Příležitosti pro české firmy v Nizozemsku

Text MZV, MPO Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Nizozemsko

Energetika

Jedním z opatření koaliční smlouvy nové nizozemské vlády (prosinec 2021) je záměr postavit dvě nové jaderné elektrárny. Dále trvá důraz na obnovitelné zdroje energie (jejichž podíl má do roku 2023 dosáhnout 16 % na celkové spotřebě elektrické energie) a dochází k postupnému uzavírání všech uhelných elektráren. Tento vývoj vytváří potenciál pro české firmy ať v souvislosti s odstavováním stávajících zdrojů či výstavbou nových.

Automobilový průmysl

Nehledě na možnosti zapojení do dodavatelských řetězců pro finální výrobce DAF a VDL Nedcar, skýtá největší potenciál rozvoj elektromobility. V Nizozemsku je zaregistrováno přes 300 tisíc elektromobilů.

Zemědělství a potravinářství

Nizozemsko je druhým největším vývozcem zemědělské produkce na světě, v oboru zde působí více než 4000 společností, řada globálně nejvýznamnějších firem má v zemi své výrobní či výzkumné závody (Nestlé, AB InBev, Coca-Cola, Unilever, Heineken, Cargill, Kraft Heinz apod.). Existuje tu také významná základna výzkumu a vývoje. V neposlední řadě je důležité zahradnictví, které využívá nejmodernější technologie.

Strojírenství

Celoevropský proces strategické suverenity a zpětný přesun některých výrob z Číny znamená rostoucí prostor pro dodávky nejen obráběcích strojů, ale také jiných strojů využívaných v průmyslu. I přes silnou západoevropskou konkurenci se jedná o sektor, který by neměl ujít pozornosti českých firem.

Chemický průmysl

V Nizozemsku je 400 společností zahrnujících celý dodavatelský řetězec, působí zde 19 vedoucích světových společností (BASF, Akzo Nobel, DSM, Shell). Země je sídlem prestižních výzkumných institucí; úspěch spočívá v integrovaném přístupu partnerství veřejné a soukromé sféry.

Cirkulární ekonomika

Pro české inovativní firmy se najdou příležitosti v oblasti digitálních technologií (materiálové pasy, digitální deníky, zabezpečení dat), cirkulárního designu, nových materiálů lépe přizpůsobených opakovanému použití, recyklačních a odpadových technologií nebo technologií na zateplení staveb, zelených stěn a střech atd.

ICT

Země s nejvyšší rychlostí připojení k internetu, operuje zde 60 % klíčových ICT společností (Microsoft, Cisco, Interxion, Infosys, Huawei, Oracle, Intel, IBM, Verizon). Významné centrum pro segment počítačových her (Guerrilla Games, Perfect World, Kixeye, Activision Blizzard). Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) je druhé peeringové centrum na světě. V Eindhovenu je nejvyšší koncentrace IT vůbec (nejinteligentnější čtvereční kilometr) a v Enschede funguje v rámci univerzity Twente největší IT institut. Lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti, The Hague Security Delta, zahrnuje přes 300 organizací a je největším evropským bezpečnostním klastrem. Možnost uplatnění je i v oblasti ICT služeb (antivirová ochrana, integrace informačních systémů a sítí, bezpečnostní systémy).

Služby

Nizozemsko je ekonomikou služeb. Ty tvoří cca 80 % HDP. Za předpokladu kvalitních, rychlých a levných služeb je možné uspět v jakékoliv oblasti. Příležitosti se nabízejí pro technologické start-upy i joint-ventures technologicky vyspělých českých firem s kapitálově a obchodně silnými nizozemskými partnery.

Text: MZV, MPO

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2022 na straně 23.

Štítky Nizozemsko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.