Články se štítkem: Věda a výzkum

V Izraeli najdete nejvíc vědců na metr čtvereční

thumbnail

Když David Ben Gurion v roce 1948 v Tel Avivu slavnostně vyhlašoval nezávislost Izraele, nově vzniklý stát měl složité startovní podmínky k tomu, aby na mezinárodním poli uspěl. Asi by ho tenkrát ani v tom nejrůžovějším snu nenapadlo, že se země během sedmi desítek let přetaví v moderní ekonomiku s vysokým podílem high-tech sektoru. Nemalou roli v tomto procesu sehrála také špičková úroveň izraelského základního i aplikovaného výzkumu a otevřenost k používání nových technologií. Proto dnes tolik nepřekvapí, že finanční magazín Bloomberg zařadil Izrael v lednu 2017 do prestižní desítky nejvíce inovativních států světa.

Štítky Izrael, Věda a výzkum, Inovace

číst celý článek

Čeká nás velká změna v myšlení lidí

thumbnail

Zdá se, že spojení Průmysl 4.0 brzy předběhne v četnosti zmínek tolik populární konkurenceschopnost či inovace. Ta čtyřka v jeho názvu je vysvětlována jako symbol čtvrté průmyslové revoluce. Co od ní máme očekávat? Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka se v brzké době dotkne nás všech: podnikatelů a jejich zaměstnanců, ale také škol, žáků a studentů… „Zdaleka nejde jen o digitalizaci či internetizaci průmyslové výroby. Byl bych rád, abychom hned od počátku vnímali Průmysl 4.0 jako celkovou platformu změn, které do našeho života přinášejí nové technologie umožňující decentralizované řízení a autonomní rozhodování. Základními prvky tohoto procesu jsou propojená výrobní síť, synergické propojení reálného a virtuálního světa a vznik kyberneticko-fyzikálních systémů umožňujících při vysoké diverzifikaci a pestrosti finálních produktů efektivní výrobu.“ Povídali jsme si s ním v době, kdy se finalizoval Akční plán pro implementaci Průmyslu 4.0 v Česku.

Štítky Průmysl 4, 0, Nové technologie, Věda a výzkum, MSP, Německo

číst celý článek

Seberou nám stroje práci, nebo nám pomohou k větší prosperitě?

thumbnail

Pracovní sílu nahrazují roboty a automaty a právo na práci mají stále víc stroje než lidé. Čeho se můžeme nadít od kybernetizace společnosti? Co představuje iniciativa Průmysl 4.0 a potřebuje ji vůbec Česká republika? Odpovědi nejen na tyto otázky jsme hledali s předním expertem v oblasti umělé inteligence Vladimírem Maříkem.

Štítky Průmysl 4, 0, Kybernetizace, Věda a výzkum, Nové technologie, Německo

číst celý článek

Izraelského podnikatele zformoval boj o přežití

thumbnail

„Když izraelský podnikatel dostane nový nápad, pustí se do jeho realizace ještě tento týden,“ poznamenal jeden americký analytik. Izrael výborně zvládl techniku transferu vědeckých poznatků do výroby a byznysu. Na každém ministerstvu existuje funkce jakéhosi vědce-arbitra, který posuzuje potenciál předkládaných projektů a případně i doporučuje poskytnutí státní finanční podpory.

Štítky Izrael, Inovace, Věda a výzkum

číst celý článek

Možná budeme jednou létat na řasy

thumbnail

Společnost Boeing již uskutečnila testy, v nichž se přidával řasový olej do kerosinu. Ale technologie zpracování řas zůstává stále nákladnější než rostoucí cena ropy. Její zdokonalení by však mohlo časem produkci řas zlevnit. Místo vrtných věží by na někdejších ropných polích pak mohly stát bioreaktory.

Štítky Biotechnologie, Potravinářství, Věda a výzkum, Farmaceutický průmysl, Zelená energie, Izrael

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.