Dánsko je země dobrých nápadů české start-upy bodují

Text a foto Jiří Brodský Publikováno
thumbnail Dánsko

Dánsko dokazuje, že na dobrém nápadu, kvalitě výrobku či služby, péči o zákazníka a schopnosti se odlišit záleží víc než na tom, kde firma vzniká. Můžete projíždět nejzazšími zákoutími Jutského poloostrova a najdete tam nejednu firmu postavenou doslova „na zelené louce“, a přitom známou po celém světě: příkladem mohou být Danfoss v Nordborgu, Bang & Olufsen ve Struer nebo Vestas v Ringkobingu.

Na malém ostrově Bornholm takto vznikl „start-up“, když tamní opravář praček Jørn Munch Jensen v roce 1960 vyrobil první skládací stroj pro velkokapacitní čistírny a začal ho nabízet do zahraničí. Dnes je firma Jensen Group dodavatelem zařízení pro prádelny a čistírenských linek pro hotelové řetězce a další spektrum zákazníků po celém světě. Na dobrém nápadu vznikly i dánské firmy, které známe z České republiky. Stačí se projít po kterémkoli nákupním centru a napočítáte jich minimálně pět, jako třeba Jack and Jones, Vero Moda, Ecco, Pandora, Flying Tiger, Lego nebo Jysk.

V Dánsku najdete řadu firem s nápaditým, přitažlivě působícím logem, jehož módní součástí je anglické slovo „established“. Za ním jsou však často uvedeny první roky jedenadvacátého století, a to i v odvětvích s vysokou konkurencí, kde už se zdá, že každý nově vzniklý subjekt může uspět jen těžko – příkladem je oděvní firma Bruun & Stengade, založená v roce 2004, nebo severský mlékárenský gigant Arla, nacházející se na trhu od roku 2000.

Vedle nich také vznikají malé a střední firmy, které stojí především na chuti začít něco nového a na silných dánských konkurenčních výhodách: designu a architektuře. Při této příležitosti zmiňme například světoznámou Bjarke Ingels Group neboli BIG, která vznikla v roce 2005. A patří se dodat, že s rostoucím počtem michelinských restaurací se země zároveň stává gastronomickou velmocí.

Výborné renomé českých produktů

České firmy tu mají díky preciznosti, kvalitě a chytrým, inovativním řešením skvělé jméno, a tak mohou uspět a nalézt partnery v řadě tradičních, ale i nových oborů, jako jsou například nanotechnologie, biotechnologie, medicínské technologie a life sciences nebo smart cities či interiérový design. Pro podnikatelské záměry založené na inovacích a pro export českých výrobků s vysokou přidanou hodnotou je tedy Dánsko správnou volbou.

Vývoz z České republiky do Dánska se od roku 2010 zdvojnásobil na 40 miliard korun a Česká republika si nadále udržuje vysoké aktivní saldo ve výši 20 miliard korun. Dánské království nabízí českým podnikatelům řadu obchodních příležitostí také na autonomních územích, v Grónsku a na Faerských ostrovech.

Perspektivní obory, které pro české exportéry vytipovalo a do Mapy oborových příležitostí pro Dánsko zařadilo Ministerstvo zahraničních věcí spolu s proexportní agenturou CzechTrade, uvádíme na předešlých stránkách.

Dánsko je lídrem v energetice a i v tomto oboru se připravují tendry, v nichž budou mít české firmy konkurenční výhody, ať už jde o výstavbu nové elektrárny společnosti Dong Energy v Esbjergu, dodávky turbín nebo subdodávky pro předního světového výrobce větrných elektráren Vestas. Rovněž u obou těchto firem otevřelo velvyslanectví v Kodani českým firmám dveře a bude nadále podporovat jejich účast ve vyhlášených tendrech.

