Města musí být chytřejšíE.ON u zrodu konceptu smart cities v ČR

Text Vladimír Vácha Foto Archiv E.ON Publikováno
thumbnail Česká republika

Dnes žije víc než polovina světové populace ve městech a nejpozději v roce 2050 to podle OSN bude celých 70 procent obyvatel zeměkoule, což už je neuvěřitelné číslo. Před městy tedy stojí obrovská výzva: fungovat lépe, ale s nižšími náklady, uspět v globálně propojené ekonomice a zajistit udržitelné životní prostředí pro své obyvatele. Jak na to? Budou chytřejší!

Plynulejší doprava, snazší parkování, čistší vzduch nebo úspory účtů za energie. Tyto výhody si nejspíš většina z nás představí v souvislosti s chytrými městy. Zdaleka to však není všechno, co koncept, který se pomalu probouzí v život, může přinést. Jsou to ještě inteligentní osvětlení, solární panely, palivové články, bezdrátové nabíjení pro automobily, integrovaná přeprava, větrné turbíny nebo senzory v dopravě. Díky novým technologiím lze mimo jiné také přiblížit správu města spoluobčanům. V zahraničí už najdeme mnohé příklady. Iniciativy se před lety chopily některé světové metropole, jako například Barcelona, Manchester, Amsterodam, Helsinky nebo Stockholm. I za přispění místních firem či občanských iniciativ začaly naplňovat svůj koncept chytrých měst.

E.ON zakládajícím členem Czech Smart City Cluster

 

Novou platformou pro rozvoj a podporu tzv. inteligentních měst v Česku je Czech Smart City Cluster, u jehož zrodu stála také energetická společnost E.ON. Sdružení spojuje zástupce byznysu, akademického světa a odborné veřejnosti. Mezi jeho zakládající členy patří kromě E.ONu firma Schneider Electric, ČVUT, Česká spořitelna či Technologické centrum Písek. Czech Smart City Cluster je samozřejmě otevřený i dalším zájemcům, kteří mají co nabídnout.

„Cílem sdružení je propagovat koncept inteligentního města, tzv. smart city, jako východiska při hledání energeticky úsporných a účinných opatření, snížení ekologické zátěže či řešení dopravních problémů,“ připomíná jednatel E.ON Česká republika Radek Lucký. Právě E.ON spolupracuje na projektu už s třinácti městy v republice napříč svým distribučním územím. Je například partnerem města Písek, které na konci února podepsalo memorandum o spolupráci na rozvoji a implementaci konceptu chytrého města i s Ministerstvem životního prostředí. „Smart cities je Evropou podporovaný koncept udržitelného rozvoje měst a obcí. Pro nás představuje další nástroj pro zlepšení životního prostředí v ČR a získání dalších finančních prostředků na kvalitní projekty zaměřené na snížení energetické náročnosti, udržitelnou dopravu, snižování emisí a podporu nových technologií,“ uvedl při podpisu memoranda ministr životního prostředí Richard Brabec.

Rozsah problematiky smart city je velice široký a dotýká se v podstatě všech oblastí života města. Společnost E.ON samozřejmě vzhledem ke svému know-how klade důraz zejména na témata související s inteligentní energetikou. „Jako jeden ze základních projektů v rámci inteligentní energetiky se nabízí využívání moderních, ekologických a vysoce účinných technologií, jako jsou například kogenerační jednotky v oblasti vytápění objektů ve vlastnictví či správě města,“ uvádí jeden z příkladů „chytrého řešení“ Radek Lucký.

Zkušenosti z Písku

Koncepce chytrého města je zaměřena mimo jiné i na energetickou efektivitu a dopravu. To znamená například šetrné veřejné osvětlení, interiérové osvětlení městských budov nebo budování inteligentních sítí v součinnosti s Technologickým centrem Písek.

Součástí je také nabíjecí stanice pro elektromobily před objektem Technologického centra, která je chápána jako první krok k nastartování elektromobility v tomto jihočeském historickém městě. Následovat budou montáže veřejných dobíjecích stanic na střídavý proud v městském centru. Partnerem písecké radnice je přitom opět společnost E.ON, která elektromobilitu dlouhodobě podporuje, jak už jsme vás o tom informovali i na stránkách TRADE NEWS.

Píseckou novinkou bude parkovací dům integrovaný do celkového konceptu smart city. Řidiči se z informační tabule dozví o obsazenosti parkovacích míst a neměla by chybět ani inteligentní navigace s možností regulace dopravy a s centrálním systémem řízení. Dostupná data navíc budou sdílena přes různé aplikace, přičemž na první místě je bezpečnost. Při projektování parkovacího domu Písečtí pamatují také na elektromobilitu. „Na konkrétních parkovacích místech bude možné nabíjení těchto vozidel. Dům bude mít i svůj ekologický účel. V dosahu by měl totiž být i jiný způsob transportu. Například veřejně přístupná kola nebo městská hromadná doprava,“ popisuje místostarosta Písku Josef Knot ambiciózní záměr radnice a dodává, že město jedná také o možnostech využití senzorické sítě na svém území, jejímž smyslem je analýza a vyhodnocení získaných dat o dopravě a životním prostředí.

Na začátku bylo Brno

Koncept smart city rozvíjí vedle Písku i další města v České republice. Dobrým příkladem jsou v oblasti energetiky například Litoměřice, v urbanismu Litomyšl, ve spolupráci s občany Vodňany. Jedním z prvních měst, s nímž navázal E.ON v oblasti smart city spolupráci, bylo Brno. „Městům a obcím jsme schopni nabídnout know-how zejména v oblastech veřejného osvětlení, kogenerace, CNG, ale také ve stále více se rozvíjející elektromobilitě. V Brně je značný potenciál zejména v oblasti dopravy a smart mobility, ale také v budování chytrých sítí či například v optimalizaci interiérového osvětlení,“ dodává Lukáš Svoboda, oblastní manažer společnosti E.ON. Memorandum o spolupráci na rozvoji a implementaci konceptu chytrého města podepsala také města Tábor, Kyjov nebo Oslavany.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2016 na straně 74—75.

Štítky E, ON, smart cities

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.