Czechia in Australia

Text Tomáš Dub Foto Petra Craig Publikováno
thumbnail Austrálie

Nikdo nedokáže přesně spočítat, kolik Čechů nebo v minulosti Čechoslováků v Austrálii a na Novém Zélandu bylo a kolik jich zde působí dnes. Odhadujeme, že jen v Austrálii to může být v současné době přibližně 30 až 50 tisíc našich krajanů. Tito lidé, jistě odvážní, když se vydali na druhý konec světa, obzvláště v dřívějších dobách, kdy loď byla jediným dopravním prostředkem a neexistoval mobil ani Skype, se stali součástí australské společnosti a její historie.

Některá slavná jména známe, jiné osudy teprve objevujeme. Spuštěním webových stránek Czechia in Australia 2000+  v roce 2000 jsme sledovali zejména dva cíle. Zmapovat životy a působení našich krajanů v této části světa, a tím si uvědomit sami sebe. A za druhé tento nepopiratelný český vliv ukázat Australanům. A k tomu také upozornit na probíhající akce a další aktivity našeho velvyslanectví. Náš web je tak jedním z nástrojů české prezentace v regionu a zároveň i otevřeným zdrojem informací o českém fenoménu. Nakonec kdo jiný by měl reprezentovat Českou republiku než Češi samotní a jak jinak než vlastním životem, prací, nápady, objevy a úspěchy.

Sám jsem při tvorbě těchto stránek získal obrovskou úctu a respekt k našim lidem zde a jejich osudy mne naplnily radostí a velkou hrdostí. Právě tento vzkaz má Czechia in Australia 2000+ nést.

P. S.

Na začátku roku 2021 otevřelo Velvyslanectví České republiky v Austrálii na zmíněných webových stránkách také galerii fotografií, aby se podělilo o jedinečné a rozmanité krásy australského kontinentu.

Text: Tomáš Dub

Foto: Petra Craig

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2022 na straně 26-27.

Štítky Austrálie, MZV

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.