Druhotná platební neschopnost sílí

Text Věra Vortelová Foto Archiv Medites Pharma Publikováno

„Sedmdesát procent nemocnic nám platí tři měsíce až rok po době splatnosti a situace se stále zhoršuje. Nejtíživější je u státních subjektů, z nichž většina platí faktury pozdě, podobně jako klienti v Polsku. A to nám notně komplikuje život,“ potvrzuje informace o špatné finanční kondici našeho zdravotnictví jednatelka a výkonná ředitelka společnosti Medites Pharma Libuše Franová.

„A nejde jen o menší zařízení, sto padesát dní ve skluzu jsou i fakultní nemocnice. Nám však naši dodavatelé až na výjimky nepočkají. Přesto se snažíme zůstat pro odběratele spolehlivým dodavatelem, udržovat korektní vztahy s naším finančním partnerem Komerční bankou a své závazky splácet v termínu. Ale ve vypjatých situacích jsme již museli čerpat z kontokorentu,“ vysvětluje, jak je v současné době pro menší společnost složité obstát na trhu, ředitelka české společnosti z Rožnova pod Radhoštěm, která je na tuzemském trhu lídrem s roztoky pro léčbu chronického i akutního selhání ledvin. Pokud se totiž taková firma ozve hlasitěji, pohrozí jí klient změnou dodavatele nebo jen konstatuje, že nemá peníze na platbu dodavatelům, a tudíž musejí počkat.

V roce 2010 se firma Medites Pharma rozhodla přistoupit k modernizaci výroby s pomocí dotací z fondů EU programu Rozvoj. Na modernizaci, jejímž důvodem bylo zvýšení konkurenceschopnosti a udržitelnosti produkce, využila rovněž půjčku Komerční banky.

„Mrzí mě, že se nám zatím nedaří plně vytížit výrobní kapacity, protože jsme s využitím fondů EU modernizovali výrobu hemodialyzačních koncentrátů na úroveň, která splňuje nejpřísnější evropské normy. Požádali jsme o podporu ve výši šest milionů korun, aby se zvýšila nejen kvalita a efektivita výroby, ale i její kapacita.

Proto se nespoléháme jen na český, slovenský a polský trh, ale hledáme další odbytiště v okolních zemích. Rovněž se snažíme o kooperaci s nadnárodními společnostmi a intenzivně jednáme o možnosti spolupráce. Tato spolupráce by významně pomohla jak k udržení a zvýšení produkce, tak zaměstnanosti v regionu,“ říká manažerka, která se právě chystala na cestu za potenciálními partnery na Ukrajinu, do Srbska a dalších zemí.

Regionální firma nemyslí jen na zisk, ale i na lidi

Společnosti jako Medites Pharma se u nás před dvaceti lety zakládaly téměř „na koleně“ a jejich rozvoj pokračoval díky pracovitosti a nadšení jedinců. Investovaly do zařízení a významně zvýšily produktivitu práce. Při expanzi na zahraniční trhy však oproti velké konkurenci narážejí na určité vstupní bariéry. Vedení Medites Pharmy, podobně jako ostatní malé a střední podniky, proto musí velmi střízlivě zvažovat své podnikatelské záměry, protože nese větší míru rizik než kapitálově silnější subjekty.

„Připouštíme si i velkou zodpovědnost za své pracovníky a jejich rodiny. Žijeme, pracujeme a odvádíme daně v Rožnově pod Radhoštěm, a pokud si tady vyděláme, také tu své peníze utrácíme. Přes veškeré těžkosti s finančním portfoliem jsme zatím na platy zaměstnanců nesáhli. To je náš praktický příspěvek k posílení vnitřní poptávky v tomto regionu,“ poznamenává Libuše Franová.

„Zaměstnáváme pětapadesát lidí, mezi něž patří kvalifikovaní odborníci, z nichž někteří jsou ve firmě od jejího založení, tedy více než dvacet let. O jejich kvalitách svědčí i fakt, že neevidujeme žádné reklamace a se svými klienty udržujeme letité dobré vztahy. Za přízeň zákazníků jsme velmi vděčni a pravidelně si ověřujeme dotazníky a osobní kontaktem jejich požadavky, připomínky a postřehy. Užitečnost tohoto opatření se nejlépe projevuje stabilním odběrem našich produktů i přes velký tlak konkurence. Často skloňované slovo fluktuace u nás prakticky neznáme. Na Vsetínsku není zrovna jednoduché sehnat zaměstnání, což významně ovlivňuje poměr lidí k práci.“

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2013 na straně 44—45.

Štítky Zdravotnictví

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.