Články se štítkem: Irsko

Jiří Rak: Brexit vnesl nejistotu, ale naši exportéři se v ní neztratili

thumbnail

Obchod s Británií je po brexitu obtížnější, zejména administrativně. Ale zároveň země za Lamanšským kanálem představuje obrovský trh a pro Česko je aktuálně sedmým největším exportním partnerem. Jak čeští exportéři zvládli větší administrativní zátěž a co změny vnesly do činnosti pracovníků londýnské zahraniční kanceláře CzechTrade, na to jsme se zeptali jejího ředitele Jiřího Raka.

Štítky Velká Británie, Irsko

číst celý článek

Adam Janek: Britové na sobě nešetří, chtějí to nejlepšíLáká je k nám vynikající renomé české oftalmologie, přijatelná cena a dostupnost

thumbnail

Jestli máte někdy pocit, že náš zdravotnický systém kolabuje, stačí pohled třeba do Velké Británie a budete se na to dívat jinak. Tamní National Health Service (NHS) je na tom tak, že občané hledají jiné cesty řešení svých zdravotních problémů a nezřídka za nimi zamíří do zahraničí. Do České republiky jezdí především za reprodukční medicínou, plastickými operacemi, ale v poslední době čím dál víc i za očními operacemi. „Například na operaci šedého zákalu se ve Spojeném království čeká až dva roky a u nás vám ji uděláme do měsíce a půl. Navíc si obyvatelé UK v rámci NHS nesmějí připlatit za lepší implantát, a proto odcházejí k soukromým poskytovatelům, kde je ale problémem vysoká cena,“ říká Adam Janek, ředitel Očního centra Praha (OCP), které poskytuje služby zahraničním klientům už pět let.

Štítky Velká Británie, Zdravotnictví, Služby, Irsko

číst celý článek

Irsko je jako bájný fénix

thumbnail

Představitelům většiny evropských vlád nedává spát problém s nevyrovnaným rozpočtem, ty tuzemské nevyjímaje. Irští představitelé si lámou hlavu, jak správně využít rozpočtový přebytek, a to nejen současný, neboť tento trend rozpočtu je predikován i pro další roky. Do svého rozhodování otevřeně promítají zkušenosti, i ty negativní, z uplynulých desetiletí. Proto vás zvu na procházku irskou historií.

Štítky Irsko

číst celý článek

Irové si zakládají na „irskosti“

thumbnail

Iry nikdy nevnímejte jako Angličany, přestože mají mnoho společného. Jsou korektními obchodními partnery, ale na rozdíl od britských obchodníků vystupují většinou vůči cizincům přátelštěji, s menším důrazem na společenskou konverzaci a formality. Dalo by se až říct, že u nich převládá antipatie k okázalému chování. Za přátelskou otevřeností se však skrývají zkušení vyjednávači, kteří dokážou ostře prosazovat své zájmy a bývají tvrdohlaví. Mají-li však na dosažení dohody či řešení případných problémů zájem, jsou schopni hledat cestu přes snad úplně všechny formálně administrativní překážky. Získáte si je, když projevíte respekt k jejich tradicím a růstu irské ekonomiky.

Štítky Irsko

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.