Články se štítkem: Írán

Írán: sankce bez sankcí

thumbnail

„The implementation day“. Tak eufemisticky nazvali Íránci den, kdy byly loni v lednu zrušeny plošné sankce vůči jejich zemi. Poté následovaly měsíce horečných aktivit. Západní firmy si nechtěly nechat ujít příležitost „sáhnout si“ na nově se otevírající, po Saúdské Arábii druhý největší trh Středního východu a severní Afriky s osmdesátimilionovou populací a tehdejším hrubým domácím produktem oscilujícím kolem 394 miliard amerických dolarů. Státní delegace si v Teheránu doslova podávaly dveře, obchodní mise probíhaly na všech stupních a napříč všemi sektory.

Štítky Írán

číst celý článek

Íránce neobalamutíte nějakým „šméčkem“

thumbnail

Proč se zajímat o obchodování s Íránem? Co byste v této souvislosti doporučili českým firmám? Na to jsme se zeptali několika zástupců podniků i státní správy v rámci konference Írán: perspektivní trh pro české firmy. Pořádala ji ministerstva zahraničních věcí a průmyslu a obchodu ve spolupráci s ČEB a EGAP během letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Štítky Írán

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy v Íránu

Letecká doprava Důležitou oblastí s aktuálními příležitostmi pro české dodavatele je civilní letectví, konkrétně pak řízení letového provozu. Rozsáhlá síť mezinárodních a vnitrostátních letišť v Íránu bude podle dostupných údajů v následujících letech procházet modernizačními procesy a očekávat…

Štítky Írán

číst celý článek

Blízký východ v obrazu anamorfních map

Jihozápad Asie, který sousedí s Evropou i Afrikou, označujeme za kolébku civilizace. Příznivé podnebí, úrodná půda i dostatek vody z velkých řek předurčil region k tzv. neolitické revoluci, kdy se lidé poprvé měnili z lovců a sběračů v zemědělce. Usadili se, pěstovali plodiny, chovali zvířectvo a…

Štítky Izrael, Írán

číst celý článek

Jan Čuřík: V Íránu vládne opatrný optimismus

thumbnail

Írán je poslední velká šance západu na blízkém východě. Tímto titulkem jsme před více než třemi lety v TRADE NEWS lákali ústy arabisty Jana Čuříka české firmy na slibný íránský trh po uvolnění mezinárodních ekonomických sankcí. Nastal čas se k tématu vrátit. O postupné transformaci íránské ekonomiky, netrpělivosti některých českých podnikatelů a dobrých důvodech, proč se vyplatí nevzdávat se předem, jsme si s ním povídali těsně před jeho další cestou do zemí zálivu.

Štítky Írán

číst celý článek

Turecké stavební firmy čeká boom

thumbnail

Většina, kterou strana AKP získala v nedávných tureckých parlamentních volbách, je příslibem stability. Snahy Recepa Erdogana o koncentraci moci v rukou prezidenta nicméně toto očekávání mohou rychle změnit v iluzi. Domácí politika by se pak zařadila do řady neznámých, které se teď nad Tureckem a jeho ekonomikou vznášejí, říká ekonomka Neslihan Yilmaz. Turecko má ale i přesto podle ní stále co nabídnout.

Štítky Turecko, Írán

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.