Maďarsko: Soused bez společných hranic, ale s velkým potenciálem

Text Tibor Bial Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Maďarsko

Sotva se naši jižní partneři z EU oklepali z dopadů ekonomické krize, pustili se do náročných projektů v jaderném, ropném a plynárenském průmyslu, v nichž se nabízí zajímavé příležitosti i českým firmám. Přitom ještě nedávno zápasilo Maďarsko hned po Řecku s největšími finančními problémy.

Dnes již můžeme říct, že hospodářská krize, která zasáhla Maďarsko ve velmi špatném ekonomickém stavu a způsobila mu vedle Řecka snad největší problémy ze zemí Evropské unie, je definitivně za námi. Hospodářské výsledky země po zavedení důležitých reforem v začátku desetiletí naznačují od roku 2013 silně pozitivní tendenci.

Růst HDP je v průměru kolem 3,5 % a letošní odhady slibují více než čtyři procenta. Nezaměstnanost klesla pod 4 % a v současné době země bojuje spíš s problémem nedostatku kvalifikované pracovní síly. I to je důvodem rekordního, až třináctiprocentního nárůstu reálné mzdy v minulém roce. Podobný vývoj se očekává i letos, kdy analytici počítají se 7 až 9% růstem. Pro Maďarsko je velmi důležité, že předloni splatilo i poslední částku celkového dluhu IMF ve výši 14,3 miliardy eur z roku 2008 a nyní je schopné se financovat z trhu.

Z aktuálních informací a průzkumů statistického úřadu a obchodních komor vyplývá, že vývoj hospodářské situace v Maďarsku je nejlepší od roku 2005. Nadnárodní společnosti i domácí podniky plánují další investice i nábor nové pracovní síly. Pozitivně hodnotí změny v daňové legislativě (korporátní daň snížená na 9 %) i ve veřejné správě. Lehce pod regionálním průměrem však zůstává hodnota korupčního prostředí.

Pro český export je důležité, že maďarský stavební, automobilový, agrární, ICT a energetický průmysl se nepřetržitě rozvíjí řádově kolem 4 až 10 % a otevírá našim podnikatelům v rámci států Visegrádské skupiny nemalé možnosti.

Sourcing day pro mol

Jeden z největších středoevropských koncernů – maďarský ropný a plynárenský gigant MOL Group – hledá v České republice dodavatele pro své nové projekty za desítky miliard korun. Maďarská centrála skupiny MOL oslovila kancelář CzechTradu v Budapešti s žádostí o spolupráci při vyhledání českých dodavatelů z oblasti strojírenství, stavebnictví a chemického průmyslu. MOL hledá partnery pro rekonstrukci stávajících i výstavbu nových projektů. Tyto projekty patří do strategie Downstream 2022 a jejich investiční hodnota dosahuje 4,5 miliardy dolarů (cca 100 mld. Kč) do roku 2030. CzechTrade se stal vůbec prvním externím strategickým partnerem pro MOL Group v tomto projektu zvaném CAP22.

Prvním krokem CzechTradu bylo vytvoření databáze společností schopných dodávat požadované výrobky nebo služby. Z více než 150 zájemců, kteří se k projektu přihlásili, nyní probíhá výběr adekvátních partnerů a organizace osobních kontaktů nákupčích a projektových manažerů MOL se zástupci českých firem na Sourcing Day, akci organizované centrálou a budapešťskou kanceláří CzechTrade, která se bude konat v říjnu na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Dokážeme využít našeho stále ještě silného know-how?

Na příští rok připravuje CzechTrade pro české firmy podobný program, který se týká projektu výstavby nové jaderné elektrárny Paks 2. Maďarsko je momentálně schopné zabezpečit z vlastních zdrojů zhruba 70 % svých energetických potřeb a JE Paks aktuálně zajišťuje zhruba polovinu. Druhá polovina pochází hlavně z uhlí, zemního plynu a v menším procentu z obnovitelných zdrojů. V budoucnu se ale energetický mix musí posunout k čistším zdrojům zejména s ohledem na mezinárodní kritéria související se změnou klimatu. JE Paks proto bude do budoucna hrát klíčovou roli v energetické bezpečnosti Maďarska. Podle představ vlády by mohly dodávky energie pocházet z poloviny z jaderných a z poloviny z obnovitelných zdrojů.

