Příležitosti pro české firmy v Singapuru

Text Ladislav Graner Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Singapur

Finanční technologie

Singapurský fintech sektor je postavený na síle finančního hubu a správných ingrediencích, které zahrnují trh, talent, kapitál, regulační rámec a vládní podpory. Pandemie zrychlila tempo digitální implementace, adopce a transformace. Přibližně 66 % singapurských fintech firem zaznamenalo zvýšení poptávky právě v době koronavirové krize. Ty pokrývají celou škálu řešení pro zajištění plateb a převodů, půjček a úvěrů přes osobní finance a správu majetku, kapitálové trhy, insur-tech, fintech jako služby, analýzu dat, blockchain, DTL crypto až po reg-tech, zabezpečení a ověřování. Velké množství firem je v rané fázi fungování, čemuž také odpovídá, že přibližně 70 % investic jsou seed a series A. Od roku 2015 zhruba 65 % investic do fintechů v jihovýchodní Asii směřovalo do Singapuru, tedy téměř čtyřikrát více než do dalšího největšího trhu — Indonésie.

Elektromobilita

Singapur je moderní a urbanizované město s velmi spolehlivou infrastrukturou energetické sítě. Průměrná denní dojezdová vzdálenost uživatelů osobních vozidel je pouhých 50 km. K červnu loňského roku bylo zaregistrovaných přibližně 1900 plug-in elektrovozů z celkového počtu 940 tisíc registrovaných vozidel. K prosinci 2020 bylo v Singapuru pouze 1800 veřejných dobíjecích stanic. Singapur představil ambiciózní plán k přechodu na vozidla „čistší energie" do roku 2030. K dosažení této vize vláda oznámila řadu opatření pro soukromá i užitková vozidla, dobíjecí infrastrukturu a další. Plány na širší zavedení elektromobility jsou podpořeny investicemi v hodnotě 30 milionů singapurských dolarů (v přepočtu 22 milionů amerických dolarů) v příštích pěti letech a zahrnují například celostátní síť 60 tisíc dobíjecích stanic, z toho 40 tisíc na veřejných parkovištích a 20 tisíc v soukromých prostorách do roku 2030.

Potravinářství a zemědělství

Městský stát dováží více než 90 % potravin z přibližně 170 zemí. Výpadky v globálních dodavatelských řetězcích způsobené pandemií přinutily Singapur učinit kroky k diverzifikaci zdrojů. Prostřednictvím ambiciózní iniciativy Singapore Green Plan 2030 s cílem „30 do 30" zavádí širší portfolio zdrojů při dovozu potravin a zemědělských produktů, také posiluje vlastní produkci ze současných 10 % na 30 % a dále podporuje a investuje do nových řešení v oblastech agri-tech a food-tech.

Health-tech

Země se profiluje jako atraktivní základna pro health-tech firmy plánující expanzi do regionu jihovýchodní Asie. Onemocnění covid-19 normalizovalo používání digitálních zdravotnických technologií a řešení v každodenním životě a transformovalo normy zdravotní péče. Například v roce 2012 při spuštění prvního singapurského start-up v oboru digitálního zdravotnictví My Doc, čelila firma odporu jak pacientů, tak lékařů, kteří upřednostňovali osobní konzultace. Od počátku pandemie zaznamenává My Doc Covid-19 Clinic výrazný nárůst. Předpokládá se, že poptávka po kvalitní zdravotní péči v jihovýchodní Asii bude stále růst, což platí zvlášť pro tele-health, digitální terapii, diagnostiku či vzdálené monitorování pacientů a analytiku.

Text: Ladislav Graner

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2021 na straně 21.

Štítky Singapur

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.