Hlas českých firem na Expu silně zazněl

Text Miroslav Scheiner Foto archiv MPO Publikováno

Národní značka City For The Future, která aktuálně spojuje řešení padesátky českých firem z řad technologických lídrů i perspektivních inovátorů, má světu ukázat, že Češi se v tématu chytrých a udržitelných měst budoucnosti určitě neztratí. Po první pilotní prezentaci v Budapešti v září 2021 si koncept nyní odbyl svou premiéru i na globální scéně na půdě Expa v Dubaji. Tam také zamířila první letošní proexportní mise Ministerstva průmyslu a obchodu ČR vedená ministrem Jozefem Síkelou.

Platforma City For The Future, kterou společně rozvíjejí MPO a CzechTrade, totiž není jen o ušlechtilých vizích a inspirativních myšlenkách, ale stojí pevně nohama na zemi – nebo přesněji na existujících českých technologiích a řešeních s vývozním potenciálem. A kde jinde dát tomuto potenciálu impulz než na „olympiádě“ ekonomiky, vědy a technologií, jak se Expu přezdívá?

Navíc téma budoucnosti měst skvěle zapadá do motta dubajské výstavy Connecting Minds, Creating the Future s podtématy Sustainability, Mobility a Opportunity. Málokde dochází k interakci tolika prvků ve velmi omezeném prostoru a s tak zásadními dopady na široké okolí jako ve městech. I proto jsou města jedním z ústředních prvků gradující hry o budoucnost lidstva a planety, což se na Expu promítlo v prezentacích více zemí. Projekt City For The Future mezi nimi však vyniká tím, že spojuje široké spektrum českých nápadů s referencí z praxe do provázané nabídky, navíc zpracované v uživatelsky atraktivní formě.

Takový komplexní přístup by nebyl možný bez předchozího spojení sil na institucionální scéně. „Na vzniku a rozvoji této ucelené nabídky českých inovativních řešení se podílejí tři domácí resorty – ministerstva průmyslu a obchodu, místního rozvoje a zahraničních věcí – a jejich příspěvkové organizace, a také kanceláře CzechTrade v zahraničí i české zastupitelské úřady,“ potvrzuje Martina Tauberová, náměstkyně pro EU a zahraniční obchod. Ty rozjely týmovou hru českých firem, aby mohly zahraničním partnerům nabízet rovnou komplexní balíčky řešení pokrývající celou škálu problémů. A protože jde o téma, které má dlouhodobou perspektivu, vznikl na půdě resortu koordinační tým, který má české technologie pro města budoucnosti posouvat na světové scéně i v budoucnu.

Podle statistiky OSN se v roce 2050 bude téma života ve městech přímo týkat téměř 70 % světové populace. Přetavit tyto číslovky do byznysu pak znamená obrovský obchodní potenciál, což je jedním z cílů projektu City For The Future. Pro české technologie je ostatně lákavou exportní destinací samotná pořadatelská země Expa. Právě Spojené arabské emiráty hodlají své ambice v rovině chytrých měst dotáhnout nejen na úroveň „smart city“, ale rovnou „smart country“. Zároveň jde o zemi, která představuje obchodní hub Středního východu a severní Afriky a je také hojně využívaná pro reexporty, například do oblasti jižní Asie.

Sečteno a podtrženo, sázka na představení konceptu City For The Future má jasný tah na branku: posílit český vývoz pokročilých technologií, podpořit malé a střední firmy s úzkým zaměřením na určitý produkt či službu, které ve světě narážejí na větší a silnější konkurenci, naopak větším českým hráčům poskytnout křídla národní značky pro přistání do evropské a světové extraligy a v neposlední řadě přičinit se o vytvoření takové budoucnosti, v níž budeme chtít žít my i naše děti.

Mise ministra průmyslu a českých podnikatelů

Rotační expozici City For The Future v gesci MPO a agentury CzechTrade na Expu v Dubaji osobně zaštítil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela jakožto první člen nové vlády, jenž Expo navštívil. České produkty a služby pro chytrá města vyzdvihl také na jednáních s emirátskými a zahraničními protějšky. Na pozvání ministra si českou expozici prohlédli například zástupci emirátských municipalit z Rás al-Chajmy, Al Ajnu i Dubaje. Šlo rovněž o aktivní téma české delegace při návštěvě pavilonů SAE, Saúdské Arábie, USA a Německa.

Mise výrazně přispěla k zájmu osobností z byznysového a politického života i zahraničních médií nejen o české smart city technologie, neboť ministr Síkela v Dubaji se svým protějškem podepsal mezivládní dohodu o hospodářské a technické spolupráci mezi ČR a SAE. Podpis dohody povede k posílení postavení ČR v SAE a k efektivnějšímu prosazování zájmů českých exportérů a investorů na tamním trhu. Vznikne rovněž smíšená komise, která bude rozvíjet spolupráci na společných projektech. Nyní se český vývoz do SAE pohybuje na úrovni 14 miliard korun ročně, což zemi řadí na osmou příčku v pořadí nejvýznamnějších mimoevropských exportních trhů.

