Okamžité platbyPro placení ve dne i v noci

Text Bronislav Číž Publikováno

Na jaře jsme v této rubrice avizovali, že Komerční banka plánuje testovat okamžité platby v polovině roku 2019, aby je klientům nabídla na konci prázdnin. Svůj závazek jsme splnili a jsme rádi, že jsme se k této službě připojili v polovině srpna. Netrpělivě očekáváme další banky, které se připojí do konce letošního nebo na začátku příštího roku, aby tyto platby měly pro klienty co nejširší využití.

Platby v reálném čase

Okamžité platby umožňují převádění peněžních prostředků mezi dvěma účty klientů vedenými v různých bankách, které jsou zapojeny do schématu okamžitých plateb podporovaného Českou národní bankou. Platby proběhnou během několika sekund kterýkoliv pracovní i nepracovní den v jakoukoliv denní či noční hodinu, tedy v režimu 24/7/365.

Pokud však chcete poslat tuzemskou platbu do banky, která do schématu okamžitých plateb zapojena není, anebo ji posíláte z banky, která ve schématu zapojena není, benefity okamžité platby nevyužijete.

Okamžité platby jen pro drobné klienty?

Banky většinou neomezují využití okamžitých plateb pouze pro určitý segment klientů, takže je může používat jak jednotlivec, tak živnostník, podnikatel, menší či větší firma nebo korporace. Společné omezení pro tyto platby ve všech bankách je, že jako jednu okamžitou platbu lze poslat částku v maximální výši 400 000 Kč. Tuto výši může kterákoliv banka pro své klienty omezit. Komerční banka umožňuje klientům zadávat tolik okamžitých plateb, kolik potřebují, třeba i v maximální výši.

Jiné omezení může být v konkrétním typu účtů, pro něž banky umožňují okamžité platby přijímat, anebo je z nich provádět. Komerční banka umožňuje okamžité platby přijímat ve prospěch korunových běžných a spořicích účtů. Klienti pak mohou tyto platby zadávat z jakéhokoliv korunového běžného účtu.

Využití okamžitých plateb

Banky se při přípravě společného řešení dohodly, že je okamžité platby možné využívat pro jednotlivé a jednorázové platby. Okamžitou platbu nelze importovat v dávkách nebo jejím prostřednictvím provádět platby z trvalých příkazů anebo inkasní platby. Každá banka si volí, jakým způsobem okamžité platby svým klientům nabídne.

Okamžité platby za cenu tuzemských plateb?

Zpoplatnění okamžitých plateb je v rukou jednotlivých bank. Zatímco některé nerozlišují mezi běžnými tuzemskými platbami a okamžitými platbami a zpoplatňují je stejně, jiné banky si za provedení odchozích okamžitých plateb řeknou od klientů o příplatek, aktuálně v řádu jednotek korun.

Komerční banka provádí okamžité platby pro klienty za stejnou cenu jako běžné tuzemské mezibankovní platby. Podle typu účtu jsou tak pro klienta buď zcela zdarma anebo za cenu 6 Kč. Dokonce jsou okamžité platby zahrnuty i do počtu plateb v ceně vedení účtu a rovněž balíčku transakcí, který si klienti mohou k některým typům účtů dokoupit.

Text: Bronislav Číž

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2019 na straně 54-55.

Štítky KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.