Lék na nedostatek zaměstnanců? Zahraniční talentiCzechInvest pomáhá tuzemským firmám sehnat kvalifikovanou pracovní sílu v zahraničí

Text Kristýna Turečková Foto archiv CzechInvestu Publikováno
thumbnail Francie

Pracovní trh v České republice se potýká s nedostatkem zaměstnanců, který trápí firmy napříč všemi sektory. Vedle investic se proto agentura CzechInvest věnuje několika projektům pod pracovním názvem Talent Attraction, jejichž cílem je podporovat příliv zahraničních talentů z několika vybraných lokalit do tuzemska. Aktivity pomáhají firmám zejména v sektoru podnikových služeb, které obsazují převážně pozice vyžadující jazykovou vybavenost.

Projekty se soustředí na dvě hlavní činnosti. Jednou z nich jsou webové stránky dostupné v jazykové verzi dané země a obsahující informace o České republice společně s výběrem aktuálních pracovních nabídek z portálů jobs.cz, czechresearchjobs.net a evropské databáze EURES. Druhou je prezentace Česka při zahraničních roadshow do vybraných měst, kde čeští zástupci osobně konzultují pracovní nabídky se zájemci a zodpovídají dotazy k životu v České republice.

Mladí Francouzi mají o práci v Česku zájem

Pilotním projektem byl v roce 2017 Czech Your Talent, který se zaměřil nejprve na pracovníky z Berlína a později z Londýna. Na ten navázal v roce 2018 Czech Emploi, společný projekt Francouzského institutu v Praze (IFP) a CzechInvestu. Zástupci obou institucí se osobně vydali do francouzských měst Rennes, Lille, Angers, Dijon, Nantes či Paříž. „V zemi, kde je mezi mladými lidmi vysoká míra nezaměstnanosti, měla prezentace dostupných pozic v nadnárodních společnostech v České republice, společně s nízkými životními náklady a bezpečností, úspěch. V Česku již přes tuto iniciativu pracují první Francouzi a letos navštívíme další francouzská města,“ říká vedoucí oddělení AfterCare agentury CzechInvest Klára Černá.

Hledání talentů ve Španělsku, Itálii i jinde

Na Czech Emploi plánuje CzechInvest ve spolupráci se španělskou ambasádou navázat projektem Trabajar en Chequia ve Španělsku, kde je míra nezaměstnanosti rovněž vysoká. „Doufáme, že španělská obdoba projektu přinese podobný úspěch jako Czech Emploi. V budoucnosti bychom myšlenku chtěli rozšířit i do jiných zemí, například do Itálie, Rumunska či Nizozemska,“ dodává Klára Černá.

Text: Kristýna Turečková

Foto: archiv CzechInvestu

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2019 na straně 53.

Štítky CzechInvest, Pracovní trh, Francie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.