Ministr v Dubaji rovněž podpořil výrobce zdravotnické techniky. Zahájil totiž českou oficiální účast na veletrhu Arab Health, který je jednou z největších přehlídek zdravotnických prostředků na světě.

Ministra Síkelu doprovodila do Dubaje početná podnikatelská mise téměř pěti desítek tuzemských exportérů. Díky přesahům ovšem v rámci jedné zahraniční mise MPO podpořilo projekty až šedesáti českých firem, které jsou v oborovém průřezu špičkami na poli leteckých a vesmírných technologií, zdravotnických prostředků, e-commerce a chytrých řešení pro energetiku, logistiku, ekologii či zemědělství.

Pod křídly značky City For The Future

Skutečnost, že česká vize města pro budoucnost stojí nohama na zemi, a přesto současně míří ke hvězdám, dokládá například angažmá Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ). Ten hodlá ovládnout městskou dopravu vzduchem autonomním létajícím prostředkem a dobýt vesmír českou konstelací družic. Vesmír je totiž významným centrem pro získávání dat potřebných pro hladký chod měst. Ve vzduchu VZLÚ sekunduje start-up Zuri. Pod jeho křídly se rodí hybridní letoun s vertikálním vzletem a přistáním, jehož specialitou bude díky posílenému doletu až 700km přeprava osob i nákladu na střední vzdálenosti mezi městy i v rámci regionů.

Důmyslné řešení pro sběr dat a nakládání s nimi představuje například společnost DataFromSky. Firma díky vlastnímu softwaru s umělou inteligencí dokáže analyzovat data v reálném čase. Jen na Blízkém východě je přítomna ve více než 3000 zařízeních a více než 6000 kamerách, a svá řešení dodává již i pro dopravní podnik v Dubaji. Se sběrem dat a řízením města pomocí AI pomáhá také řešení firmy VisionCraft nebo integrační platforma Invipo od zlínské firmy Incinity, která dokáže zpracovávat tzv. big data a na jejich základě pružně reagovat na vznikající události prostřednictvím městské infrastruktury a veřejného informačního portálu.

Ve městech budoucnosti zkrátka zapomeňte na excelové tabulky. Výkonnou analytiku přebírá umělá inteligence, což se promítne napříč obory včetně energetiky. Řešení české společnosti Mycroft Mind například dokáže vizualizovat tok elektřiny ve 3D a díky AI předpovědět budoucí vývoj v přenosové síti, ale také třeba najít černé odběratele. Chytrá aplikace od Škody Auto DigiLab zvládne obyvatelům města naplánovat nejen nejlepší trasu, ale také vhodnou kombinaci dopravních prostředků, mezi něž může vedle služeb sdílené mobility brzy patřit také autonomní vodíková tramvaj z dílny Škody Transportation. Do tramvaje se díky digitální identitě Peig od české firmy Aducid přihlásíte na jedno kliknutí prostřednictvím otisku prstu bez nutnosti řešení lístků a revizorů. Stejně tak se s maximální úrovní bezpečnosti přihlásíte například k pracovním aplikacím, aniž byste si museli pamatovat hesla. A představte si to zjednodušení, když budete moct přes digitální identitu Peig komunikovat s úřady.

Při přepravě osob, zboží či energií budou ve městech budoucnosti hrát prim chytrá logistika a internet věcí. Firma Logio například cílí nejen na zefektivnění logistického řetězce na silnicích, který pomůže zredukovat množství kamionů, ale také na rozumnější přístup k samotnému zásobování skladů a supermarketů s motivem úspory energií a minimalizace odpadu. A již nyní umí své vize realizovat v praxi. Pro Škodu Auto firma navrhla a uvedla do provozu automatický sklad. V českých prodejnách Albert má řešení Logio na starosti řízení a optimalizaci zásob, navrhla optimální distribuční strategii také pro Plzeňský Prazdroj.

Ostatně za většinou firem, které se na projektu podílejí, již stojí kromě silného příběhu a vize i reálné výsledky. Třeba Zásilkovna ze skupiny Packeta či Rohlik Group – v Česku snad neexistuje člověk, který by jejich služby nevyužíval. A mají obrovský proexportní potenciál! Z online prodejce potravin je „jednorožec“ neboli firma s hodnotou přes miliardu dolarů. Aktuálně má Rohlik Group hodnotu 1,2 miliardy dolarů a úspěšně zahájil zahraniční expanzi do evropských zemí. I Zásilkovna hlásí rekordní tržby i počet přepravených zásilek. Loňský obrat firmy, která již působí na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku i dalších zemích, se vyšplhal na 4,9 miliardy korun a loni přepravila rekordních 73,2 milionu zásilek.

