Články se štítkem: Podpora exportu

Tomáš Kopečný: Česká republika s nabídkou nezaváhalaDočkala se vstřícné odpovědi

thumbnail

Zatímco se na mezinárodní úrovni diskutovalo o konceptu regionalizace pomoci, Česká republika přišla s konkrétní nabídkou a ukrajinská vláda ji přijala. O roli a potřebách českých firem v plánovaných projektech obnovy Ukrajiny a nezbytnosti koordinovaného postupu státu a byznysu jsme hovořili s Tomášem Kopečným, vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny.

Štítky Ukrajina, Podpora exportu

číst celý článek

Ázerbájdžán: Strategický energetický partner. Šance pro české firmy narůstají

thumbnail

Ázerbájdžán, země ležící na křižovatce Evropy a Asie, je znám především díky bohatým zásobám ropy a zemního plynu. Rozsáhlá naleziště v oblasti Kaspického moře jsou strategicky důležitá nejen pro něj, ale také pro celý region a světový energetický trh. Země je klíčovým dodavatelem ropy a zemního plynu do řady států Evropské unie a Středomoří, přičemž v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině a snahu evropských států diverzifikovat dodávky nerostných surovin do Evropy se tato její role ještě zvýšila.

Štítky Ázerbajdžán, Podpora exportu, MPO

číst celý článek

Plány českých firem v Asii dávají smysl, nyní jednáme o jejich podpoře

thumbnail

Šest zemí za deset dní. Třicítka českých byznysmenů má za sebou nejnáročnější zahraniční misi, kterou kdy Hospodářská komora ČR co do počtu navštívených států vypravila. Účast ve velkých tendrech Škody Transportation, zakázky pro Aero Vodochody a Aircraft Industries nebo dodávky tramvají či elektrárenských zařízení – to jsou některé z obchodních příležitostí českých firem za miliardy korun, o kterých se po návratu podnikatelské mise mluví. Exportní pojišťovna EGAP se se zainteresovanými exportéry dobře zná. Jejich vývoz do zahraničí podpořila svými pojišťovacími a záručními produkty již dříve. Nyní se další spolupráci EGAPu nejen s nimi otevírají nové možnosti. Tentokrát na Filipínách, v Indonésii, Singapuru, ve Vietnamu, v Kazachstánu a Uzbekistánu. V zemích, které navštívil vládní speciál za účasti českého premiéra Petra Fialy na konci dubna.

Štítky Podpora exportu, Asie, EGAP

číst celý článek

Jan Janota: Naše speciální stroje spolehlivě slouží po celém světě. V Mexiku vyrábí díly pro Teslu a Ford

thumbnail

Nuda v Brně? Posuďte sami. Brněnská firma GF Machinery vyváží 70 % své produkce a na globálním trhu soupeří s předními výrobci speciálních strojů a linek na zpracování technických vláken a pro automobilový průmysl. Každý její výrobek je jednoúčelový originál, vyvinutý a instalovaný u zákazníka na zakázku. Od objednávky do předání zakázky uplyne běžně 6 až 10 měsíců. Jak firma vyrovnává své cash-flow? „K překlenutí této doby využíváme M-záruku Národní rozvojové banky,“ říká Jan Janota, jednatel firmy.

Štítky Strojírenství, Inovace, Podpora exportu, NRB

číst celý článek

Vladislav Polách: Emiráťané dobře vědí, že štědrá ruka přírody nebude otevřená věčně

thumbnail

S nadsázkou se říká: na co potřebovala Evropa dvě stě let, na to Emirátům stačilo dvacet. Někdejší chudé teritorium lovců perel se odrazilo ode dna až v 60. letech 20. století těžbou ropy a zemního plynu. Přes tradiční konzervatismus patří SAE k nejliberálnějším státům regionu, který dynamicky modernizuje svou ekonomiku a významně podporuje obchod a zahraniční investice. Nejen o tom, zda se daří českým firmám nepromarnit své úspěchy z Expa 2020, jsme si povídali s Vladislavem Poláchem, ředitelem regionálního centra CzechTrade SAE.

Štítky SAE, Podpora exportu, CzechTrade

číst celý článek

Hurá na zahraniční veletrhy a další akceExportéři mohou využít státní podpory

Turbulentní období posledních dvou let velmi zasáhlo jednu z nejdůležitějších oblastí propagace firem, a to veletržní sektor. Jakkoli prostředí internetu mohlo zastat mnoho funkcí při hledání nových obchodních partnerů, nenahraditelný osobní kontakt podnikatelé v době pandemie stejně toužebně vyhlíželi. Po částečném obnovení veletrhů v Evropě koncem roku 2021 se letos konečně otevírá další sezona, která by už neměla být ochuzená. Účast českých firem na některých z těchto veletržních akcí podpoří kromě dalších státních institucí i Ministerstvo průmyslu a obchodu. Podtext českého předsednictví v Radě EU bude samozřejmě tyto aktivity provázet.

Štítky Veletrhy a akce v zahraničí, Podpora exportu

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.