Co dělat, když obchodní partner zaslal platbu na nesprávný účet

Text Kateřina Brynychová Publikováno

U Komerční banky máme vedený účet v CZK a EUR. Platby v USD nám partner někdy omylem zašle na účet v EUR. Můžete zajistit, aby byly platby v USD účtovány vždy na účet v CZK? Jaké měny se nejvíce používají pro platby mezi Českem a Indií?

Alena Doležalová, vedoucí ekonomického oddělení, TESCAN

Odpovídá Kateřina Brynychová, vedoucí odboru Platby v Komerční bance, a.s.

Jak předejít omylům v zaúčtování zahraniční platby

Zaúčtování platby ze zahraničí na jiný účet je možné. Jsme přitom povinni respektovat veškeré platební instrukce příchozí platby včetně účtu příjemce, tak jak je uvedl do platebního příkazu plátce. Po předchozí dohodě je však možné platbu zaúčtovat na jiný účet příjemce podle jeho přání. Taková dohoda musí být zakotvena v dodatku ke smlouvě o běžném účtu. Dohodu o zaúčtování plateb na jiný účet lze samozřejmě uzavřít pouze za předpokladu, že majitel obou účtů je totožný. Předmětem dohody mohou být například platby v konkrétní měně, které budou vždy směrovány na účet vedený ve stejné měně. Tímto způsobem je možné předejít nevyžádané směně měn.

Čím vám zaplatí indický partner

Výrazně nejvíce se pro platební styk s Indií využívá euro. Další frekventovanou měnou pro platební styk s Indií je pochopitelně také americký dolar. V ojedinělých případech zaznamenáváme i platby v českých korunách. Pro platby do Indie vám můžeme doporučit také využití tamní měny, tedy indické rupie (ISO kód INR). Ty lze však využít pouze pro platby do Indie, nikoli pro příchozí platby z této země.

Komerční banka umožňuje posílat platby do zahraničí v měnách, které nejsou uvedené v kurzovním lístku. Jedná se o cca 110 měn do celkem 160 zemí světa a platby v indických rupiích patří mezi nejčastěji používané. Veškeré příchozí platby ze zahraničí lze realizovat pouze v měnách, které jsou uvedeny v kurzovním lístku KB.

 

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2013 na straně 25.

Štítky Finance, Indie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.