Příroda pracuje pro násPřestaňme jí v tom bránit!

Text Rostislav Dvořák Foto archiv LIKO-Su Publikováno

Pomalu ztrácíme kontakt s přírodou. Většina z nás žije ve městech, kde zeleň chybí, na procházku do parku vyrazíme možná o víkendu, do lesa je daleko. Je ale obecně známo, že pro psychickou pohodu člověka je právě kontakt s přírodou, a tedy naším přirozeným životním prostředím, stěžejní.

V LIKO-Su jsme hledali cesty, jak lidem na pracovišti přírodu přiblížit. A to se povedlo. V polovině roku 2014 jsme vybudovali administrativní budovu LIKO-Noe, která poskytuje zázemí řadě našich zaměstnanců. Budova je evropským unikátem, její stěny představují zelené fasády, jež jsme u nás ve firmě vyvinuli, střechu tvoří zčásti mokřadní kořenová čistírna odpadních vod, které v budově vyprodukujeme, zčásti zelená střecha s obvyklou extenzivní zelení.

To vše dává LIKO-Noe nejen úžasný vzhled, ale přivádí přírodu do naší bezprostřední blízkosti. Zelené fasády si můžete pohladit, přivonět ke květinám nebo si utrhnout rajče, které zrovna uzrálo. Květy na nich přitahují nádherně zbarvené motýly, v jezírku před domem skřehotají žáby, jejichž stavy korigují užovky vlnící se pod hladinou. V našem firemním areálu jsme zkrátka zbudovali nový biotop, který je zároveň útulnou kancelářskou budovou.

Přírodní klimatizace

Systém zelených fasád a střech má však i ryze pragmatický přínos. Díky měřením, která v rámci LIKO-Noe provádíme, víme, že zelená střecha a fasáda, respektive voda, která je prostřednictvím rostlin z jejich povrchu odpařována, umí velice efektivně objekt ochladit během letních měsíců. V interiéru nevyužíváme žádné prvky aktivního chlazení, a přesto se zde teploty nepřehoupnou přes 24 °C. V zimě naopak zelená střecha napomáhá plášť tepelně zaizolovat. I to je důvod, proč se LIKO-Noe pyšní titulem Zasedačka roku a Zdravá kancelář.

Tento způsob stavění je receptem na léčbu mnoha neduhů, které člověk svou činností způsobil v krajině. Rozsáhlé meliorace, mýcení lužních lesů, napřimování koryt vodních toků, utužování půdy a její neustálý zábor související se stavebnictvím způsobily, že začínáme velmi výrazně vnímat nedostatek vody jak v podzemních, tak povrchových zdrojích. „Zelené stavění“ je jedním z mnoha potřebných kroků, které je nutné učinit proto, aby došlo ke včasnému zvrácení této situace zpět k lepšímu.

Text: Rostislav Dvořák

Foto: archiv LIKO-Su

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2019 na straně 66.

Štítky Environment

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.