Rozhovory

Hanane Saadi: Maroko je křižovatka kultur a obchodní hub pro 21. století

thumbnail

Tanger Med, obří přístav s bezcelní a logistickou zónou na severu Maroka, by mohl být symbolem vzestupu země v posledních letech. Tento největší přístav v Africe a zároveň v celém Středozemním moři ročně odbaví na 6 milionů přepravních kontejnerů a slouží jako přestupní stanice pro zboží z Ameriky, Afriky a Evropy. Maroko se tak z ekonomiky, jejímž hlavním vývozním artiklem byla hnojiva, postupně stalo centrálou automobilového či leteckého průmyslu. „Dokonce se říká, že na každém vyrobeném boeingu či airbusu najdete alespoň tři součástky, které byly vyrobeny v Maroku,“ směje se Hanane Saadi, marocká velvyslankyně v České republice, s kterou jsme hovořili v její pražské rezidenci.

Štítky Maroko

číst celý článek

Said Hindam: Stoleté přátelství zavazujeObchod jsme navýšili covidu navzdory

thumbnail

„To, že s námi Československo v roce 1922 navázalo diplomatické styky, byl pro náš národ velký mezník, protože vaše země byla jednou z prvních, která tak učinila,“ říká Said Hindam, velvyslanec Egypta v České republice. „Příští rok oslavíme sto let našich diplomatických vztahů a já jsem nesmírně hrdý na naše dlouhotrvající přátelství,“ dodává. Dnešní Egypt je stabilní ekonomika, na kterou se ostatní země v regionu mohou spolehnout. Se Saidem Hindamem jsme mluvili o tom, co Egypt v 21. století nabízí (nejen) českým firmám.

Štítky Egypt

číst celý článek

Tamer El-Sibai: Maroko mi přirostlo k srdci

thumbnail

Díky své strategické poloze je Marocké království označováno za jednu z bran do Afriky. Toho využívá řada evropských firem, které tam přesunuly výrobu nebo založily pobočky. „Maroko by chtělo tuto pozici v budoucnosti ještě více posílit a stát se významnou destinací pro byznys a investice,” říká Tamer El-Sibai, ředitel CzechTrade Maroko v rozhovoru pro TRADE NEWS.

Štítky Maroko

číst celý článek

Blandine Gamblin: Malé a střední podniky představují dvě třetiny našich firemních klientů v AfriceJejich podpora je klíčová

thumbnail

V současné době je skupina Société Générale (SG), do které patří i Komerční banka, jedním ze tří nejvýznamnějších mezinárodních bankovních řetězců na afrických trzích. Vlastní tu historicky silnou pozici a kvalitní síť retailového i korporátního bankovnictví. Zároveň má velké ambice. „Chceme hrát klíčovou roli v době, kdy tu finanční služby procházejí rychlými změnami,“ říká Blandine Gamblin, regionální ředitelka pro financování obchodu na afrických trzích. Dodává, že mimo tradiční frankofonní trhy v Africe banka expanduje do dalších zemí na kontinentu díky ohlášení spolupráce s jihoafrickou finanční skupinou Absa. Zeptali jsme se jí na příležitosti pro české firmy.

Štítky Afrika, SG, KB

číst celý článek

Radka Turková: Na „zelené cestě“ jsme všichni společněPojďme najít správný směr

thumbnail

„Víte, že v Mladé Boleslavi budou brzy jezdit autobusy na plyn vyrobený ze zbytků z kuchyně?“ překvapila mne svou otázkou hned na začátku našeho povídání o „zelené energetice a environmentu“ Radka Turková, výkonná ředitelka pro korporátní a municipální bankovnictví v KB. V Mladé Boleslavi totiž zrovna slavnostně poklepali na základní kámen nové bioplynové stanice. A Komerční banka byla samozřejmě u toho, protože podpora smysluplných „zelených projektů“ je již dlouho zakořeněna v její DNA.

Štítky Environment, OZE, ESG, KB

číst celý článek

Vladimír Mařík: Největším problémem současné energetiky je zastaralý způsob myšlení jejích manažerů

thumbnail

Green Deal. Pro širokou veřejnost zatím jen ideologicky zabarvená abstraktní vize, která vyvolává optimismus i skepsi. O jeho užitečnosti a rizicích, odtržení bruselské administrativy od reality členských zemí EU, monopolizaci české energetiky, slabém využití potenciálu české vědy, nadějnosti nových technologií, potřebách změny myšlení a otevřené informovanosti jsme si povídali se zakladatelem a vědeckým ředitelem Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC) Vladimírem Maříkem.

Štítky Environment, Energetika, Věda a výzkum

číst celý článek
1 14 15 16 17 18 19 20 34 50 66

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.