Česko otisklo v kazachstánské Astaně důmyslnou stopu

Text František Kotrba Foto archiv MPO Publikováno
thumbnail Kazachstán

Výstaviště Expo 2017 v Astaně je pojato impozantně. A není důvod nevěřit v jeho budoucí akademické využití a začlenění do velkoryse promyšleného hlavního města tohoto lídra středoasijského regionu. Stejně tak na Evropana působí celá Astana.

Její minulost není v pravdě delší než několik desítek let. V zimě tu panují čtyřicetistupňové mrazy a v létě je tu čtyřicet nad nulou. Metropole je však navýsost moderní, rozkročená, čistá a otevřená… Hned za vstupní branou Expa se otevírají jednotlivé výstavní bloky, kterým dominuje obrovská lesklá kopule stánku pořádající země. Desátého června tu odstartovalo Expo Astana 2017, na němž se po dobu tří měsíců představilo svými národními expozicemi celkem 115 zemí celého světa.

Napravo od sluncem ozářené kopule kazachstánského pavilonu vyniká v bloku dalších národních expozic český pavilon, i když se na první pohled nijak zvlášť neodlišuje od svých sousedů. Zatímco po rozlehlém výstavišti tu a tam projdou kulturní vyslanci v národních krojích té které zúčastněné země, aby upoutali pozornost na svou expozici, před českým domem „to prostě žije“. Zdálky je slyšet slovácká cimbálka a v jejím rytmu vidíte tančit vlajkonoše na chůdách, kteří o metry převyšují kolemjdoucí. Ti se spontánně přidávají a děti si do taktu točí větrníky v našich barvách. Není možné nevstoupit. I proto patřil český národní pavilon k jednoznačně nejnavštěvovanějším expozicím letošního Expa.

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček na něj zavítal hned dvakrát. Při své druhé návštěvě čtyřiadvacátého srpna se stal návštěvníkem číslo 313 461. „Expo jsem navštívil společně s kolegy a početnou delegací českých podnikatelů počátkem července a ve třetí dekádě srpna. Mohu proto porovnávat a musím říci, že se práce našeho týmu stále zlepšovala. Vládne tu skvělá atmosféra, davy dětí chodí po výstavišti s větrníčky v našich národních barvách, lidé se před naším pavilonem fotografují s muzikanty ve slováckých krojích a baví se v interaktivní části expozice. Ale vnímám i praktické efekty naší účasti. A to, že si kazachstánští partneři velmi bedlivě všímali našich exponátů a hned dva z projektů si vybrali pro konkrétní realizaci, je podle mne nejlepší vizitkou toho, že naše angažmá bylo úspěšné,“ zhodnotil českou prezentaci při své druhé návštěvě v Astaně.

Půl milionu návštěvníků českého pavilonu

V neděli 10. září, na závěr konání výstavy, navštívil naši expozici jubilejní půlmiliontý návštěvník. Stala se jím podle informace komisaře výstavy Jana Krse Dina Mukuševa z Astany, která obdržela od vedení naší expozice pamětní list a dárky. Naše expozice rovněž obdržela od organizátorů bronzovou medaili za nejlepší rozpracování tématu výstavy. Branami výstaviště prošly téměř čtyři miliony návštěvníků, což znamená, že každý osmý z nich mířil právě k nám! Proč? Protože česká expozice si k základnímu tématu Expa, kterým je Energie pro budoucnost, přidala ještě svoje motto: Důmyslnost řešení.

České angažmá na Expu 2017 historicky poprvé realizovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. To prosadilo na vládním jednání naši účast a z pověření vlády se také stalo jejím organizátorem. Byla to pro nás první pořadatelská zkušenost. Podle všeho dopadla skvěle! Tajemství úspěchu však hledejme především v české důmyslnosti a důvtipu. Náš pavilon byl postaven na myšlence, že naše země nemůže být gigantem, ale nejen v oblasti energetiky dokáže nabídnout „fištróna“: technologické znalosti, dovednosti, ohromnou průmyslovou základnu se staletými zkušenostmi a kvalitu práce okořeněnou vzděláním a nápaditými řešeními.

Ale pojďme na chvíli pomyslně dovnitř, do českého pavilonu. V dolním patře dominovaly exponáty především pro odbornou veřejnost. Počtem konkrétních nápadů a exponátů se naše expozice lišila od jiných, futuristicky či ideově koncipovaných expozic. My jsme dokázali zaplnit náš pavilon konkrétními exponáty, které v praxi fungují, dávají smysl, byly realizovány nebo je jejich realizace otázkou času.

Projekty pro život

I proto si odborná porota pořádající země vybrala pro realizaci dva české projekty. Jedním je linka na zpracování běžného komunálního odpadu ekologicky šetrným pomalým termickým rozkladem, při němž se při zpracování odpadu uvolňuje využitelná energie a další v průmyslu využitelné sekundární látky. Na Expu byla zastoupena 3D modelem PTR Power Plant projektu, který byl českou společností Hedviga Group již realizován v Londýně. Zaujal i kazašské odborníky a jednání o jeho realizaci byla zahájena koncem srpna za přítomnosti ministra Jiřího Havlíčka. Dalším projektem, který si kazachstánská strana vybrala, je rychlodobíjecí elektrobus Škody Electric, na jehož designu se podíleli studenti UMPRUM. Na výstavě byl zastoupen 3D modelem. Český elektrobus nabízí nízké provozní náklady a maximální ohleduplnost k životnímu prostředí.

Mezi dominantní exponáty patřil i prototyp dvoumístného elektroletounu SportStar EPOS kunovické společnosti Evektor, zavěšený pod stropem pavilonu v letové poloze. Životnímu prostředí přátelské elektroletadlo, jež existuje ve dvou exemplářích a uvažuje se o jeho sériové výrobě, pohání elektromotor, který je možné dobíjet z běžné zásuvky. Společnost Škoda Praha představila 3D model modernizované elektrárny v Ledvicích, dokumentující přerod uhelných elektráren v ekologicky vyhovující energetická zařízení 21. století. Dominantou vstupní haly byl též model létajícího kola po vzoru Jana Tleskače nebo skládací elektrokolo SilverGo společnosti Agogs, které je nejrychlejším dopravním prostředkem ve velkém městě a přitom se bez problémů vejde do kufru osobního vozu. Pro změnu největší exponát, jejž nebylo možné reálně představit, nahradila fotostěna dokumentující mohutnost a přesnost největší funkční české převodovky na světě. Tu postavila společnost Wikov pro použití ve větrných elektrárnách.

Komenského škola hrou v praxi

Druhé patro českého stánku bylo o poznání hravější. Celé rodiny si tu mohly vyzkoušet chytrou solární lavičku pro veřejný prostor CapaSitty, na níž můžete posedět, dobít si mobil nebo se připojit k wi-fi, zjistit kvalitu vzduchu, vlhkost, teplotu nebo hladinu zvukového znečištění. Našli jste tu také modely větrných či vodních turbín či chytrou květinu, která umí získávat maximum energie ze slunce. Statisíce návštěvníků Expa si tak nejen pohrály, ale především vyzkoušely v praxi, jak obtížné je energie získávat a jak jednoduché je jimi šetřit. Skvělá ukázka Komenského „školy hrou“. I proto byla česká expozice na Expu úspěšná.

Text: František Kotrba

Foto: archiv MPO

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2017 na straně 72-73.

Štítky Kazachstán, Export, Podpora exportu

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.