Adam Janek: Britové na sobě nešetří, chtějí to nejlepšíLáká je k nám vynikající renomé české oftalmologie, přijatelná cena a dostupnost

Text Jana Jenšíková Foto Luděk Krušinský a archiv Beauty Prague Publikováno
thumbnail Velká Británie thumbnail Irsko

Jestli máte někdy pocit, že náš zdravotnický systém kolabuje, stačí pohled třeba do Velké Británie a budete se na to dívat jinak. Tamní National Health Service (NHS) je na tom tak, že občané hledají jiné cesty řešení svých zdravotních problémů a nezřídka za nimi zamíří do zahraničí. Do České republiky jezdí především za reprodukční medicínou, plastickými operacemi, ale v poslední době čím dál víc i za očními operacemi. „Například na operaci šedého zákalu se ve Spojeném království čeká až dva roky a u nás vám ji uděláme do měsíce a půl. Navíc si obyvatelé UK v rámci NHS nesmějí připlatit za lepší implantát, a proto odcházejí k soukromým poskytovatelům, kde je ale problémem vysoká cena,“ říká Adam Janek, ředitel Očního centra Praha (OCP), které poskytuje služby zahraničním klientům už pět let.

Read in English

Nejlepší rozhodnutí

„Bylo to to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem kdy udělala,“ říká po zákroku v Očním centru Praha paní Karen Scholes z Británie. „Se zrakem jsem bojovala asi devět let. Bylo pro mě velmi těžké rozhoupat se a jet do Prahy na výměnu čočky, protože jsem hodně skeptická, pokud jde o místa, která neznám. Původně jsem chtěla jít do Optical Express, kde to stálo 6200 liber, ale poté, co mi měnili termíny a rušili schůzky, rozhodla jsem se zariskovat a kontaktovat agenturu Beauty in Prague, která poskytuje komplexní servis v oblasti zdravotní turistiky. Risk se vyplatil a s výsledkem jsem maximálně spokojená. Už večer po výměně čočky jsem mohla psát a používat telefon bez brýlí. Neuvěřitelné! Nikdy jsem si nemyslela, že to bude tak snadné. Můj zrak je perfektní. Všechno okolo je mnohem jasnější a průzračně čisté, včetně písmen. Tuhle kliniku můžu každému opravdu doporučit. Výměna čočky v Praze mě stála méně než polovinu ceny, kterou bych platila v Británii. A navíc jsem si užila pobyt v tak překrásném městě. Postarali se o mě po všech stránkách.“

Spokojený pacient se vrací. I ten zahraniční

Co se týče zdravotní péče, Česká republika má v Evropě dobré jméno. Navíc oční operace u nás nejsou tak drahé jako v jiných zemích a kvalita péče často tu zahraniční předčí. „Většina cizinců k nám přijíždí za operacemi očí z Velké Británie, dále z Irska a Německa a poptávka se zvyšuje i ze severských států. Dnes tvoří zahraniční klientela v OCP zhruba patnáct procent. Nejčastěji se jedná o refrakční výměny čoček a operace šedého zákalu s implantací trifokální čočky. Právě zahraniční klienti volí takové implantáty, které je zbaví závislosti na brýlích i v pokročilém věku a zároveň odstraní refrakční vady, jako je krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus,“ vysvětluje Adam Janek.

Klienti z UK či Irska očekávají vysokou odbornost, spolehlivost, rychlost a neustálou péči.

V rámci britského NHS, ale týká se to i státních zdravotnických systémů jiných zemí západní Evropy, se provádí nejprve operace na jednom oku a následně mnohdy až s odstupem několika týdnů se operuje druhé oko. To pro klienta znamená hodně stresu a dlouhou dobu neuroadaptace na nové vidění. „V OCP poskytujeme veškerou péči v rámci tzv. surgery week, tedy během pouhých pěti dnů – od vyšetření, objednání a výroby implantátu na míru přes operace obou očí až po kontrolu po operaci,“ dodává Adam Janek.

