Zdeněk Kejval: Leasing – financování, které jde s dobou

Text Kamila Nosková Foto archiv SGEF Publikováno

Úvěr nebo leasing? Do branky, nebo jinam? Jak pojistit co nejvýhodněji? Otázky, ktreré provázejí každý investiční záměr a na které přitom není jednoznačná odpověď. Mnohdy může být překvapivá. Například úvěr s dotační podporou poskytují nejen banky, ale také leasingové společnosti. Hovoříme se Zdeňkem Kejvalem, ředitelem pro strategii a marketing Société Générale Equipment Finance (SGEF), která patří mezi přední finanční společnosti v České republice a na Slovensku.

Jaká je tedy vaše odpověď na otázky v úvodu?

Odpověď skutečně není jednoznačná, vždy záleží na podnikatelském záměru, preferenci klienta, dostupnosti dotace. Naším posláním je pro klienta navrh­nout řešení, které nejvíce odpovídá jeho specifickým potřebám.

Pojištění financovaných předmětů lze uzavřít individuálně nebo přes po­skytovatele financování. Co klientům doporučujete?

Především to, že nestačí mít pojištění, důležité je mít kvalitní pojištění, jak se nám potvrdilo už na spoustě pojistných událostí. Jeho sjednání přes leasingo­vou společnost může být výhodnější než přímo u pojišťovny. Leasingová společnost může díky svému portfoliu a zkušenosti sjednat pojištění s větším rozsahem pojistných rizik a za zajíma­vější ceny, než jaké by klienti získali jako individuální zákazníci. Další výhodu spojení pojištění s leasingem či úvěrem představuje omezení administrativy a nadstandardní servis při řešení pojist­ných událostí. V neposlední řadě cena pojištění je ve většině případů pevná po celou dobu financování.

Komerční banka je váš vlastník i vý­znamný obchodní partner. Jak fun­guje vaše spolupráce?

Komerční banka stejně jako my je sou­částí finanční skupiny Société Générale. Společně chceme nabízet to nejlepší ře­šení a nezáleží na tom, zda od KB nebo SGEFu. Klienti tak získají financování šité na míru každému záměru rychle a jed­noduše, ať už se obrátí na banku nebo
na nás. Pro společné klienty s bankou platí také výrazně nižší administrativa pro schvalování obchodů a rozhodnutí získají v řádu dní. To hodně oceňují malé a střední firmy, kde polovinu nových obchodů děláme právě v součinnosti s Komerční bankou.

Díky kooperaci s českými i evrop­skými bankami poskytujete zvýhod­něné úvěry. Na co všechno lze získat dotace?

Programy, do kterých jsme zapojeni, jsou zaměřeny na podporu technologií s příznivým vlivem na životní prostředí, zaměstnanost, infrastrukturu měst a obcí, rozvoj podnikání či energe­tické úspory. Program Climate Action od Evropské investiční banky snižuje ná­klady na pořízení průmyslových strojů a zařízení, železničních vozů, lokomotiv a autobusů. Spolu s ČMZRB podpoříme malé a střední podniky v jejich roz­jezdu a dalším rozvoji, při rozšiřování výrobních zařízení nabídneme dotace od Rozvojové banky Rady Evropy. Naším speciálním produktem pro zemědělce je Agroúvěr, který je kombinovatelný hned s několika dotačními programy - PGRLF, Programem rozvoje venkova a Úsporami energie.

Jaké daňové a legislativní změny mají na vaše klienty největší dopad?

Nový účetní standard IFRS má dopad pouze na nadnárodní společnosti. Ve spolupráci s dodavateli jim umíme nabídnout finanční produkty s platbou za využívání, díky kterým se nemusí vzdát výhod mimobilančního řešení.

Od ledna 2020 vstoupí v platnost no­vela zákona o DPH, která mění způsob platby daně z přidané hodnoty u finančního leasingu. Nyní klient hradí daň s každou leasingovou splátkou, a je­-li plátcem DPH, pak na stejném principu také nárokuje odpočet. Od příš­tího roku bude leasingová společnost odvádět DPH z celého objemu plateb ihned po aktivaci smlouvy a klientům vznikne nárok na daňový odpočet ve stejném objemu ihned na začátku leasingu. Jak klient DPH uhradí, záleží na jeho dohodě s leasingovou společ­ností. Do úvahy přichází více možností. Tato změna se bude týkat všech smluv na finanční leasing, které budou spuš­těny, to znamená s dodáním financova­ného předmětu, po 1.1.2020. Změna se nedotkne běžících smluv, které i nadále zůstanou v současném režimu.

Text: Kamila Nosková

Foto: archiv SGEF

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2019 na straně 98-99.

Štítky KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.