Blízký východ v obrazu anamorfních mapZdroj: ANTECOM

Publikováno

Střední východ, jihozápadní Asie nebo Blízký východ. Tak se nazývá oblast vzniku nejstarších civilizací, která byla křižovatkou migračních proudů, měla dostatek sladké vody a pro život příznivé klima. Dnes až na výjimky trpí suchem, značná část území je tvořena nehostinnou pouští, migrace lidí pokračuje. Na druhou stranu se region těší velké pozornosti velmocí kvůli pohádkovým zásobám ropy i nebezpečnému terorismu.

Nejvyspělejší stát regionu je Izrael, který jako jeden z mála (vedle Libanonu a Jordánska) nedisponuje téměř žádnou ropou, má však vzdělané obyvatelstvo a investuje do vědy a výzkumu. Navzdory suchému klimatu je dokonce významným vývozcem ovoce.

Saúdská Arábie, energetická supervelmoc, má druhé největší zásoby ropy na světě. Příjmy z ní tvoří téměř polovinu HDP. Země v posledních letech investuje především do infrastruktury, začíná s cestovním ruchem, uvědomuje si nutnost diverzifikace hospodářství. Podobně, jen v menším měřítku, postupuje Omán, zatímco Spojené arabské emiráty pokročily nejdále, a tak je jejich závislost na příjmech z ropy minimální.

Irák má třetí největší zásoby ropy na světě i dostatek sladké vody. Desetiletí centrálně plánovaného hospodářství jej udržela na významné závislosti na příjmech z ropy (přes 90 % HDP).

 

POČET OBYVATEL / HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT

 

IMPORT STROJŮ A PŘÍSTROJŮ K FILTROVÁNÍ NEBO ČIŠTĚNÍ VODY / IMPORT UHLÍKOVÝCH VLÁKEN A VÝROBKŮ Z NICH

 

IMPORT ČERPADEL NA KAPALINY / IMPORT OPTICKÝCH VLÁKEN, SVAZKŮ A KABELŮ Z OPTICKÝCH VLÁKEN

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2021 na straně 64.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.