Želetavská kamna zahřejí na těle i na dušiObjevme znovu teplo rodinného krbu

Text a foto Želetavská kamna Publikováno

Zanedlouho bude rodinná firma Brabenec spol. s r.o. slavit významné jubileum. Je to bezmála 100 let, co Jan Brabenec založil malou strojírnu, která mezi světovými válkami vyráběla zemědělské stroje, motory na dřevoplyn a zajišťovala kovovýrobu pro celý region. Stoletá tradice žije dál v rukou dcery Josefa Brabence Evy Bervidové a jejího manžela, kteří firmu převzali v roce 2012 a s láskou rozvíjejí značku Želetavská kamna.

Od strojařiny ke kamnům

V roce 1993 se strojírna Brabenec vrátila rodině v restitucích. Bratři Jiří a Josef Brabencovi, synové původního majitele, obnovili její činnost a zahájili výrobu. Základním výrobním programem bylo svařování nerezové oceli a produkce zkušeben vodoměrů a měřičů tepla. Postupem času přidali také výrobu kamen, která byla základním kamenem pro vznik značky Želetavská kamna.

Po roce 1990 začalo plošné zavádění zemního plynu. Změna ve vytápění a ohřevu vody v domácnostech zvýšila poptávku po úsporném vytápění dřevem. V počátcích se Želetavská kamna soustředila na sériovou výrobu. V posledních letech se však firma vyprofilovala a našla své místo na trhu díky individuálnímu přístupu. Ročně nevyrobí tisíce, ale pouze stovky kamen zákazníkům přímo na míru. K tomuto kroku ji vedla touha nebýt jednou z mnoha, ale dělat originální a neobyčejné věci.

Originální a efektivní zdroj tepla

Želetavská kamna nejsou pouze účelovým zdrojem vytápění, ale plnohodnotnou součástí interiéru. Každý kus je jedinečným dílem. Uspokojí i náročného zákazníka, který klade důraz na design, výjimečnost, dlouholetost a funkčnost. Klient je součástí celého procesu výroby od konzultace a návrhu až po instalaci kamen na místo. Poskytované služby tím však nekončí. Aby želetavská kamna optimálně fungovala a byla dobrou investicí na mnoho let, mají zajištěn perfektní servis a údržbu před topnou sezonou. Jednou za dva až tři roky je pracovníci firmy rozeberou, vymění spotřební díly a případně provedou drobné opravy.

Dlouhodobou životnost a kvalitní vytápění zaručuje krbová vložka z kotlového plechu, která umí efektivně spalovat dřevo, a ručně vyráběné kachle zajišťující sálání tepla. Želetavská kamna disponují vlastní zkušebnou pro vývoj krbových vložek. Letos se jim podařilo vyvinout a certifikovat krbovou vložku s nominálním výkonem 5 kW, která splňuje nejpřísnější evropské normy. Co se týká účinnosti, funkčnosti, výkonu a hodnot emisí CO2, má tato vložka jedny z nejlepších parametrů na evropském trhu.

Spolupráce s designéry

Zákazníci dnes vyžadují celistvá řešení a komplexní služby. Proto Želetavská kamna spolupracují s designovými studii a výrobci nábytku na míru, jako je například společnost RASL čalouněný nábytek. Ve spolupráci s evropsky věhlasným uměleckým kovářem Pavlem Tasovským pak zákazníci získávají jinou dimenzi vytápění s hodnotou uměleckého díla v podobě kovaných kamen. Současná společnost se vrací k tradičním hodnotám, které se postupem času ukázaly jako osvědčené. Tak tomu je i v moderním bydlení. V domech se již nebudují malé oddělené místnosti, ale dominantní prostory, které jsou jako stvořené pro vytápění kamny. Ta byla dříve jediným zdrojem tepla a zároveň centrem každého domu. Dnes jsou alternativou k plynovému kotli, elektrickému vytápění, tepelnému čerpadlu apod. Jsou však stále ekonomicky nejlepší variantou a skvělým záložním zdrojem tepla pro případ, kdy by došlo k výpadku pro nás dnes dostupných zdrojů, tzv. blackoutu.

Návrat k tradičním hodnotám

Sálavé vytápění je v současné době nejdokonalejším způsobem přenosu tepla do okolí. Kachlová kamna, která mají tuto vlastnost, však nejsou jen o pocitu příjemného tepla. Jejich největší předností je pozitivní působení na psychiku člověka. Zvyšují hladinu endorfinů a pocit štěstí a dobře působí na kvalitu vnitřních prostor tím, že tvoří záporné kyslíkové ionty. Je vědecky dokázáno, že někde hluboko v sobě máme geneticky zakořeněnou tendenci shlukovat se kolem ohně, u kterého je nám dobře. Hledáme teplo domácího krbu.

www.zeletavska-kamna.cz

Zdroj: Želetavská kamna

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2020 na straně 44-45.

Štítky Tradice, Rodinná firma

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.