Podle aktuální dohody s ruským energetickým gigantem, společností Rosa tom, budou maďarští dodavatelé moci zajišťovat až 40 % hodnoty projektu. Kapacity maďarských firem jsou však omezené, čímž se otevírá prostor ke spolupráci pro české společnosti. Samotná realizace však není tak snadná, jak by se na první pohled zdálo. Proto je potřeba se seznámit s detaily a kritérii kooperace. I v této věci nabízí kancelář CzechTrade v Budapešti zájemcům informace i pomoc.

Jak ušetřit na veletržních prezentacích

Čím dál tím větší zájem jak maďarských firem a odborníků, tak českých výrobců a dodavatelů budí odborné veletrhy. Zahraniční kancelář v Budapešti již pět let přichází s možností účasti na největších maďarských veletrzích prostřednictvím kolektivního stánku. V ceně účasti, která je hluboko pod cenou individuálního stánku, je zahrnuto vše, od pro nájmu infopultu, jednacího stolu a organizování meetingů s potenciálními partnery až po veškeré občerstvení. Vše připravujeme s ohledem na požadavky jednotlivých vystavovatelů „na klíč“. I když se snažíme být inovativní a přizpůsobovat se očekáváním i trendům, současně dbáme také na jednotnou image. Někdy se na vystavovatele usměje štěstí a prodá všechny své vystavené stroje hned, jindy úspěch vyžaduje víc trpělivosti. Jednou se zde zastaví oficiální návštěva na ministerské úrovni, jindy zase stojí dlouhé fronty na 3D simulátor, díky němuž se zájemci mohou aspoň virtuálně projet ve sportovní škodovce na brněnském okruhu. Konkrétní kontrakty však nakonec přijdou vždycky.

Od svářecí techniky po krematorium domácích mazlíčků

Kromě veletrhů roste zájem o individuální zakázky, které se pohybují ve velice širokém spektru: od svářecí techniky přes výrobky zdravé výživy po zvláštnosti jako krematorium domácích mazlíčků. České firmy využívají možnosti organizace odborných prezentací v prostorách českého velvyslanectví v Budapešti, které je vybaveno pro nejrůznější akce, od seminářů v kinosále s kapacitou 80 osob po tiskové konference a elegantní partner meetingy ve Velkém sále.

V posledních letech tam CzechTrade zajišťoval tiskové konference pro BVV – Veletrhy Brno, prezentaci pro Pivovar Kácov – Hubertus, výrobce křišťálu a bižuterie Preciosa, výrobce technologie pro opravu asfaltových povrchů Moram CZ nebo třeba prezentaci IT řešení pro management lidských zdrojů Cut-e. Jednou z nejúspěšnějších je spolupráce s firmou XO foods, nabízející prémiové maso a suroviny pro fine dining restaurace a cateringové společnosti, která rozjela své aktivity v Maďarsku ve velkém před třemi lety.

Zahraniční kancelář v Budapešti také dlouhodobě spolupracuje s firmami, jako jsou EP Holding, která v Maďarsku vyvíjí aktivity v oblasti energetiky, se společností Photon Energy NV v oblasti obnovitelných zdrojů nebo se společností ITW Stokvis Promi, která je dodavatelem pro automobilový průmysl. V polovině září CzechTrade plánuje v rámci organizace setkání starostů partnerských měst a obcí Česka a Maďarska i prezentace hned několika společností, jež nabízejí tzv. smart city řešení pro samosprávy. Konferenci organizuje agentura CzechTrade společně s Velvyslanectvím České republiky v Budapešti a za pomoci Velvyslanectví Maďarska v Praze.

