Zlepšení podmínek v rozvojových zemích? Bez zapojení soukromého sektoru to nepůjde!

Text Martin Tlapa Foto Shutterstock Publikováno

Rozvojový svět má mnoho problémů, ale nabízí také velké příležitosti. Na jedné straně má špatnou infrastrukturu i byrokracii, na druhé straně mladou pracovní sílu a nenasycený trh. Jde o prostředí, které nutně potřebuje projít transformací. A právě rozvojové projekty mohou tuto transformaci urychlit a nastartovat kýžené změny, ať už jde o vytváření pracovních míst a zavádění mezinárodních standardů, zvýšení dostupnosti kvalitního profesního vzdělávání, zlepšení zdravotního stavu obyvatel, zvýšení potravinové bezpečnosti, posílení energetické bezpečnosti nebo vytváření pracovních míst pro znevýhodněné skupiny obyvatel. Tyto projekty by tak měly přispět ke zlepšení životních podmínek v rozvojových zemích pomocí lepší dostupnosti inovativních služeb, výrobků nebo technologií.

Dlouhodobě se ukazuje, že trvalé řešení výše zmíněných problémů se neobejde bez zapojení soukromého sektoru. Toho jsme si dobře vědomi, když se bavíme o směřování zahraniční rozvojové spolupráce, kterou Česko poskytuje. Proto již v roce 2014, po vzoru skandinávských zemí a Rakouska, spustila Česká rozvojová agentura Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor, nazývaný program B2B. Zaměřuje se na soukromý sektor v rozvojových zemích a mimo jiné podporuje navazování podnikatelských partnerství a přispívá k udržitelnému rozvoji. Letos jsme program na základě předchozí zkušenosti upravili a zjednodušili, aby byl atraktivnější i pro menší firmy.

Program totiž nabízí unikátní příležitost vybudovat si dobrou startovací pozici na zvoleném trhu: snižuje riziko vstupu a umožňuje se prezentovat tamním partnerům projektem, který má pozitivní rozvojový dopad. Dotaci ve výši až půl milionu korun a až 90 % nákladů projektu lze využít na přípravu podnikatelského záměru nebo na vytvoření studie proveditelnosti. Samozřejmě s předpokladem, že záměry popsané ve studii budou poté financovány mezinárodními finančními institucemi, z veřejného rozpočtu dané země nebo z peněz investorů.

Těm, kteří už v rozvojové zemi mají obchodního partnera, lze z tohoto programu hradit přenos know-how a technologií, včetně nákladů na školení, expertní, právní a překladatelské služby, cestovné, demonstrační technologie a tak dále, a to až do výše 5 milionů korun. Program umožňuje také založení dceřiné pobočky českých firem nebo joint venture.

Konkrétní informace vám rádi předají specialisté České rozvojové agentury. Těšíme se na vaše B2B projekty v rozvojových zemích!

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2016 na straně 37.

Štítky Ekonomická diplomacie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.