Státy Východního partnerství a Střední Asie se otevírají evropským investicím

Text Klára Zeldová Foto Shutterstock Publikováno

Tento region byl po staletí znám jako spojnice mezi Evropou, Blízkým východem a jižní a východní Asií. Vedly tudy rozličné větve velké Hedvábné stezky. Rostoucí zájem o oblast je ovlivněn nejen jejím nerostným bohatstvím, ale především strategickou polohou.

Trhy rozpínající se mezi Evropskou unií a východní Asií získávají v posledních letech na atraktivitě pro evropské vývozce a investory. Investiční potenciál se prolíná se současnými odvětvovými prioritami Evropské komise, která se zde plánuje věnovat oblasti digitální tranzice, ekologizaci energetiky či infrastrukturní konektivitě.

Zaměření na politiku blízkého sousedství a posilování obchodně-ekonomických vztahů s východními sousedy rovněž souvisí s prioritami Evropské unie v plánu obnovy po pandemii covidu-19. V rámci strategie posilování a diverzifikace unijních dodavatelských řetězců se do popředí dostaly nejenom státy Východního partnerství, ale také Střední Asie. Samotný průběh pandemie je navíc v regionu aktuálně mírný, především i díky rychlé a účinné reakci místních vlád.

Štědré investiční plány EU

Důležitou informací pro potenciální investory a exportéry je fakt, že Evropská unie v rámci pomoci rozvoje regionu vytvořila štědré investiční plány jak pro země Východního partnerství, tak pro středoasijské republiky. Jejich hlavním cílem je pomoc s financováním projektů investorů ze států EU.

Státy Východního partnerství díky svým ambicím přiblížit se standardům EU skýtají pro investory nespočet možností. Mají významný zájem o spolupráci v oblasti digitalizace, přechodu na ekologičtější využití energie, propojení dopravní infrastruktury a inteligentních technologií pro města (řízení dopravy, odpadové či vodní hospodářství). Ve Střední Asii jsou trhy otevřeny investicím nejen pro spolupráci v dopravní infrastruktuře a exportu dopravních prostředků, ve stavebních technologiích, ale také v energetických projektech. Velký význam je rovněž přikládán spolupráci při těžbě nerostných surovin. Regionální státy jsou navíc významnými partnery České republiky v zemědělství.

Pro představení příležitostí v regionu Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky ve spolupráci s Ministerstvem dopravy a Svazem průmyslu a dopravy ČR zorganizuje sektorově zaměřenou virtuální konferenci. Experti na infrastrukturní a energetické projekty z jednotlivých zemí představí českým firmám příležitosti pro spolupráci. Podnikatelům se tak naskytne jedinečná šance zhodnotit svůj obchodní potenciál v zemích zájmu a zkonzultovat ho přímo s expertem, který na daném projektu pracuje.

Text: Klára Zeldová

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2021 na straně 71.

Štítky Východní partnerství

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.