Zelené dluhopisy – nástroj pro financování udržitelných projektů i atraktivní příležitost pro investory

Text David Formánek Foto Shutterstock Publikováno

Český průmysl prochází, i když pozvolna, obdobím transformace. Řadu odvětví ovlivňují nové technologie, ať již výrobní či informační. Snaha o vyšší efektivitu a minimalizaci negativních vlivů na své okolí činí ve svém důsledku firmy konkurenceschopnější i atraktivnější pro zákazníky a investory. Přitom tato cesta k udržitelnému podnikání by neměla být vnímána prizmatem „zelené ideologie“, nýbrž jako přirozený vývoj těžící z úrovně vědeckého poznání, technického vývoje a odpovědného chování. Tomuto rozvoji jdou naproti i nové typy provozního či investičního financování.

Nové typy dluhopisů – nástroj pro investice s pozitivním dopadem

Společnostem, které plánují větší investice s pozitivním environmentálním či sociálním dopadem, se otevírá zajímavá forma financování. Stejně tak v případě potřeby provozního financování za předpokladu plnění zvolených cílů udržitelnosti. Touto formou jsou emise zelených, sociálních či udržitelných dluhopisů. Jejich výnos společnosti využijí právě na re/financování konkrétních aktiv, která mají přínos v oblasti životního prostředí, v sociální oblasti nebo tam, kde jde o kombinaci obojího.

Konkrétně se může jednat například o snížení uhlíkové stopy, redukci odpadů, navýšení podílu zdrojů z recyklovaných surovin či získání certifikace v oblasti bezpečnosti práce. Tyto cíle pak společnosti naplňují po dobu trvání dluhopisu. Výhodou této formy financování je rovněž jasný vzkaz investorům o firemních aktivitách, respektive povaze financovaných projektů. To napomáhá diverzifikaci investorů a vzbuzuje zájem těch, kteří jsou zaměření na oblast ESG. To může mít rovněž i pozitivní dopad na úrok – nižší kupon, čímž právě investoři oceňují napojení na oblast udržitelnosti.

Atraktivní prostředek pro investory

Skutečnost, že tento typ dluhopisů je velmi atraktivní pro investory, dokládá nedávná emise zelených dluhopisů společnosti Accolade, na které se KB v roli aranžéra spolupodílela. Přední evropská společnost v oblasti investic do průmyslových nemovitostí Accolade se rozhodla vydat svou první veřejnou emisi „zelených dluhopisů“ s pětiletou splatností a úrokem 8 % ročně. Finance získané z této emise se zavázala použít k financování či refinancování průmyslových nemovitostí, tzv. zelených budov splňujících nejvyšší standardy environmentální udržitelnosti.

Atraktivnost této emise dokládá skutečnost, že její původně zamýšlená výše 1,5 miliardy korun se vyprodala během jediného týdne. Silná poptávka tak umožnila původní výši zdvojnásobit, a alokovat tak dluhopisy za 3 miliardy korun během pouhých čtrnácti dnů.

Text: David Formánek

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2024 na straně 61.

Štítky Zelené dluhopisy, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.