Financování zemědělských investic s dotacemi je stejně standardní jako bez nich

Text Jan Bednár Foto archiv KB Publikováno

Naše firma se zabývá především pěstováním zeleniny, brambor a obilovin, v současnosti hospodaříme na výměře více než 3000 ha zemědělské půdy. Již od samého vzniku společnosti cílíme nejen na co nejvyšší kvalitu, ale i maximalizaci přidané hodnoty naší produkce. Při našem podnikání se proto snažíme využívat moderní technologie jak při pěstování, tak v následném zpracování, skladování i zajištění odbytu. Investice s tím spojené jsou většinou zajištěny úvěry, které jsou často doprovázeny nějakou formou podpory/dotace. Jaké jsou v současnosti naše investiční možnosti právě v kontextu s aktuálně dostupnými dotacemi, pokud je budeme chtít zajistit úvěrem?

Ing. Miloš Špitálský, CSc., ředitel a majitel firmy ZVO s.r.o., Přerov nad Labem

Odpovídá Jan Bednár, marketingový manažer pro zemědělský sektor v Komerční bance, a.s​.

Aktuálně dostupné podpory v zemědělství

Také v letošním roce poskytujeme úvěry na záměry spolufinancované z Programu rozvoje venkova (PRV). V současném programovacím období (2007–2013) bude ještě od 5.–11. 6. 2013 spuštěn příjem žádostí do posledního 19. kola. V rámci této výzvy bude otevřeno také podopatření I.1.3.1 Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům, které by mohlo být zajímavé také pro vaši firmu.

Pokud se rozhodnete pro investici do projektu spadajícího do tohoto podopatření, můžete využít k předfinancování dotace úvěr v rámci Programu Ponte II. Úvěr na předfinancování dotace řeší časový nesoulad mezi úhradou výdajů projektu a obdržením dotace. Úvěrem na spolufinancování projektu lze pak hradit výdaje, které nejsou kryty dotací.

V případě zájmu o investici do strojního zařízení či vybavení můžete využít nabídky PGRLF, který opětovně přijímá žádosti o poskytnutí podpory v rámci programu Zemědělec. Stanovení procentní sazby podpory však bude provedeno až na základě ekonomického vyhodnocení všech žádostí po skončení jejich přijímání. Výše podpory tak není předem známa. KB ve spolupráci s dceřinou společností SGEF proto pro letošek připravila nový AGROÚVĚR BONUSPLUS, který předpokládané krácení úrokové dotace částečně kompenzuje a nabízí garantovaný bonus až 2 % z výše úvěru.

Další typy dotací

Komerční banka standardně poskytuje úvěry na spolufinancování záměrů podpořených dotacemi ze strukturálních fondů EU i jiných zdrojů (pro agrární sektor typické dotace PRV, národní dotační tituly MZe, PGRLF či Operační program Životní prostředí). Klientům navíc nabízíme zdarma poradenský servis KB EU POINT, v jehož rámci tým odborníků ve všech regionech ČR poskytuje konzultaci k příslušným opatřením či titulům, pomáhá s výběrem vhodné poradenské firmy pro zpracování žádosti a navrhuje optimální financování projektu v souladu s podmínkami administrátora dotace.

Financovat investice je možné i bez dotací

Investice je často nezbytně nutné provést i bez dotačních možností, ať již kvůli zachování konkurenceschopnosti nebo například z důvodu vynucení legislativou EU nebo ČR. V takovém případě jsou k dispozici úvěry na pořízení hmotného investičního majetku, jež dokáží reflektovat aktuální potřeby a podmínky podniků, čemuž se mohou přizpůsobit i různou délkou splatnosti. Úvěr tak lze poskytnout například na pořízení moderní zemědělské techniky či technologie se splátkovým kalendářem až na osm let, tedy v souladu s odpisovým kalendářem. S výběrem a specifikací optimálního bankovního produktu vhodného pro danou investici klientům rádi pomohou bankovní poradci. Kompletní přehled nabídky služeb a produktů KB, včetně úvěrů na financování investic, je k dispozici také na internetových stránkách KB.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2013 na straně 47.

Štítky Zemědělství

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.