Exportní šance

Bijan Sabet: Čeští podnikatelé objevují Kalifornii

thumbnail

Bijan Sabet nastoupil na post velvyslance Spojených států amerických v Praze zhruba před rokem – své pověřovací listiny předal v únoru 2023. Potomek přistěhovalců, bývalý top manažer v oblasti technologií a rizikový investor přináší do své diplomatické mise bohaté zkušenosti z byznysu a rozvoje podnikání. Proslavil se jako spoluzakladatel a jeden z lídrů investiční společnosti Spark Capital, jejímž prostřednictvím pomohl vyrůst mnoha technologickým start-upům v obří nadnárodní korporace. Jeho jméno je spojeno se značkami jako Twitter, Slack nebo Discord. V souladu se zaměřením tohoto TRADE NEWS jsme s ním hovořili převážně o Kalifornii, kde působil v technologickém odvětví a jako investor dvacet let, z toho deset přímo v Silicon Valley.

Štítky Rozhovory, Exportní šance, Kalifornie, USA

číst celý článek

Jaroslav Olša, Jr.: Brzy bude o Kalifornii ještě větší zájem. Kdo dřív přijde, získá výhodu

thumbnail

Našeho generálního konzula v Los Angeles Jaroslava Olšu jsem poznala před pár měsíci. Tehdy mi volal, že by s redakcí TRADE NEWS rádi připravili kalifornské číslo, jestli mám do toho chuť – a přiznám se, že mě tím trochu zaskočil. Už jsme měli v hledáčku pro rok 2024 jiná teritoria, a věnovat celé číslo pouze jednomu americkému státu? Když jsem mu však naslouchala a začala se na Kalifornii víc soustředit, zjistila jsem, že je to krásná výzva. A tak jsme se do toho společně pustili. Protože „Amerika“ není jedna, je jich hned několik. A Kalifornie je prostě svá a stojí za to.

Štítky Rozhovory, Exportní šance, Kalifornie, MZV

číst celý článek

Silicon Valley prochází transformacíPro české start-upy je však stále relevantní

thumbnail

Ač je ekonomika Kalifornie velmi diverzifikovaná, její světový význam definuje zejména několik lokalizovaných sektorů. Tak jako je Los Angeles neodmyslitelně spjato s kreativním průmyslem, který zaměstnává 12 % místní pracovní síly, sever Kalifornie definují technologie. Ty tvoří pětinu celkové ekonomické hodnoty vyprodukované ve státě. V absolutních číslech jde o částku 520 miliard dolarů, která představuje více než čtvrtinu veškeré technologické produkce v USA. Zejména oblast Sanfranciského zálivu je světově proslulá jako globální centrum inovací i domov největšího startupového ekosystému světa – Silicon Valley.

Štítky Exportní šance, Kalifornie, Silicon Valley, Startupy

číst celý článek

Neúspěch? Jede se dál! Je to jen další příležitost

thumbnail

Kaliforňany nespojuje původ, ale hlavně sdílené hodnoty a postoje. Základním znakem zdejší obchodní kultury je snaha o jednoduchost a přímost. Při jednáních používejte stručné a jasné formulace. Udržujte přímý oční kontakt, vzbuzujete tak důvěru. A můžete mluvit i o svém neúspěchu, vaše šance na dobrý výsledek obchodu tím neutrpí.

Štítky Exportní šance, Kalifornie, Obchodní etika

číst celý článek
1 2 3 4 5 22 43 63 84

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.