Stand by akreditiv zajistí vaše závazky podobně jako bankovní záruka

Text Gabriela Kostková Publikováno

Při obchodování s Jižní Amerikou od nás obchodní partner požadoval za akontaci vystavení stand by akreditivu (SBLC). Nesouhlasil, abychom v jeho prospěch místo toho vystavili bankovní záruku. Můžete vysvětlit rozdíl ve využití těchto dvou instrumentů? A jaký je rozdíl mezi klasickým akreditivem a stand by akreditivem?

Andrej Širila, financial manager,  KONŠTRUKTA-Industry, a.s.

Odpovídá Gabriela Kostková, Trade and Export Finance KB

Stand by akreditiv je vlastně bankovní záruka převlečená do kostýmu dokumentárního akreditivu

U první otázky je odpověď strohá – prakticky žádný. Jak stand by akreditiv, tak bankovní záruka zajišťují váš závazek vrátit akontaci, kterou vám příjemce (beneficient) tohoto zajišťovacího instrumentu poskytl. Jejich funkce je tedy rovnocenná.

Užití termínu „akreditiv“ v souvislosti se závazkem vrátit akontaci může být matoucí. V našich zeměpisných šířkách se totiž pojem akreditiv obvykle spojuje s platbou za realizovanou dodávku. V takovém případě pak jde o „klasický“ nebo „zbožový“ akreditiv, tzn. letter of  credit, commercial letter of credit nebo zjednodušeně pouze LC.

U stand by akreditivu pak hovoříme o speciálním druhu akreditivu, který plní funkci záruky. Dalo by se říci, že je to vlastně bankovní záruka převlečená do kostýmu dokumentárního akreditivu. Zatímco klasický akreditiv otvíráme s úmyslem, že jej v konečném důsledku využijeme k úhradě dodávky zboží nebo služeb a „aktivuje se“ splněním podmínek kontraktu, stand by akreditiv můžeme spíše přirovnat k pojistce. Primárně jej neplánujeme využít k realizaci platby, držíme jej pro případ, že dojde k porušení podmínek kontraktu.

Stand by akreditiv můžeme použít k zabezpečení jakýchkoliv platebních závazků dlužníka, ale i závazků za dobré provedení smlouvy, za záruční dobu nebo třeba za nabídku do soutěže. To znamená, že může plnohodnotně nahradit ať již platební záruku nebo záruku za dobré provedení smlouvy či záruku za předloženou nabídku.

K čemu existují dva paralelní bankovní produkty plnící stejnou funkci?

Odpověď nalezneme v historii. Zatímco dokumentární akreditivy se podařilo unifikovat napříč celým světem, podobná praxe v oblasti bankovních záruk zůstává spíš přáním.

Stand by akreditiv vznikl v USA z důvodu potřeby vynalézt instrument, který by plnil funkci bankovní záruky a zároveň by nebyl v rozporu s místními regulačními opatřeními. Ta bankám nepovolovala vystavení abstraktních bankovních záruk, běžně využívaných v Evropě. Jako alternativa se tedy začal využívat akreditiv (stand by letter of credit), u kterého se, na rozdíl od klasického zbožového akreditivu, předkládají dokumenty negativního charakteru. Jde například o písemné prohlášení beneficienta, že nějaká událost nenastala – zboží nebylo dodáno, akontace nebyla vrácena, platba za realizovanou dodávku nebyla provedena, směnka nebyla proplacena atd. Společně s takovým prohlášením je možné požadovat i předložení dalších dokumentů, například kopii nezaplacené faktury nebo dopravních dokumentů.

V průběhu let se stand by akreditiv úspěšně rozšířil do celého světa. Na americkém kontinentu se těší velké oblibě, což vysvětluje požadavek vašeho obchodního partnera. V Evropě se stand by akreditivy běžně vystavují, ČR  není výjimkou.

Článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2012.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.