Radek Rozsypal: Bojujeme o každou zakázku, ale fabrika musí jet dál

Text Jana Jenšíková Foto archiv TOS Varnsdorf Publikováno
thumbnail Rusko

V Rusku prý ve vypjatých situacích na otázku „Co dělat?“ uslyšíte často odpověď „Nic a čekat“. To se dozvídáme od pracovníků společnosti TOS Varnsdorf. Jedním dechem však dodávají, že oni v době koronavirové na nic nečekali a konali. A to i v ruských dceřinkách TOSu v Jekatěrinburgu a Petrohradu.

Kulatý virus zamíchal a nejspíš ještě bude míchat kartami téměř všem a všude. Nejinak je tomu v naší přední tuzemské strojírenské firmě, která exportuje čtyři pětiny své produkce. Když si dáte tuto skutečnost dohromady s faktem, že vyvážené stroje jsou vysoce sofistikované a musí se odborně smontovat a uvést do chodu na místě u klienta, lehce si spočítáte, že s jarním nástupem karanténních opatření a uzavíráním hranic museli ve varnsdorfském TOSu řešit především návrat všech montérů domů a že se finální předávky strojů zastavily. V určitou dobu se tedy hotové zakázky hromadily ve výrobní hale a začalo váznout cash flow.

Šlo to i virtuálně

„I v té době jsme měsíčně vyráběli přibližně šest až deset nových strojů. Naši zákazníci k nám ovšem nebyli schopni přijet na jejich přejímku. A my jsme je předat potřebovali, nejen aby se nám uvolnily výrobní prostory, ale také abychom mohli dostat zaplacenou druhou zálohovou fakturu,“ vysvětluje finanční ředitel Radek Rozsypal.

„A tak přišly na řadu jako jediné možné řešení virtuální přejímky. Posloužila nám aplikace Zoom Cloud Meetings, která umožňuje připojení více účastníků. Díky ní jsme mohli klientům prostřednictvím živých videopřenosů ukázat všechny potřebné části stroje i jeho funkce včetně automatické výměny nástrojů a technologického příslušenství. Zákazníci měli možnost si na dálku zkontrolovat funkce aplikací, které byly nahrané do řídicího systému stroje. Proběhla také měření přesnosti polohování a další testování. A podařilo se, všechny virtuální přejímky byly úspěšné.“ Na všem zlém je tedy i něco dobrého. Koronavirus v TOSu Varnsdorf urychlil nejen možnost virtuálních předávek, která se podle Radka Rozsypala bude u vzdálených teritorií častěji využívat i v budoucnu. „Jiný význam dnes přisuzujeme například vzdálené diagnostice našich produktů v zahraničí. Ale také si mnozí z nás vyzkoušeli práci z domova, naučili se novým způsobům komunikace,“ dodává.

Rusko jako stále perspektivní trh

V Ruské federaci na produkty z TOSu Varnsdorf tradičně slyší. Ani v době sankcí se obchod nezastavil. TOSu hrál do karet fakt, že v té době už měli v Jekatěrinburgu dceřinou společnost GRS Ural, joint venture s ruským partnerem, které se podařilo získat certifikát ruského výrobce, a ten jim otevřel dveře i do státních podniků.

„Po sankcích a poklesu cen ropy začalo Rusko mohutně podporovat své hospodářství a lákat cizí investory s tím, že musí do výroby a subdodávek zapojit ruské firmy, tzv. lokalizaci. Začínali jsme na 30% podílu ruských vstupů na produktu, dnes jsme na 50 procentech. I když u nás tehdy došlo k propadu dodávek strojů napřímo, jako ostatně u všech našich konkurentů, udrželi jsme své pozice na tamním trhu úspěšně touto formou. Bohužel pro letošní rok náš GRS Ural certifikát ruského výrobce neobhájil. S tím se nedalo nic dělat. Certifikát je nenárokový a vydává se vždy pouze s roční platností. Nicméně v našem byznysu není rok nijak dlouhá doba a věříme, že příští rok ho dostaneme. Ze situace jsme se poučili, a navíc od Nového roku slibuje ruská vláda zahraničním investorům přijatelnější podmínky,“ líčí zkušenosti s jedním z největších trhů Radek Rozsypal.

Poptávky od ruských partnerů neusínají ani v době koronaviru. „Zájem o naše stroje pořád je, výběrová řízení neprohráváme, ale konkrétní objednávky klienti odkládají. Nejistota je i tam obrovská a všichni čekají, jak se situace vyvine. Důležité je, aby čekání netrvalo příliš dlouho. Potřebujeme určité množství poptávek přetavit do objednávek, aby naše firma zachovala současný objem produkce a s tím i kapacity,“ hodnotí finanční ředitel aktuální situaci na ruském trhu a doplňuje, že samozřejmě jednotlivé zakázky jsou. Například právě pracují na výrobě největšího strojeWRD 180 s hydrostatickým vedením. Tuto zakázku získala dceřiná společnost TOS Varnsdorf-RUS od klienta z Petrohradské oblasti. Stroj by mu měli dodat v příštím roce, neboť jeho výroba trvá devět měsíců až rok.

V nouzi poznáš přítele

„Komerční banka je jednou ze dvou našich financujících bank. Ze své pozice finančního ředitele musím říct, že v současné době je pro nás bankou číslo jedna. Vždycky nám vyšla maximálně vstříc a vážíme si toho, že nejinak je tomu i v této nejisté koronavirové době. Obnovila nám financování v plné výši.“

Překonat současné období varnsdorfským strojařům pomáhá také vládní program na podporu zaměstnanosti Antivirus, který využívají. „Díky němu máme šanci to ustát bez výrazného propouštění a věříme, že se situace zase zlepší,“ uzavírá optimisticky Radek Rozsypal.

Text: Jana Jenšíková

Foto: archiv TOS Varnsdorf

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2020 na straně 32-34.

Štítky Strojírenství, Rusko, Nové technologie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.