Rád bych znovu připomněl investici do modernizace dopravní infrastruktury ve výši 900 mld. korun s tím, že největším projektem se v letech 2018 až 2026 má stát výstavba devatenáctikilometrového podmořského tunelu pro silniční a železniční dopravu přes Fehmarnskou úžinu, který spojí Dánsko s Německem. Předkvalifikovaná mezinárodní konsorcia již začala vybírat své dodavatele a Velvyslanectví České republiky v této souvislosti uspořádalo několik zprostředkovatelských setkání českých firem s dánskými partnery. (Další příležitosti ke kontaktům s dánskými partnery a získání detailnějších informací o jednotlivých tendrech nabídne konference pro subdodavatele 5. října 2017, na kterou se bude možné registrovat od 15. srpna 2017 na stránkách: https://www.fehmarnlink.com/.)

Až třetinu z celkové hodnoty projektu (110 miliard korun) by přitom mohly realizovat malé a střední firmy. V nadcházejících měsících a letech budou vypsány tendry vhodné například pro české výrobce městského mobiliáře, speciálních nátěrových hmot, betonových systémů, dopravních informačních tabulí, výhybek apod.

S Fehmarnským tunelem však souvisí také desítky developerských projektů, a tedy příležitostí pro stavební a strojírenské firmy, v regionu Lolland-Falster. Půjde o výstavbu mostů, nemocnic, modernizace železničních tratí, rozšíření přístavu ve městě Køge apod. (Případní zájemci mohou nalézt jejich přehled v angličtině na stránkách společnosti Femern Belt Development: https://www.femern. info/en/.)

Dánské dráhy připravují obměnu elektrických lokomotiv a zvažují tendr na dodávku nových příměstských vlakových souprav. Probíhá také rozsáhlá modernizace železniční sítě, včetně výstavby nových úseků železnic, elektrifikace a stavby vysokorychlostní železniční trati. Tramvajové tendry probíhají ve městě Odense a pro tzv. Ring 3 kolem Kodaně.

Otevřené dveře do Grónska

S významnými infrastrukturními projekty se však počítá také v Grónsku a na Faerských ostrovech. Jedná se zejména o rozvoj silniční sítě a výstavbu silničních tunelů. V Grónsku budou v nadcházejících měsících vyhlášeny tendry na rozšíření letiště v hlavním městě Nuuk a výstavbu letišť Qaqortoq a Ilulissat.

Česká republika má od září 2016 v Grónsku svého honorárního konzula, který je připraven kontinuálně poskytovat českým firmám informace často publikované pouze v dánštině nebo grónštině a účastnit se tamních tendrů. Grónsko je také relevantním odbytištěm pro české firmy, které se zabývají výrobky pro lodní průmysl, jako jsou převodovky, navijáky, hřídele apod.

V rybářském průmyslu, který se na grónském exportu podílí z 86 %, se v Grónsku dále mohou uplatnit čeští výrobci kompletních linek a jednotlivých technologických dílů na zpracování potravin. Například ve městě Sisimiut připravuje společnost Royal Greenland nový závod na zpracování ryb. Další možnosti nabízí potenciální spolupráce s těžařskými firmami, které v Grónsku aktuálně investují do geologických průzkumů.

Šance v elektronizovaném zdravotnictví

Jedním z příkladů oboru, v němž se Dánsko řadí mezi světovou špičku, je tzv. eHealth (elektronizované zdravotnictví). Jde přitom o obor, který definují inovace a kde naše firmy mají také co nabídnout.

V letošním roce se proto uskutečnila akce pro české firmy zdravotnického průmyslu, pořádaná velvyslanectvím v Kodani, Konfederací dánských podniků a Asociací Healthcare Denmark, jejímž cílem bylo představit společnosti v oblasti technologických dodávek pro zdravotnictví na dánském trhu a zajistit jim osobní setkání s představiteli místních subjektů – nemocnic, zdravotnických zařízení, výzkumných institutů apod. V Dánsku existuje v této oblasti bezpočet chytrých řešení vycházejících z vládní strategie Digital Welfare Strategy 2013–2020, počínaje elektronickou kartou pacienta či elektronickým receptem uplatnitelným v kterékoli lékárně přes klinickou péči na dálku, využití senzorů v domech s domácí péčí o pacienty s demencí po roboty ovládané nemobilním pacientem při přesunu z nemocničního lůžka na toaletu apod.

