Články autora: Shutterstock

České firmy znovu objevují Rumunsko

thumbnail

Rumunsko je pro nás tradičním obchodním partnerem, bez přehánění tím nejdůležitějším na Balkáně. Drží si 16. příčku v našem zahraničním obchodě, celkový obrat vloni překročil suverénně hranici 4 miliardy eur. Ekonomické vztahy jsou velmi čilé, přičemž řada českých (případně i československých) firem a výrobků má v zemi stále dobrý zvuk. Potřeba postupné modernizace ekonomiky v čele s průmyslovými a zpracovatelskými závody, energetickými komplexy a sítěmi přes dopravní a další infrastrukturu představují již více než čtvrt století silný magnet pro zahraniční investory a exportéry. Je tedy nabíledni, že škála perspektivních oborů je velmi široká. Tuto skutečnost ale zná i naše konkurence, takže české firmy nesmí otálet.

Štítky Rumunsko

číst celý článek

Bulharsko: Nová společnost za pár dnů a jedno euroStejné podmínky pro domácí i zahraniční firmy

thumbnail

I když se Bulharsko stále řadí mezi nejchudší členy Evropské unie, disponuje některými předpoklady, které by mohly být pro české podnikatele zajímavé. Například patří mezi země s nejnižší daňovou zátěží v EU. V bulharské ekonomice platí jednotné sazby daní z příjmu právnických osob a daní z příjmu fyzických osob ve výši 10 %, nízké sociální pojištění a úmluvy o zamezení dvojímu zdanění. Dobrou zprávou pro naše podnikatele je i fakt, že české podíly na zisku ve společných česko-bulharských podnicích nepodléhají srážkové dani. V neposlední řadě je země finančně stabilní, neboť od roku 1998 je kurz bulharské měny zafixován vůči euru.

Štítky Bulharsko, CzechTrade

číst celý článek

Srbsko: Alternativní cesta na východní trhy

thumbnail

Připomeňme si úvodem, že na počátku devadesátých let byla Jugoslávie mezi postkomunistickými zeměmi, jejíž součástí bylo také Srbsko, na cestě k transformaci v moderní tržní ekonomiku v podstatě nejdál. Její rozpad a válečné konflikty, které jej provázely, si vybraly krutou daň nejen na lidských životech, ale i na srbském hospodářství. Ztráty byly tak velké, že srbská ekonomika dosud nedosáhla úrovně z období před rozpadem.

Štítky Srbsko, Ekonomická diplomacie, MZV

číst celý článek

Bosna a Hercegovina: Nepropásněte šance spojené s novým plánem na rozvoj venkova

thumbnail

Země bohatá na přírodní krásy a kulturní dědictví není jen lahůdkou pro turisty. Meziroční dvouciferný růst hodnoty vývozu České republiky, která vloni činila téměř 145 milionů eur, svědčí nejen o obchodních příležitostech, ale i o platících odběratelích. Prostor pro investice je vzhledem k riziku podle údajů OECD silně limitován. Značné potřeby se tedy země snaží řešit převážně ze zdrojů dárcovských zemí a mezinárodních finančních institucí a organizací. V této oblasti se dlouhodobě angažuje také Česká republika. Zejména Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor v gesci České rozvojové agentury je velmi dobrým instrumentem, jak podpořit úsilí českých firem o místní trh. Obchodní příležitosti, které stojí za větší pozornost privátního sektoru, se nalézají hlavně v zemědělství, potravinářství a obnovitelných zdrojích energií.

Štítky Bosna a Hercegovina, Ekonomická diplomacie, MZV

číst celý článek

Makedonie: Zahraniční investoři se tu hýčkají

thumbnail

Vnitrozemský stát o rozloze dvojnásobku Středočeského kraje je u nás většinou známý jen jako malebná tranzitní země na cestě do Řecka. České podnikatele však může příjemně překvapit. I když se jejich zájem zatím soustředí víc na „známější“ balkánské země, jako je Chorvatsko, Rumunsko nebo Bulharsko, neměli by jednu z deseti nejslabších evropských ekonomik minout. I tam lze podobně jako jinde na Balkáně v příštích letech očekávat výrazný rozvoj infrastruktury a růst kupní síly.

Štítky Makedonie, Ekonomická diplomacie, MZV

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy v Srbsku

thumbnail

Strojírenský průmysl Jedním z nejperspektivnějších oborů v Srbsku je strojírenství, které má v zemi tradici již z dob bývalé Jugoslávie. V řadě výrobních podniků se nachází velké množství strojů českého původu, které jsou již na hranici technické životnosti (nebo za ní). Lze proto očekávat…

Štítky Srbsko

číst celý článek
1 15 29 40 41 42 43 44 45 46 57

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.