3 otázky pro Vladimíra Bärtla, velvyslance České republiky v Lucembursku

Text Jana Jenšíková Foto archiv V. Bärtla Publikováno
thumbnail Lucembursko

1/ V článku zmiňujete, že vzájemný obchod mezi našimi zeměmi má nevyužitý potenciál. Kde například?

Mrzí mne, že není velký prostor pro uplatnění leteckého průmyslu, a proto jsem rád, že se v červnu naskytne příležitost představit letoun české firmy Zlin Aircraft vojenské a diplomatické veřejnosti na letecké základně Spangdahlem. Připravujeme tam historicky první návštěvu velvyslanců členských států NATO akreditovaných v Lucembursku. Záměr je přiletět na palubách malých letadel z mezinárodního letiště v Lucemburku. Těším se, že český letoun (jediný mezi letadly US provenience) budu pilotovat a tři z kolegů velvyslanců vezmu na palubu.

Co se týče dalších oborů, napadá mě hi-tech, kde se můžeme vzájemně obohatit. Ať už se to týká vesmíru, nanotechnologií, umělé inteligence, oběhového hospodářství či inteligentní dopravy.

2/ Co všechno máte v programu ke 100. výročí navázání diplomatických vztahů?

Spolu s lucemburskou ambasádou v Praze plánujeme celoroční program akcí, které se vzájemně doplňují. Naše ambasáda sídlí v budově, která bývala domovem významného lucemburského premiéra Pierra Wernera. Ten výrazně ovlivnil moderní podobu nejen dnešního Lucemburska, ale i EU (bývá označován za jednoho z otců eura.) Pro naše partnery má tudíž budova silnou přidanou hodnotu a vždy rádi přijdou na námi pořádané akce. Nebýt omezení v uplynulých dvou letech, využívali bychom více i naši galerii. Nicméně alternativa, kterou jsme zvolili, tzv. open air galerii na plotě ambasády, se ukázala jako velmi šťastné řešení. Letos těchto výstav v rámci výročí plánujeme mnoho, například hlavní, průřezovou, která shrne dějiny vzájemných vztahů. Máme štěstí, že se na její přípravě s námi podílí historička Táňa Klementová, která přišla se skvělými nápady. Další uvažovanou výstavou v galerii pod širým nebem bude připomínka 80. výročí operace Anthropoid a vyhlazení Lidic. Chceme rovněž vzpomenout 20. výročí úmrtí Pierra Wernera; na přípravě této výstavy pracujeme s jeho potomky. Součástí oslav bude také slavnostní koncert klavíristy Martina Kasíka s recepcí. V říjnu nás čekají – už zároveň jako doprovodné akce českého předsednictví v Radě EU – inaugurace ulice Václava Havla a pak Česko – profilová země prestižního filmového festivalu CinÉast.

3/ Stihnete se při nabitém pracovním programu věnovat i svému koníčku, létání?

Ne tak často, jak bych si přál. Musí se současně potkat tři faktory – čas, meteorologické podmínky a okno v rezervačním systému místního aeroklubu, abych si mohl vyzvednout klubového pipera nebo cessnu. Rád bych zde stabilně létal na českém letadle, ale už od roku 2020 jsem na čekací listině pro místo v hangáru. Nicméně stejně jako v Kanadě či Francii, kde jsem působil na našich ambasádách, i zde se mi členství v místním aeroklubu velmi osvědčilo. Je to skvělý způsob, jak se potkávat s lidmi mimo pracovní „bublinu” a zároveň lucemburským partnerům ukázat jejich vlast shora. Sdílená radost je dvojnásobná radost a společný zážitek nás přirozeně s pracovními partnery sbližuje.

Text: Jana Jenšíková

Foto: archiv V. Bärtla

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2022 na straně 64.

Štítky Lucembursko, MZV

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.