České firmy a akademická sféra vytáhly do boje s koronavirem těžké zbraně: inovace

Text MPO Foto archivy firem Publikováno

O vzniku platformy Spojujeme Česko, která reagovala na propuknutí pandemie koronaviru a nutnost zajistit potřebné zdravotnické a ochranné pomůcky, inovativní produkty či služby, jsme vás informovali v minulém čísle TRADE NEWS. Cílem je rychle a efektivně hledat nová řešení a propojit vhodné tuzemské partnery. Takových interakcí vznikají desítky.

Ministerstvo průmyslu a obchodu po vypuknutí koronavirové krize v České republice obratem připravilo vznik nových programů pro silnou podporu transferu technologií, které souvisejí s „covidovými“ programy Czech Rise Up, Country for Future, ale také přeorientování evropských dotací a vypsání speciálních výzev Technologie.

„Vznikly projekty, které jednoznačně ukazují, jak velkou roli mohou hrát nové technologie, digitalizace a inovace v krizových situacích, ale zejména při budování přidané hodnoty a rozvoji nové ekonomiky. Právě podpora malých a středních firem včetně start-up projektů a intenzivnější podpora univerzitních a vědeckých spin-off projektů okamžitě přispívají nejen k boji s covidem-19, ale primárně k budování větší soběstačnosti a ekonomického rozvoje. Proto také vznikl program Czech Rise Up,“ říká Robin Čumpelík, koordinátor pro Inovační strategii České republiky a člen pracovní skupiny Nová ekonomika, technologie, digitalizace a inovace poradního orgánu Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Představujeme úspěšná řešení

LabMediaServis: testovací kultivační média

Firma z Jaroměře vyrábí testovací kultivační média. Jeden z jejích zakladatelů Tomáš Krejčí začínal jako veterinář v hradecké zoo. Vlastní podnik vede nyní se svými dětmi a již přes deset let spolupracují s mnoha zdravotnickými zařízeními. Znají tedy dobře lokální trh i potřeby nemocnic. V souvislosti s pandemií koronaviru se společnost rozhodla vyrábět transportní médium pro n-CoV 19 podle metodiky SZÚ, které je určeno pro uchování klinického vzorku pacienta od doby výtěru k době vyšetření v laboratoři.

Isolit-Bravo: výtěrové tyčinky

Výtěrové tyčinky jsou důležitým nástrojem pro kvalitní odběr RNA testů, které pomohou prokázat šíření koronaviru. V době propuknutí pandemie jich byl nedostatek, proto se rodinná firma Isolit-Bravo rozhodla pružně zareagovat. Po telefonickém hovoru s primářem virologie FN Motol se pustili do výroby „výtěrovek“ k odběrům z nosohltanu, které po celém světě docházejí. Během 14 dnů vytvořili vzorky „výtěrovek“, které vyhovují všem potřebám zdravotníků.

Cubesave: bezkontaktní výdej léků

České lékárny přijaly vzhledem k šíření koronaviru nezbytná zpřísněná hygienická opatření. Nápad na bezpečné nakupování vznikl hned v prvních týdnech nouzového stavu s cílem pomoci vytvořit kritickou infrastrukturu pro distribuci zdravotnického materiálu i bezpečné předání nákupu. „Technologie smartboxů se dříve primárně využívala k úschově movitého majetku. S úmyslem pomoci v boji proti covidu-19 bylo nutné adaptovat stávající technologii a systém i software na bezkontaktní výdej ovládaný chytrým telefonem. To jsme zvládli v rychlém tempu poté, co Ministerstvo průmyslu a obchodu skvěle zareagovalo a propojilo nás s lékárnami. Na vlastní náklady spolu s EUC jsme mohli obratem spustit pilot pro výdej léčiv a doplňků stravy,” vysvětluje za společnost Cubesave Martin Kokta.

Your Pass: digitální karta COVID-19

Tato mobilní infokarta vznikla na začátku epidemie v České republice a dá se přirovnat k virtuálnímu letáku, který neustále ověřuje informace. Kartu si může kdokoliv stáhnout zdarma do mobilní peněženky typu Wallet pro iOS či Android. „Informační kartu COVID-19 využívá téměř jeden a čtvrt milionu uživatelů. Rozeslali jsme přes 47 milionů notifikací. Pokud se něco důležitého děje, karta vám o tom dá vědět v průběhu pár minut, bez toho, abyste museli tyto informace aktivně sami vyhledávat. Od počátku neustále aktualizujeme informace na kartě, a to několikrát denně. Máme navíc velkou radost, že můžeme takto pomoci nejenom v kritické zdravotnické situaci, ale i v dalším dodržování pravidel sociálního odstupu,“ uvádí Jan Křemen ze společnosti Your Pass. Karta je bezpečná, nestahuje a nepředává žádné informace z telefonu uživatele. Lidé ji mohou sdílet s rodinou a přáteli pomocí QR kódu, linku, SMS a kdykoli ji vymazat.

CIIRC ČVUT: ochranná polomaska

Export inovací se daří a Česká republika jde příkladem v soběstačné výrobě ochranných pomůcek, ke které motivuje i další státy. Když Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC ČVUT) za jeden jediný březnový týden vyvinul na speciální 3D tiskárně a vzápětí certifikoval zcela novou ochrannou polomasku CIIRC RP95-3D i pro sériovou výrobu, vyvolalo to vlnu uznání a zasloužené pozornosti. Tolik potřebná pomůcka, která spolehlivě ochrání profesionály v nejtěžších klinických provozech, vzbudila značný zájem ve světě. Aktuálně si soubory pro 3D tisk stáhlo 89 institucí či firem v 31 zemích. Čeští výzkumníci dataset poskytli všem k volnému využití, k dispozici je zdarma na webu https://rp95.cz/ . Česká republika jde však ještě dál. Po spuštění domácí sériové výroby na principu vstřikolisů nabízí sdílení know-how a pomoc se zavedením výroby i pro zahraničí.

Zdroj: MPO

Foto: archivy firem

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2020 na straně 54-55.

Štítky Inovace, Zdravotnický průmysl, Spojujeme Česko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.