Chytrým městům sluší zelená a modrá

Další zásadní kapitolou, kterou český koncept City For The Future řeší, jsou chytré budovy. Chytré jednak díky aplikacím pro správu přístupu, monitoring interiérů nebo hybridní pracoviště od firem Sharry a Spaceti, ale i svým ekologickým rozměrem. Česká rodinná stavební firma Liko-s má v konceptu budoucnosti jasno, vidí jej v „živých stavbách“, které se opírají o princip přírodní tepelné stabilizace. Ve Slavkově u Brna má první živou halu na světě. Jmenuje se Liko-Vo a její střecha i fasáda jsou osázeny zelení, takže nároky na chlazení jsou šestkrát nižší než u srovnatelné haly postavené tradičním způsobem. K zavlažování zelených ploch na fasádě i střeše slouží odpadní voda, která je očištěna přirozenou cestou – kořenovou čističkou. Nestačí-li přírodní způsob, hlásí se o slovo další účastník z Brna, firma Asio specializující se na čištění odpadních vod. Ta v rámci rozvoje modrozelené infrastruktury měst přichází také se zajímavým konceptem „chytrého stromu“. Speciální konstrukce s popínavými rostlinami dostane zeleň i do míst, kde nemůže vyrůst klasický strom. Extra bonusem takového „stromu“ jsou nabíječky, veřejné osvětlení, lavičky k sezení nebo rozprašovače vodní mlhy pro teplé dny.

A tím to nekončí. Kombinace zeleně a vody otevírá zcela novou dimenzi smart city. Proč neumístit na střechy budov chytré včelí úly s dálkovým monitoringem od firmy Forsage a nemít svůj vlastní med? Včely se pak mohou stát nejen unikátním zaměstnaneckým benefitem, ale i smysluplným nástrojem teambuildingu. Navíc jsou skvělým měřítkem kvality životního prostředí, která má v dnešních městech k ideálu daleko. A mít včely na své straně se vyplatí i firmám, a tak není divu, že z „urban beeing“ se stává trend. Sto tisíc včelích kolegyň již pracuje pro státní pojišťovací agenturu EGAP, úly najdete v Praze také na střeše Rudolfina nebo Národního divadla. Na pražském letišti potom včely přímo pomáhají s měřením úrovně znečištění ovzduší.

I ve městě jste to, co jíte

Od včel je to už jen krok k zemědělství, protože každý obyvatel města potřebuje jíst. A ani tam to bez včel nepůjde – ledaže byste k opylování místo nich nasadili čmeláky, jako to praktikuje firma NWT ve svých velkokapacitních hydroponických sklenících. V prostředí městské zástavby však mohou přijít vhod spíše modulární mikrofarmy, které potřebují malý prostor a dají se flexibilně umístit například na nevyužité střešní plochy po boku včelích úlů a solárních panelů. Takovýmto pěstebním řešením se v konceptu City For The Future věnují firmy GreeenTech a Future Farming. Druhá jmenovaná dokonce kombinuje pěstování rostlin s chovem ryb v rámci synergické metody zvané aquaponie. V něm ryby produkují přírodní hnojivo, které dodává živiny plodinám a zaručuje kvalitní sklizeň bez použití chemie.

Způsoby lokálního pěstování jsou zajímavým tématem nejen kvůli bezkonkurenční čerstvosti pro koncové zákazníky, vybízejí totiž také k pohledu do dimenze spotřeby vody a energií, záboru půdy, logistiky a celkového ekologického dopadu při zajišťování potravin. Právě zemědělství je oblastí, která v současnosti představuje jednu z největších zátěží planety, a tím pádem i výzvu z hlediska udržitelnosti. Na tento problém odpovídají čeští průkopníci stravy budoucnosti. Mana staví svůj koncept čistě na rostlinných složkách s důrazem na lokální zdroje. Nestíháte sníst oběd? Stačí ho vypít. Vědecky vyvážené složení dodá tělu veškeré potřebné živiny. Musíte-li nutně něco zakousnout, sáhněte po tyčince Sens s cvrččím proteinem. Je tak kvalitní jako nejlepší hovězí, ale jeho produkce vyžaduje 2000x méně vody, 15x méně půdy a 100x méně emisí.

Ať už budoucnost přinese jakýkoliv scénář, nápady posbírané v projektu City For The Future dávají příslib, že Češi se v ní nejen neztratí, ale díky sdílení tvůrčích myšlenek ji mohou sami tvarovat a zlepšovat, a tím udělat cennou službu pro celou společnost.

Text: Miroslav Scheiner

Foto: archiv MPO

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2022 na straně 72-75.

Štítky Expo Dubaj, Nové technologie, Smart City

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.