Další příležitosti existují, české firmy nevyjímaje, v rozvojových zakázkách pro nákupní organizace OSN, které sídlí v Kodani a zodpovídají za dodávky veškerých komodit distribuovaných OSN do rozvojového světa. Zájemci o zakázky, které OSN vypisuje, se mohou registrovat na webové adrese https://www.un.org/Depts/ptd/vendors/ vendor-registration-0, a budou tak dostávat veškeré informace. O tom, že se touto pracnější elektronickou administrativou vyplatí projít, svědčí například zkušenost Papíren Brno, jimž úspěch v tendrech OSN přinesl zajímavou zakázku do mnoha rozvojových zemí.

Se sebelepší rutinou se nechytnete

O úspěchu výrobku v Dánsku nerozhoduje v prvé řadě jeho cena, ale kvalita, design, inovativnost řešení a přístup k zákazníkovi s důrazem na zákaznický servis. Příkladným postojem k zákazníkům je znám český výrobce automobilů Škoda, jehož vozy představují více než šestiprocentní podíl na místním trhu.

Rozvoj zažívá také letecká forma dopravy mezi ČR a Dánskem. K oblíbenému leteckému spojení ČSA mezi Prahou a Kodaní letos v květnu přibyla také linka do druhého největšího dánského města Aarhus, která napomůže rychlejšímu cestování dánských a českých turistů i obchodních partnerů z Jutského poloostrova. V energetice je zde známou značkou Doosan Škoda Power, která od roku 1969 dodala do Dánska téměř 750 MW instalovaného výkonu v turbínách určených pro kombinovanou výrobu elektrické energie a tepla. Dalším příkladem firmy, která v Dánsku skvěle reprezentuje Českou republiku, je Sipral, jenž díky chytrému řešení zvítězil v tendru na opláštění unikátní budovy spalovny v kodaňské čtvrti Amager se sjezdovkou na střeše.

Na náročném dánském trhu mohou však bodovat i české start-upy, jako se to daří českému výrobci ručně zpracovaných dřevěných módních doplňků BeWooden s přehledným webovým obchodem v dánštině a rozšiřováním sortimentu.

Nejjednodušší začátek podnikání v Evropě

Dánsko patří mezi země, kde je nejsnadnější a administrativně nejméně náročné založit novou firmu. Mezi evropskými státy tak tradičně figuruje na prvním místě v hodnocení Světové banky Ease of doing business index a v celosvětovém srovnání obsadilo třetí pozici.

V České republice dnes působí bezmála stovka dánských investorů a jejich počet dále roste. Mezi nejznámější patří Lego, Rockwool, Marius Pedersen, Velux, Orifarm nebo výrobce dětských hřišť Kompan. K jeho úspěšnosti výrazně přispívá schopnost chytře propojovat tradiční hřiště a sportoviště pro děti s moderními technologiemi a aplikacemi v mobilních zařízeních.

Dánská vláda považuje inovace a nové technologie za klíčové pro úspěch dánských firem v zahraničí. V sedmi světových metropolích proto založila tzv. inovační centra, která pomáhají propojit firmy s vědeckými institucemi a univerzitami, připravují pro ně inovační a business development strategie apod. Dánské Ministerstvo zahraničních věcí také zřídilo funkci tech-ambasadora, který bude mít na starosti vztahy s velkými firmami jako Google, Facebook a světem Silicon Valley.

Pokud jste tedy svůj byznys postavili na inovacích a exportujete výrobky s vysokou přidanou hodnotou, Dánsko je pro vás správnou volbou. Pracovníci našeho velvyslanectví jsou připraveni vás v úsilí uspět na tomto trhu podpořit.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2017 na straně 48—51.

Štítky Dánsko, Inovace, Severské státy, Startupy

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.