Text: Tibor Bial

Foto: Shutterstock


Maďarské perspektivní obory:

  • Automobilový průmysl

Vlajková loď maďarské ekonomiky táhne její růst. Pokrývá 30 % průmyslové produkce a hraje důležitou roli v investicích. V roce 2017 dosáhlo odvětví rekordního výkonu 8 tisíc miliard forintů (24,7 miliardy eur). V Maďarsku jsou přítomny čtyři prestižní značky – Mercedes, Audi, Suzuki, Opel, na něž se váže rozsáhlá dodavatelská síť. Přes 40 ze 100 top světových dodavatelů Tier 1 působí na zdejším trhu. Obor zaměstnává přes 160 tisíc osob a disponuje potenciálem dalšího růstu. Maďarsko je i nadále konkurenceschopným investičním cílem v regionu a vláda usilovně pracuje na tom, aby bylo lákavé pro inovativní technologie s vysokou přidanou hodnotou. K tomu přispívá například nejnižší korporátní daň v EU (9 %) nebo třeba daňové úlevy na R&D. V letošním roce stojí za zmínku například zahájení výstavby nové výrobní jednotky koncernu Mercedes v Kecskemétu v hodnotě přesahující miliardu eur, která bude ukázkou vyspělé digitalizace a automatizace a zároveň dbá o dobré pracovní podmínky. Koncem července rozjelo modulární výrobu motorů na elektrický pohon Audi v Győru, a stává se tak jedním z center pro Audi AG ve výrobě elektromotorů.

Horkou novinkou je zpráva, že BMW postaví novou výrobní jednotku v Debrecínu. Investice má hodnotu víc než miliardu eur a vytvoří víc než tisíc nových pracovních míst. Ročně se bude vyrábět 150 tisíc vozů. Výstavba začne příští rok na 400hektarovém území vedle města. Nová továrna v Debrecínu bude sedmnáctá evropská výrobní jednotka.

  • Stavebnictví

Po těžkém krizovém období se od roku 2014 maďarské stavebnictví dostává do lepší kondice, patrné zejména v posledních dvou letech. Loni byl růst o 30 % vyšší oproti roku 2016 a letos se očekává vzestup o dalších 10 % oproti rekordnímu roku 2017. Ročně zaniká čím dál tím méně společností, růst oboru indikuje celkové posilování ekonomiky.

Trendy ukazují, že se novým motorem stavebnictví stala výstavba bytů. Tomuto odvětví stát od roku 2016 nabízí dva druhy významných podpor: snížení DPH stavebních materiálů na 5 % a sociální program CSOK s nevratnou podporou při koupi nového bytu pro rodiny s jedním až třemi dětmi. Do konce roku 2017 se postavilo až 30 tisíc nových bytů, z toho 10 tisíc se státní podporou. Nadále pokračuje panelový program a rozsáhlý projekt rekonstrukce a renovace institucí ve vlastnictví státu, měst a obcí v rámci celkového rozvoje infrastruktury.

V maďarském stavebním průmyslu působí přes 50 tisíc firem, jež zaměstnávají více než 317 tisíc osob. Ačkoliv je stále nedostatek odborníků, počet pracujících v oboru opět roste.

  • Agrární a potravinářský průmysl

Zemědělství má díky mimořádně příznivým klimatickým podmínkám a kvalitní půdě historicky velice významnou roli v národní ekonomice. Z celkové plochy země, která dosahuje 9,3 milionu hektarů, je 7,4 milionu hektarů úrodná půda (z toho 1,9 milionu hektarů pokrývají lesy).

V porovnání s ostatními státy EU má zemědělství nadprůměrně silný vliv na vývoj HDP. Hrubý obrat tohoto sektoru, v němž pracuje přes 440 tisíc osob, dosáhl v roce 2015 částky 8,4 miliardy eur, což je o něco víc než 3,8 % HDP.

Léta 2016 až 2018 lze označit za období mohutných investic. Jsou vypsány všechny dostupné tendry na podpory, které pokryjí takřka všechny obory zemědělství. Analytici počítají s pokračováním boomu jak v zemědělství, tak v potravinářském průmyslu. Potenciál k růstu a rozvoji se skrývá ve všech zemědělských segmentech. Největší nevyužité síly se nacházejí v oblasti chovu zvířat, který představuje více než třetinu obratu sektoru (33 %).

Vláda si vytyčila ambiciózní cíl zvýšit zemědělský export z 8 miliard na 10 miliard eur do roku 2020.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2018 na straně 64-67.

Štítky Maďarsko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.