Příležitosti pro české firmy v Severní Makedonii

Text Veronika Grossová Publikováno

Energetika

Více než 30 % elektrické energie Severní Makedonie dováží ze zahraničí, a proto se jako perspektivní odvětví jeví energetika. Vládní strategie plánuje navýšit objem výroby elektřiny, přilákat zahraniční investice, diverzifikovat dodávky energie a zajistit jejich bezpečnost, zvýšit konkurenceschopnost energetického trhu a zlepšit ochranu životního prostředí. Probíhá výstavba plynovodů a obce jsou připraveny budovat sekundární plynovou síť. Výraznější příležitost pro české firmy by pravděpodobně měla být spíše až v oblasti terciálních rozvodů.

Vodní a odpadové hospodářství

Severní Makedonie se připravuje s využitím financování z EU na realizaci projektů na výstavbu čističek odpadních vod prakticky ve všech regionech. Tuto aktivitu mají v gesci převážně místní zastupitelstva. Nejen projektování a výstavba ČOV, ale rovněž rekonstrukce, projektování a výstavba kanalizace, ekologických skládek a podniků na zpracování odpadů jsou diskutovaným tématem. Předpokladem pro úspěch českých firem v této oblasti je schopnost napomoci při v užití a černání fondů EU (IPA III).

Doprava a dopravní infrastruktura

Zastaralé služby veřejné dopravy (především vozový park), chybějící komunikační systémy i signalizační a bezpečnostní zabezpečení hlavně ve vlakové dopravě otevírají velké příležitosti pro české firmy v této oblasti. Spolupráci je možné navázat při budování dopravní infrastruktury, zejména pak koridorů, regionálních a vnitrostátních silnic i obnově stávající a budování nové dálniční a železniční sítě (vláda preferuje formu koncesí).

Těžební průmysl

V následujících letech se má výrazně zvýšit využití nerostných zdrojů revitalizací stávajících i otevřením nových dolů a závodů na zušlechťování rudy vytěžené nejen v Severní Makedonii, ale také v Kosovu. Perspektivní jsou dodávky důlních strojů, vybavení a zabezpečovacích systémů.

Text: Veronika Grossová

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2021 na straně 26.

Štítky Severní Makedonie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.