Tým OCP je navíc výborně jazykově vybaven, což v praxi znamená, že se plynule domluví jak anglicky, tak také německy, španělsky nebo italsky. Samotnou operací to u nich nekončí, komunikují s pacientem i nadále, zajímá je, jak se cítí, a případně poskytují další konzultace. „I mnozí zahraniční pacienti důvěřují našim lékařům natolik, že se k nám vracejí na kontroly, preventivní vyšetření či další zákroky a posílají k nám svou rodinu a přátele.“

Dokonalá souhra znamená dokonalý servis od A do Z

Samotné lékařské zákroky jsou v OCP vyvrcholením veškeré péče o zahraniční klienty, a to díky skvělé symbióze Očního centra Praha se společností Beauty in Prague. Ta funguje jako agentura zdravotní turistiky už více než sedmnáct let. Na počátku se orientovala spíš na plastické operace, ale v posledních letech rozšířila spolupráci s dalšími pražskými klinikami a zaměřuje se také na léčbu neplodnosti nebo oční operace. Právě po nich je nyní podle slov její ředitelky Tamary Ždiňákové největší poptávka.

„S OCP s úspěchem spolupracujeme již čtvrtým rokem. Naše spolupráce je založená na důvěře, máme stejné cíle, stejně vnímáme důležitost odbornosti, profesionality a současně osobní přístup, který si chce OCP i v rámci svého skokového růstu dále zachovat jako klíčový faktor pro klienty. Díky vzájemné exkluzivitě vnímáme, že zintenzivňujeme naše záměry, nacházíme společnou symbiózu, což se projevuje ve vyšším počtu klientů, ale také v jejich spokojenosti,“ říká Tamara Ždiňáková.

Klienti z Velké Británie či Irska očekávají podle ní vysokou úroveň komunikace, spolehlivost, rychlost a neustálou péči. „Nejen, že pro ně zajišťujeme doprovodné služby jako letenky, ubytování, transfer z letiště nebo mezi klinikou a hotelem či doprovodný program při pobytu v Praze a naše asistentky je doprovázejí na lékařská ošetření a zákroky. Ale vyžadují, abychom jim byli neustále k dispozici alespoň na telefonu, a to i večer a o víkendech, když se třeba potřebují o něčem ujistit nebo se na něco zeptat,“ dodává šéfka agentury, která se stará o to, aby byl pobyt zahraničních klientů v Praze příjemným zážitkem.

„Uvědomujeme si, jak je tato práce administrativně i lidsky náročná, a jsme velmi rádi, že ji můžeme tímto způsobem tzv. outsourcovat na naši partnerskou Beauty in Prague. Víme, že se na ni můžeme spolehnout, všechno bude stoprocentně fungovat a o naše klienty bude v Praze výborně postaráno. A můžeme se soustředit pouze na svou práci, odbornost a kvalitu provedených zákroků,“ pochvaluje si spolupráci s agenturou ředitel OCP.

A jací jsou podle Tamary Ždiňákové britští klienti?

„Britové jsou zvyklí za zdravotní péčí cestovat za hranice. Něco, co nám přijde v České republice nepředstavitelné, berou oni s lehkostí a bezprostředností. Jsou hodně společenští a přátelští. Od první chvíle, co přijedou na kliniku, si chtějí povídat, dozvědět se o nás i o Praze co nejvíc. Často přijíždějí i s přáteli či členy rodiny a berou lékařský zákrok jako součást výletu. Mám pocit, že ve srovnání s námi nejsou vystresovaní, důvěřují nám a těší se na výsledek a kvalitu života po operaci.“

Text: Jana Jenšíková

Foto: Luděk Krušinský a archiv Beauty in Prague

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2023 na straně 38-40.

Štítky Velká Británie, Zdravotnictví, Služby, Irsko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.