Příležitosti pro české firmy v Dánsku

Text Aleš Marta Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Dánsko

Energetika

Jakkoliv je Dánsko předním výrobcem komponent pro větrné elektrárny, domácí výrobní kapacity dostatečně nepokrývají rostoucí poptávku po bezemisních technologiích. Do budoucna bude kladen větší důraz na budování nezbytných kapacit pro ukládání energie produkované solárními a větrnými farmami, přičemž ani zde domácí produkce nedokáže uspokojit rostoucí poptávku. Existuje tu navíc značný prostor pro originální inovativní řešení a nové technologie.

Automobilový průmysl

Dánsko snižuje objem emisí CO2, proto tu roste zájem o pořizování elektromobilů na úkor automobilů se spalovacími motory či hybridních automobilů. Podobný trend se očekává také ve vztahu k autobusové dopravě, kde již začalo postupné nahrazování klasických autobusů elektrobusy. V návaznosti na zvyšující se zájem o elektromobily vzroste také poptávka po dobíjecích stanicích.

Zdravotnictví a farmacie

Dánští producenti vítají inovativní a progresivní zdravotnická řešení, technologicky vyspělé materiály i výrobní technologie (nanovlákna a tkaniny z nich vyrobené, 3D tisk včetně jeho komponentů). Vládní strategie směřuje také k vytvoření strategických zásob zdravotnických ochranných prostředků, v nichž by měly být zastoupeny kategorie od nejnižšího stupně ochrany (rouška) až po respirátor a ochranné oděvy pro specializovaný zdravotnický personál.

Text: Aleš Marta

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2020 na straně 27.

Štítky Dánsko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.