Pardam Nano4fibers: Z výrobní popelky byznysovou princeznou

Text Věra Vortelová Foto Shutterstock Publikováno

Ještě v závěru minulého roku nevypadaly nanovlákenné respirátory ani zdaleka na produktový trhák. V roce 2019 jich roudnická firma Pardam Nano4fibers, která vyvíjí a vyrábí nanomateriály, prodala pouhých 1700 kusů. Koronavirová krize však udělala z výrobní popelky byznysovou princeznu. Od května 2020 mají díky nové výrobní lince v plánu produkci zvýšit na půl milionu kusů měsíčně a chystají nový závod čistě jen na výrobu nanovlákenných respirátorů.

Nanovlákno má potenciální uplatnění v celé řadě různých aplikací. „Výzkum a vývoj zaměřujeme na materiály, o nichž se domníváme, že je bude možné vyrábět na průmyslové úrovni. Každému našemu partnerovi vyvineme typ nanovlákna a strukturu, kterou potřebuje. Vyvinuli jsme třeba membránu pro bazénový filtr, membránu pro filtraci potravinářských produktů, například jedlých olejů, děláme vývoj aplikací v oblasti pleťových masek, kosmetických produktů, vyvíjíme i materiály pro léčiva, kryty ran, bateriové články a řadu dalších. A v poslední době vyrábíme hlavně respirátory a rozšiřujeme výrobu o speciální filtrační vložky z nanomembrány. Ty lze vkládat do roušek s kapsou, které si lidé mohou ušít i sami,“ říká výkonný ředitel a spolumajitel firmy Pardam Nano4fibers Jan Buk.

Respirátory v Pardamu původně vyvíjeli pro širší škálu použití, hlavně jako pracovní pomůcku pro ty, kteří se pohybují v prašném nebo jinak znečištěném prostředí, nebo pro alergiky. Materiál pro respirátory začali vyvíjet v roce 2016 a o dva roky později nabídli první výrobky obchodním partnerům k distribuci. Respirátor nezahrnuje žádné chemikálie, žádné pojivové mřížky, žádná lepidla. Tenká vrstva nanovlákna obsahuje nanočástice koloidního stříbra a je zalaminovaná do sendviče mezi speciálně pro tuto aplikaci vyvinuté vrstvy nosného a krycího materiálu. Filtruje mikroorganismy a díky obsaženému stříbru je i likviduje.

Společnost Pardam Nano4fibers je jednou ze tří strategických firem, které jsou povinny přednostně zásobovat Ministerstvo zdravotnictví České republiky. Již nyní však eviduje enormní zájem o své unikátní produkty a s obchodními partnery vyjednává možnost jejich dodávek v podstatě do celého světa. Obrovský zájem mají Čína, USA i evropské země.

SPUR: Výzkum a vývoj nanotechnologií se zúročil

V době, kdy celá země z nedostatku ochranných prostředků obětavě zasedla k šicím strojům, se ve zlínské firmě SPUR na zařízení vlastní konstrukce naplno rozběhla sériová výroba nanotextilie. Zúročila se tak léta výzkumu a vývoje v oblasti nanotechnologií, jemuž se zde intenzivně věnují již od roku 2006.

„Od začátku března jsme se soustředili výhradně na výrobu nanomateriálu typu SpurTex VS, vyvinutého ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati, který vykazuje filtrační účinnost 99 procent, a kvalitativně tak odpovídá třídě FFP3,“ vysvětluje generální ředitel Tomáš Dudák a dodává: „Testy našeho nanomateriálu provedené Akademií věd ČR prokázaly, že respirátory s použitím nanovláken mají vynikající záchyt ultrajemných částic do 150 nm, a jsou tedy velmi účinné proti virům. U nás dosahují hodnoty 95 procent.“ Přestože se v té době řešil primárně akutní nedostatek ochranných pomůcek, stál SPUR před zásadním rozhodnutím, zda investovat desítky milionů do rozšíření výrobní linky, a podílet se tak do budoucna na zajištění soběstačnosti České republiky. „Nakonec jsme se rozhodli, že budeme zajišťovat kvalitní filtrační materiál nejen pro výrobce masek a polomasek v České republice, ale především chceme vytvořit dostatečnou kapacitu pro pokrytí naší vlastní produkce respirátorů třídy FFP2 a FFP3. Díky navýšení kapacity výroby a spuštění nové automatické linky od května produkujeme nanotextilii na výrobu 2,5 milionu kusů respirátorů měsíčně,“ pokračuje Tomáš Dudák.

V současné době SPUR zvažuje další investice na posílení kapacity výroby nanovlákna pro pokrytí poptávky vkládaných filtrů do pratelných roušek nejen v České republice, ale i v Evropské unii.

nanoSPACE: Za víkend přestavěli výrobu a začali šít nanoroušky

Ještě v únoru vyráběla společnost nanoSPACE výhradně nanovlákenné lůžkoviny pro alergiky. Šít roušky nikdy neměla v plánu. Když se ale její vedení jeden březnový víkend doslechlo o možném kolapsu českobudějovické nemocnice kvůli nedostatku roušek, rozhodlo se jednat a během čtyřiadvaceti hodin společnost předělala výrobu lůžkovin na nanovlákenné roušky. „Díky první dodávce našich nanoroušek mohla v Českých Budějovicích vyjet záchranka,“ říká Jiří Kůs, ředitel firmy. Původně to vypadalo, že v nanoSPACE vyrobí pouze 3000 roušek, ale díky spolupráci s dalšími šicími dílnami v jižních Čechách nakonec dodali během nouzového stavu 250 tisíc nanoroušek lidem v první linii.

NanoSPACE byla do letošního roku mikrofirma s ročním obratem několika milionů korun, která pomáhala především alergikům proti roztočům. Jako jediná na světě vyráběla protiroztočové lůžkoviny s nanovlákennou membránou, která účinně brání roztočům zalézat do přikrývek, polštářů a matrací. Díky tomu se roztoči nemnoží ani neprodukují exkrementy (alergeny), které alergikům způsobují astmatické potíže. „Jedná se o dokonalou mechanickou bariéru,“ vysvětluje Jiří Kůs. Dnes nanoSPACE vyrábí nejen lůžkoviny, ale i nanoroušky a antivirové šátky s nanovlákennou membránou. „Antivirové šátky jsou pratelné a vhodné pro každodenní použití i sport,“ tvrdí ředitel společnosti. Nanovlákenná membrána použitá v rouškách i v šátcích má testovaný záchyt bakterií, virů a dalších submikronových částic ve výši 97 až 99,9%. Jedná se proto o vhodnou ochranu při pandemii koronaviru, ale i v době chřipek či při pohybu ve smogem znečištěných oblastech. Zároveň je mohou používat i alergici v období pylové sezony.

Text: Věra Vortelová

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2020 na straně 56-57.

Štítky Nanotechnologie, Nové technologie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.