Finance a pojištění

Pavel Wiesner: Pojišťovna je stabilizačním prvkem ekonomiky státu i vašeho podnikání

thumbnail

„Letošní rok je důkazem, že klimatické změny jsou tady. Historicky jsme nikdy neměli tolik pojistných událostí jako letos, na začátku září už v ČPP registrujeme šest tisíc nahlášených škod způsobených vichřicemi, přívalovými dešti, kroupami, přičemž někteří naši klienti byli například zaplaveni hned několikrát. Celkové škody výrazně překročí 300 milionů korun, což je oproti loňskému roku dvojnásobný nárůst,“ konstatuje na úvod našeho rozhovoru, který se konal druhý zářijový den, Pavel Wiesner, generální ředitel ČPP. Údaje České asociace pojišťoven (ČAP) tuto smutnou skutečnost potvrzují: jen v průběhu léta došlo v Česku k téměř 32 tisícům pojistných událostí způsobených počasím za 1,8 miliardy korun.

Štítky Rozhovory, Pojištění, ČPP

číst celý článek

Jaroslav Hanousek: Žádný obchod není bez rizika

thumbnail

Elektrárny a petrochemické závody v Ázerbájdžánu, Turecku, Kazachstánu, Turkmenistánu, geotermální elektrárny na Islandu, teplárny a papírny ve Finsku a třeba i slovenské Mochovce či obě české jaderné elektrárny Temelín a Dukovany. K těmto a mnohým dalším odběratelům směřují průmyslové armatury vyrobené českou firmou I.B.C. Praha. „Dokážeme vyrobit nejen standardní armaturu, ale i speciální pro konkrétní náročné provozní podmínky v prakticky každém odvětví průmyslu. S pojištěním lze lépe přijímat požadavky odběratelů a získávat i nová odbytiště pro své výrobky,“ vysvětluje v rozhovoru Ing. Jaroslav Hanousek, prokurista společnosti.

Štítky Energetika, Strojírenství, EGAP

číst celý článek

Zelené dluhopisy – nástroj pro financování udržitelných projektů i atraktivní příležitost pro investory

thumbnail

Český průmysl prochází, i když pozvolna, obdobím transformace. Řadu odvětví ovlivňují nové technologie, ať již výrobní či informační. Snaha o vyšší efektivitu a minimalizaci negativních vlivů na své okolí činí ve svém důsledku firmy konkurenceschopnější i atraktivnější pro zákazníky a investory. Přitom tato cesta k udržitelnému podnikání by neměla být vnímána prizmatem „zelené ideologie“, nýbrž jako přirozený vývoj těžící z úrovně vědeckého poznání, technického vývoje a odpovědného chování. Tomuto rozvoji jdou naproti i nové typy provozního či investičního financování.

Štítky Zelené dluhopisy, KB

číst celý článek

Jak na energetické úspory ve firmách?Program ELENA pomůže

thumbnail

Energetické úspory provozu nerezidenčních budov či výrobních technologií jsou ve firmách často skloňovaným pojmem. Stejně tak řeší obce či subjekty veřejného sektoru stále častěji energetické úspory ve svých objektech a provozech. Realizaci takovýchto investic často brzdí nejen jejich finanční náročnost, ale zejména absence zkušeností, nejistota v návratnosti nebo otázka výběru vhodné poradenské společnosti poskytující servis v těchto oblastech.

Štítky Energetika, úspory, Environment, kb

číst celý článek

Proč nečekat se zajištěním sazeb na jejich pokles

S vidinou klesajících úrokových sazeb mají firmy mnohdy tendence odkládat zajištění úrokových sazeb. Pokud je ale následný pokles sazeb pomalejší, než v danou chvíli finanční trh započítává, pak se tato spekulace nevyplácí. Přiložené grafy toto ukazují na vývoji sazby 3M Euribor a jejích tržně implikovaných trajektorií. Vidíme, že na začátku roku započítával trh mnohem rychlejší sestup sazeb ECB a potažmo Euriboru. Ovšem větší perzistence inflace v globálním měřítku a debaty o potřebě navyšování předpokládaných rovnovážných úrokových sazeb vedly k výraznému zvýšení očekávaných úrokových sazeb a potažmo úrokových swapů, od nichž se odvíjí cena úrokového zajištění. Na grafu vidíme, že k obdobným pohybům došlo i na korunovém finančním trhu.

číst celý článek
1 2 3 4 12 22 33 43

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.