Spolupráce banky se start-upyRealita, nebo iluze?

Text Patrik Nový Publikováno

Jsme malá firma s dvouletou historií, která se zaměřuje na služby a řešení pro klienty zejména v oblasti datových skladů a nově i zpracování geografických dat. Aktuálně pracujeme na vývoji služby, která identifikuje potenciální klienty pro domácí i firemní fotovoltaiku. Přemýšlíme, jak uspět s naší nabídkou v bankovním sektoru a získat banku jako partnera, který využije naši službu jako produkt pro své klienty. Respektive jak vstoupit do jednání s bankou a ověřit si skutečný potenciál našeho záměru. - Jaromír Barták, Base Consulting s.r.o.

Odpovídá Patrik Nový, ředitel KB SmartSolutions

Propojujeme korporát se start-upy

Jednou z odpovědí může být vstoupit do jednání se společností KB SmartSolutions, kterou právě za účelem spolupráce se start-upy a fintechy založila Komerční banka v roce 2019. V ní realizujeme investice do finančně technologických start-upů a vytváříme ekosystém partnerství mezi bankou a dalšími firmami. Naše motto zní „Stavíme banku budoucnosti“ a naším cílem je propojovat svět korporátu a start-upů.

Snaha najít společnou řeč směřuje k jedinému cíli, a tím je skvělá nabídka pro naše klienty – pro ty stávající i ty z řad nové generace. Chceme pro ně vytvořit produkty a služby, které uspokojí jejich potřebu a které nikdo jiný nenabízí, tedy produkty a služby digitální podoby, pohodlné, jednoduché a chytré. Stavíme banku budoucnosti a všechna chytrá řešení pro klienty jednoduše neobjevíme jen my sami.

Spolupráce KB SmartSolutions s fintechy může mít širokou škálu forem, od různých partnerství až po majetkový vstup do start-upu u těch, jejichž řešení a struktura jsou pro banku strategickým rozhodnutím. Na trhu se nám povedlo vskutku rychle vyprofilovat, dát o sobě vědět a navázat spolupráci kromě start-upů také s různými seed startery, akcelerátory a venture capital fondy. Ve druhé polovině roku 2020 mluvíme hned o třech úspěšných majetkových vstupech do českých fintechů z dílny KB SmartSolutions, a to společností Upvest, Roger a Lemonero. Také nelze opomenout partnerství se společnostmi ČEZ ESCO, Fakturoid, Trivi, Receeve, BudgetBakers a další.

Firemní kultura – přizpůsobit se, nebo ne?

Naším cílem není start-upy zahltit pravidly a omezeními, spíš pro ně chceme v bance najít a poskytnout jim to, co je může posunout dál. Banka i start-upy si samozřejmě uvědomují, že finanční služby jsou regulovaným odvětvím a reputace je pro banku zcela zásadní, přesto musím říct, že se nám společná řeč i v této oblasti nachází velmi dobře. Snažíme se také přenést část kultury ze start-upu do banky, zejména dynamičnost, pružnost, rychlost a snahu neustále inovovat. Chceme tzv. startupovým entuziasmem nakazit i banku.

Text: Patrik Nový

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2021 na straně 86.

Štítky Startupy, KB, SmartSolution

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.