Hledáte nové investiční příležitosti?Jednou z možností je financování developerských projektů

Text Jana Jenšíková Foto archiv KB Publikováno

V současné době někteří podnikatelé v rámci svých obchodních aktivit zvažují investovat část volných finančních prostředků do sektoru real estate. Konkrétně do nově vznikajících developerských projektů. O tom, jaké možnosti trh nabízí, hovoříme s Milanem Dembowským, ředitelem Financování realitních obchodů Komerční banky.

Změnila vaše banka v průběhu koronavirové krize přístup k financování nemovitostí?

Neřekl bych, že nějak zásadně, ale na situaci a zejména na možné změny chování na nemovitostním trhu jsme samozřejmě museli nějak zareagovat. Stále jsou otazníky nad tím, jak bude vypadat v budoucnu nákupní chování spotřebitelů, jak firmy přistoupí k potřebě kancelářských prostor – hodně se mluví o „smart office“ konceptu (zařazení práce z domova do pracovního týdne), v jakém režimu bude fungovat turistický ruch a hotelnictví. Všechny tyto aspekty a očekávání bereme v potaz při posuzování financování realitních projektů. A díky tomu nemovitosti, které nejsou tak senzitivní na proticovidová opatření (lockdowny apod.), se stávají preferovanějšími a naopak jiné mají přísnější kritéria.

Konkrétně?

Konkrétně se dá říct, že logistickým parkům pandemická krize díky akceleraci e-commerce vlastně pomohla, financování rezidenčních projektů pokračuje beze změn, naopak u kancelářských a zejména u retailových projektů jsme více selektivní. Více například přihlížíme k tomu, zda se jedná o vícepatrový komplex shopping centra či jde o jednopodlažní, zvenku přístupný retail park se standardní skladbou nájemníků.

V minulém vydání TRADE NEWS jsme zmínili, že KB loni majetkově vstoupila do crowdfundingové platformy Upvest, která nabízí investiční příležitosti do nemovitostí formou participace na dluhovém financování konkrétních developerských projektů. Tím jste svoji nabídku služeb v tomto směru obohatili. Můžete k tomu říct víc?

KB se tím stala jedinou bankou na trhu, která dokáže společně s Upvestem zafinancovat velkou část celkových nákladů developerského projektu.

Jak konkrétně tato crowdfundingová platforma funguje?

Zájemce o profinancování nemovitostního projektu se obrátí na KB nebo Upvest a každá z těchto společností si udělá analýzu daného projektu: KB z pozice seniorního (přednostního) věřitele a Upvest z pozice juniorního (podřízeného) věřitele. V případě, že tyto analýzy dopadnou dobře, projekt je umístěný na internetovou platformu Upvestu včetně fixního úroku a začíná upisovací kolo. V tomto okamžiku mohou drobní investoři investovat své finanční prostředky do konkrétního projektu za předem definovaných podmínek, jako jsou úrokový výnos, doba splatnosti, zajištění atd.

Co všechno je možné přes Upvest profinancovat?

Každý projekt, který projde důkladnou analýzou na straně Upvestu a o němž se dá předpokládat, že bude zajímavý pro drobné investory. Jedná se o projekty v předdeveloperské fázi, ale i o projekty již zkolaudované a generující cash flow, kde investor chce refinancovat své vlastní zdroje nebo chce „pákovat“ svůj výnos z nemovitosti.

Znamená to, že Upvest by se mohl případně stát konkurentem bankovnímu financování?

Nikoliv, protože riziko juniorního věřitele je větší než seniorního a s tím souvisí i úrokový výnos. Dá se říct, že Upvest jako úspěšný start-up ideálně doplňuje mezeru v rámci financování projektu, na kterou nemají banky rizikový apetit.

Text: Jana Jenšíková

Foto: archiv KB

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2021 na straně 63.

Štítky Investice, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.