CzechInvest: Jedna miliarda pro české technologické start-upy

Text Jana Kohoutová Publikováno

Agentura CzechInvest letos spustí dlouho připravovaný projekt Technologická inkubace. Inspirací pro ni byl program kosmického inkubátoru ESA BIC, který v tuzemsku slaví páté narozeniny. V rámci Technologické inkubace CzechInvest podpoří v následujících sedmi letech více než 300 start-upů ze sedmi klíčových technologických oblastí, každý bude moci získat podporu až pět milionů korun. Celková alokace projektu je přitom jedna miliarda korun. Přestože projekt cílí především na podporu technologických start-upů, nabídne široké portfolio aktivit a příležitostí také pro další klíčové hráče české byznysové scény. Propojí zájmy státu, byznysu a akademické sféry.

Projekt Technologická inkubace bude financován z programu The Country for the Future, a to v rámci implementace Inovační strategie ČR 2019–2030. Finanční prostředky ve výši jedné miliardy korun vyčlenilo Ministerstvo průmyslu a obchodu už v roce 2019. Vláda v posledním březnovém týdnu schválila klíčovou část projektu: přímou finanční podporu. V plánu je podpořit v průběhu sedmi let více než 300 inovativních firem napříč ČR u jejich zrodu. CzechInvest přitom plánuje intenzivní spolupráci s regionálními inovačními a technologickými centry tak, aby došlo ke zvýšení synergie nabízené podpory.

Uchazeči, kteří se svým podnikatelským záměrem a inovativní ideou projdou výběrem do Technologické inkubace, čeká podpora v hodnotě až pět milionů korun. Nejde však pouze o přímou finanční dotaci – je připraven komplexní balíček služeb zahrnující kontinuální spolupráci po dobu až dvou let. Firmám se bude intenzivně věnovat tým expertů, který jim bude pomáhat v oblasti byznysu a právního servisu, marketingu, financí a především konkrétních technologií. Toto vše proběhne za řízení a v koordinaci CzechInvestu.

Inovativní podstatou projektu je prostor, ve kterém se setká státní, akademický a soukromý sektor. Z této synergie pak vznikne maximální přidaná hodnota pro samotné start-upy. Příkladem takového propojení je první ze sedmi hubů, Mobility Innovation Hub (MIH). Tato vlajková loď Technologické inkubace zaměřená na inovace v oblasti tzv. mobility budoucnosti vznikla z impulzu Sdružení automobilového průmyslu a na její přípravě se intenzivně podílela řada významných soukromých firem a odborníků z českého průmyslu.

Zapojení partnerů ze soukromé i akademické sféry umožní inkubovaným firmám využívat vyspělou technologickou infrastrukturu či konzultovat svá řešení se zkušenými odborníky – ať už v oblasti konkrétních technologií nebo v otázce komerčního využití jejich řešení. Zároveň bude vznikat prostor pro soukromý sektor – na základě poptávky firem mohou být podpořeny konkrétní produkty, které na trhu chybí. Projekt totiž počítá s posílením vazby mezi vědou a výzkumem a implementací vzniklých řešení do (nejen) partnerských firem. Mezisektorový charakter Technologické inkubace slibuje také snazší komunikaci potřeb soukromého sektoru směrem k veřejné správě v oblasti efektivity státní podpory či legislativních změn v souvislosti se zaváděním inovací na trh.

Text: Jana Kohoutová

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2021 na straně 62.

Štítky Startupy, Investice, CzechInvest

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.