Jihovýchodní Asie v obrazu anamorfních map

Publikováno

Region zahrnuje země, které se nacházejí jižně od Číny a východně od Indie. Obě sousední velmoci pochopitelně oblast silně ovlivňovaly; Barma byla dříve součástí Indie a Vietnam pod čínskou nadvládou.

Místní trh s kořením prostřednictvím indických a arabských obchodníků přilákal i Evropany. Region začali v 16. století kolonizovat Španělé (Filipíny) a Portugalci (Moluky, Timor), později Nizozemci (Indonésie), kteří byli následováni Brity (Barma, Malajsie, Singapur, Brunej) a Francouzi (Kambodža, Laos, Vietnam). Kolonizaci se ubránil jen Siam, dnešní Thajsko.

Ekonomika regionu dlouho závisela na zemědělství. Rýže a kaučuk byly po řadu let hlavními exportními komoditami. Dnes se podle vývozního artiklu číslo jedna dá rozdělit region do tří skupin: ropa, zemní plyn a uhlí (Indonésie, Barma, Brunej, Východní Timor), textilní a dřevěné výrobky (Vietnam, Kambodža, Laos) a elektronika (Malajsie, Singapur, Thajsko, Filipíny).

Jihovýchodní Asie je s podílem populace 8,5 % třetím nejlidnatějším regionem světa. Počtem obyvatel se blíží celé Evropě! Ve srovnání velikosti hospodářství je však starý kontinent 6,5krát větší. Ovšem přírůstky HDP i obyvatelstva má jihovýchodní Asie několikanásobně vyšší.

Četná populace s rostoucí životní úrovní představuje vyšší poptávku po medikamentech a lékařském vybavení. I proto některé z nich zobrazujeme na mapkách vedlejší stránky.

Hrubý domácí produkt / Počet obyvatel

Import léků sestávajících ze dvou nebo více složek v balení pro drobný prodej / Import chirurgických, zubolékařských, lékařských nebo zvěrolékařských nástrojů

Import sterilizačních přístrojů pro lékařské, chirurgické nebo laboratorní účely / Import zubních cementů a jiné zubní výplně

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2018 na straně 64.

Štítky jihovýchodní Asie, Zdravotnický a farmaceutický průmysl

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.