplatňujeme také my u všech našich dalších subdodavatelů materiálů. Protože v ČR je nikdo nevyrábí, našli jsme si stabilní dodavatele v zahraničí. Veškeré příze kupujeme v Rakousku, fleece v Itálii, Windstopper a Gore-tex v Německu a Anglii a stroje hlavně v Německu a Japonsku. Technické materiály, které se používají na sportovní oblečení, se nemění překotně a ovčí vlna se dá plně nahradit jen těžko. Na mezinárodním veletrhu sportovních potřeb ISPO Mnichov se sice každým rokem objevují textilní inovace a společnost Gore pravidelně přichází s novinkami, ale naše produkce je natolik specifická, že zdaleka ne všechny jsou pro nás vhodné,“ zdůrazňuje zasvěceně majitelka rodinné firmy.

Inovace značky Kama

Většina výrobků značky Kama je vyrobena z materiálu složeného z 50 % vlny a 50 % akrylu nebo ze stoprocentní vlny. Loni společnost obohatila své portfolio o nový materiál Highway ve složení 45 % vlny a 55 % objemovaného akrylu, z něhož zhotovuje lehké, nadýchané čepice s plastickými vzory.

Za pozornost stojí také novinka, s níž přijde v příští sezoně. Jde o stoprocentní vlnu s vodoodpudivou úpravou „NANO“. „Nerezignovali jsme ani na životní prostředí. Některé fáze textilní výroby mají nepříznivé ekologické dopady. Například při předúpravě vlny se používá technologie chlorování, která je agresivní, ohrožuje zdraví pracovníků a poškozuje životní prostředí. Nakupujeme proto ekologicky upravenou přízi EXP, kterou jako první na světě vyvinula rakouská firma Schoeller AG. Jedná se o celosvětově nejpřísnější ekologický certifikát v textilním odvětví s názvem Bluesign,“ poznamenává jednatelka.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2013 na straně 52—54.

Štítky Oděvní průmysl, Design, Inovace

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.